Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Το ναυάγιο της κυβέρνησης συνεργασίας - Όλο το παρασκήνιο


Μία κυβέρνηση συνεργασίας έσβησε εν τη γενέσει της με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου να υπαναχωρεί μπροστά τις εσωκομματικές πιέσεις που δέχθηκε και τον Πρόεδρο της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά να περνά τον.. Ρουβικώνα και να ζητάει για πρώτη φορά εκλογές!

Ο δυο πολιτικοί ηγέτες άρχισαν τις αλληλοκατηγορίες για το ποιός φέρει την ευθύνη για το ναυάγιο της πρωτοβουλίας που ανέλαβε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος ήταν διατεθειμένος να "θυσιαστεί" ο ίδιος για πετύχει.

Οι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου επέρριψαν την ευθύνη για την αποτυχία συνεννόησης στη ΝΔ για τρεις κυρίως λόγους:


Πρώτον, τη διαρροή των όρων της πρότασης και την προσπάθεια, όπως λένε, να διαπραγματευθεί μέσω των ΜΜΕ.

Δεύτερον, καταλογίζουν στην ηγεσία της ΝΔ ότι διέρρευσε και τις προϋποθέσεις και τους όρους που έθετε για να αποδεχθεί την πρόταση Παπανδρέου στον Τύπο, επιμένοντας ότι η κυβέρνηση συνεργασίας έπρεπε να έχει σύντομη θητεία κι όχι μέχρι το τέλος της λήξης της θητείας της παρούσης Βουλής (2013), όπως πρότεινε ο Πρωθυπουργός.

Τρίτον, επέμενε ότι μοναδικός σκοπός μιας τέτοιας κυβέρνησης θα έπρεπε να είναι μόνο η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, ενώ η κυβέρνηση τόνιζε ότι είναι αναγκαίες ευρύτερες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα και μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο κράτος.

Από την άλλη πλευρά, η ΝΔ εκτιμά ότι ο Γιώργος Παπανδρέου υπέκυψε στις εσωκομματικές πιέσεις. Ένδειξη ότι δεν διαθέτει την πολιτική πυγμή για να ηγηθεί της χώρας σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές.

Οι επιτελείς της Συγγρού γνώριζαν ότι οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ θα τραβούσαν αμέσως το χαλί κάτω από τα πόδια του κ. Παπανδρέου, όπερ και εγένετο...

Το βράδυ πρώτος ο Ανδρέας Λοβέρδος έριξε την πρώτη πέτρα προς το Μέγαρο Μαξίμου. "Δεν είχα ιδέα. Όταν κυκλοφόρησαν αυτά τα σενάρια αισθάνθηκα για πρώτη φορά στα τόσα χρόνια πολιτικής σταδιοδρομίας ότι βρισκόμουν σε πολιτικό κενό. Στις επαφές που είχα με τους συναδέλφους μου διαπίστωσα ότι κανείς δεν είχε ιδέα επίσης"!

Είναι φανερό ότι ο κ. Σαμαράς έκρινε ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή να ζητήσει εκλογές καθώς μπορούσε να τις χρεώσει στον πρωθυπουργό. Και όχι μόνο... Έκρινε ότι με τη στάση του έστειλε και ένα ηχηρό μήνυμα στην Τρόικα ότι δεν είναι αυτός ο κακός της παρέας που δεν επιθυμεί να συναινέσει.

Εξ ου και η δήλωση του Αντώνη Σαμαρά είχε ένα ολόκληρο σκεπτικό προτού καταλήξει στην επίμαχη φράση: "Στη Νέα Δημοκρατία συνεχίζουμε τον αγώνα για αλλαγή πολιτικής. Και αλλαγή, πλέον, του ίδιου του πολιτικού σκηνικού... Είναι πλέον σαφές ότι ο μόνος που μπορεί να δώσει τη λύση είναι ο Ελληνικός λαός".

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Σαμαράς εκτίμησε ότι η συγκατάθεση του σε μία προοπτική κυβέρνησης συνεργασίας ήταν από θέση ισχύος και όχι από θέση αδυναμίας. "Η αντιπολίτευση καλείται να οδηγήσει τη χώρα στην επόμενη μέρα χωρίς κλυδωνισμούς" έλεγαν στη Συγγρού πριν το ναυάγιο.

Η Ν.Δ. πιστεύει ότι με τη στάση που τήρησε θα "πιστωθεί" την στάση ευθύνης που έδειξε στις επόμενες εκλογές.

Οι διάλογοι Παπανδρέου – Σαμαρά

Πρώτο τηλεφώνημα

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Αντώνη σκέφθηκα να κάνουμε μία κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας.

ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ: Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με αποδεδειγμένα αποτυχημένη συνταγή δε γίνεται. Αν θέλεις να βάλουμε πλάτη σε αυτή την εθνική προσπάθεια , πρέπει να μην είσαι εσύ πρωθυπουργός. Άλλος πρωθυπουργός άλλη κυβέρνηση που να επαναδιαπραγματευτεί το μνημόνιο.

Γ.  ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Το κουβεντιάζω. Μη χρησιμοποιήσουμε, όμως, τη λέξη επαναδιαπραγμάτευση αλλά συνδιαπραγμάτευση.

Δεύτερο τηλεφώνημα

ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ: Γιώργο συνοψίζω, τι συμφωνήσαμε. Όχι εσύ πρωθυπουργός και κυβέρνηση ορισμένου χρόνου με μόνο στόχο την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου και μετά εκλογές.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Αν πούμε ότι η κυβέρνηση θα έχει συγκεκριμένο χρόνο ζωής τότε θα βάλουμε τη χώρα σε παρατεταμένο προεκλογικό κλίμα.

ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ: Έχεις δίκηο. Να το δούμε. Εγώ είμαι της άποψης ότι πρέπει να είναι κυβέρνηση 5 μηνών.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Θα ενημερώσω τους δικούς μου και θα σου τηλεφωνήσω.

Τρίτο τηλεφώνημα (πριν το διάγγελμα Παπανδρέου)

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Αντώνη συγγνώμη δεν γίνεται ότι είπαμε. Η εικόνα που βγήκε προς τα έξω μετά τις διαρροές μου δημιουργεί πρόβλημα και πίεση στο εσωτερικό μου. Να δούμε αν μπορούμε να το κάνουμε αργότερα....

Πηγή: The Insider

Δεν υπάρχουν σχόλια: