Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Τούρκοι αγοράζουν την Ελλάδα


Νησιά, επαύλεις και ό,τι ακίνητο προσφέρεται


Η Ελλάδα εισέρχεται στο πλήρες χάος, καθώς εκδηλώνεται βαθιά ρήξη στο ΠΑΣΟΚ, και ακούονται επίμονες φωνές για πρόωρες εκλογές.

Οι «Αγανακτισμένοι» στο Σύνταγμα, οι εργαζόμενοι στους δρόμους, οι φωνές στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ για πρόωρες εκλογές να πυκνώνουν και οι Τούρκοι να κάνουν λόγο για πώληση 12 τουλάχιστον νησιών.

Αυτό ήταν το χθεσινό σκηνικό στην Ελλάδα, όπου η Κυβέρνηση Παπανδρέου προσπαθεί να ισορροπήσει και να κερδίσει το στοίχημα της διάσωσης της χώρας.


Ξανά στο Σύνταγμα βρέθηκαν χθες οι «Αγανακτισμένοι», οι οποίοι σχεδιάζουν να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους εν όψει της κατάθεσης του Μεσοπρόθεσμου πακέτου μέτρων λιτότητας, τα οποία θα είναι τα σκληρότερα όλων όσα έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα στη Βουλή.

Τις τελευταίες ημέρες, και ενώ οι συγκεντρώσεις περνούν στην τρίτη εβδομάδα τους, η προσέλευση του κόσμου είναι σχετικά μικρή τις πρώτες ώρες αλλά ενισχύεται σημαντικά όσο νυχτώνει και ξεκινά η συνέλευση στο κάτω μέρος της πλατείας.

Πιστοί στο ραντεβού ήταν και οι «Αγανακτισμένοι» της Θεσσαλονίκης, που συγκεντρώθηκαν μπροστά από τον Λευκό Πύργο.

Στη Θεσσαλονίκη, όμως, το ενδιαφέρον έχει στραφεί και στην Πλατεία Αριστοτέλους, την οποία έχει «καταλάβει» ο Μίκης Θεοδωράκης έπειτα από την άρνηση του Δήμου να την παραχωρήσει στο συνθέτη για την ομιλία του.

Προηγούμενη ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη στα Προπύλαια την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα είχε συγκεντρώσει πλήθος κόσμου, το οποίο αργότερα ενώθηκε με τους «Αγανακτισμένους» του Συντάγματος.

Παρέλυσε το κράτος

Με συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία προς το Υπουργείο Οικονομικών, στο Σύνταγμα, κορυφώθηκαν εξάλλου χθες οι 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ (Δημόσιες Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας), στα μέσα μαζικής μεταφοράς (τρένα, προαστιακό, λεωφορεία, τραμ, τρόλεϊ και μετρό) και τράπεζες, ενάντια στις προωθούμενες ιδιωτικοποιήσεις και την περικοπή των εισοδημάτων τους.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος), Γιάννης Παναγόπουλος, τόνισε ότι οι δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί «δεν είναι ασημικά για να ξεπουλιούνται. Είναι εργαλεία ανάπτυξης και θα τα υπερασπίσουμε με κάθε τρόπο».

Το «παρών» του στην πλατεία Κλαυθμώνος έδωσε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην Κυβέρνηση.

Όπως ανέφερε, «ο γαντζωμένος στην καρέκλα του Πρωθυπουργός και το οικονομικό του επιτελείο, είτε βρίσκονται τελείως μα τελείως στον κόσμο τους είτε είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία να ξεπουλήσουν τη χώρα και να εγκληματήσουν κατά του ελληνικού λαού».

Συγκέντρωση πραγματοποίησαν και οι εργαζόμενοι στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου και της Ένωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων.
Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης μέχρι τη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης.

Φωνές για εκλογές

Επεισοδιακή με εντάσεις και συγκρούσεις του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με βουλευτές της κοινοβουλευτικής του ομάδας ήταν, εξάλλου, η μαραθώνια συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, η οποία διεξήχθη σε βαρύ κλίμα, και κατά την οποία ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και άλλοι τέσσερις Υπουργοί δέχθηκαν τα πυρά των βουλευτών.
Η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου σημαδεύτηκε από τη σύγκρουση μεταξύ του Πρωθυπουργού και του βουλευτή Γιώργου Παναγιωτακόπουλου, με αφορμή το θέμα της εγκατάστασης επιτρόπων της τρόικας στα υπουργεία.

Ο κ. Παναγιωτακόπουλος έθεσε θέμα ξένης επικυριαρχίας και μείωσης της εθνικής ανεξαρτησίας, με αποτέλεσμα να προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση του κ. Παπανδρέου, ο οποίος του ζήτησε να ανακαλέσει, κάτι που τελικά έγινε.

Η επεισοδιακή απ' όλες τις πλευρές συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, εκτός από ένταση, είχε και μια μαζική απαίτηση για προσφυγή στις κάλπες κυρίως από βουλευτές που έστειλαν και σχετική επιστολή στον Πρωθυπουργό.

Μάλιστα, όπως λένε όσοι ήταν παρόντες, η πίεση που δέχθηκε ο κ. Παπανδρέου ήταν τόσο μεγάλη, που του προκάλεσε μεγαλύτερο εκνευρισμό ακόμα και από την κόντρα που είχε με τον Γιώργο Παναγιωτακόπουλο.

Λένε, επίσης, ότι η έκρηξη Παπανδρέου, κατά την οποία έβαλε κυριολεκτικά τις φωνές, ήταν η αφορμή και ο εκνευρισμός του είχε προκληθεί από τις πιέσεις για εκλογές.
Ο κ. Παπανδρέου έφυγε από το γραφείο του αφού είχαν αποχωρήσει όλοι οι συνεργάτες του.

«12 ελληνικά νησιά για πώληση»

Με τίτλο «12 ελληνικά νησιά για πώληση», η τουρκική εφημερίδα «Sabah» φιλοξενεί άρθρο, στο οποίο αναφέρει ότι η Ελλάδα, λόγω βαθιάς οικονομικής κρίσης, άρχισε να πουλά τα νησιά της. Δηλώσεις, εξάλλου, για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα έκανε και ο Τούρκος Πρόεδρος.

Στο ρεπορτάζ, που δημοσιεύεται με φωτογραφία της Μυκόνου, επισημαίνεται ότι οι τιμές των νησιών κυμαίνονται από 1,5 εκατ. ευρώ μέχρι και 15 εκατ. ευρώ. Πάντως, Τούρκοι κτηματομεσίτες δηλώνουν πως αυτά τα νησιά, στις τιμές που διατίθενται, είναι «κελεπούρια».

Το δημοσίευμα παραθέτει και λίστα με μερικά από αυτά τα νησιά, την έκτασή τους και την τιμή εκκίνησης της διαπραγμάτευσης.

Δείτε μερικά: Αγ. Αθανάσιος: 2,5 εκτάρια - 1,5 εκατ. ευρώ
Μικρή Αμοργός: 494 εκτάρια - 6,1 εκατ. ευρώ, Αγ. Θωμάς: 300 εκτάρια - 15 εκατ. ευρώ, Ναυσικά: 235 εκτάρια - 6,9 εκατ. ευρώ, Καρδιώτισσα: 280 εκτάρια - 6,5 εκατ. ευρώ.

Κατέκλυσαν τα νησιά Τούρκοι επιχειρηματίες

Έχουν πολλαπλασιαστεί τον τελευταίο καιρό οι αφίξεις στην Ελλάδα επιχειρηματιών από την Τουρκία, που έχουν βάλει στο στόχαστρό τους «φιλέτα» σε τουριστικές περιοχές.
Οι Τούρκοι εκμεταλλεύονται την έλλειψη ρευστού στην αγορά αλλά και το «κώμα», στο οποίο βρίσκεται στην Ελλάδα η κτηματαγορά και σχεδιάζουν μεγάλες τουριστικές επενδύσεις.

Σύμφωνα με το Capital, ένα από τα μεγαλύτερα real estate agencies στην Ελλάδα, η Δανός/ΒΝΡ Paribas Real Estate, υπέγραψε πριν από περίπου ένα μήνα συμφωνία με την τουρκική εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών στα ακίνητα Turyap SA, έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες στην τουρκική και διεθνή κτηματαγορά, με 337 υποκαταστήματα στη χώρα, με αντικείμενο την ίδρυση κοινοπραξίας που θα ''χτυπήσει'' χρυσοφόρα ελληνικά ακίνητα που σε λίγο θα βγουν στο σφυρί προς αξιοποίηση.

Απόδειξη της ολοένα και αυξανόμενης τουρκικής ζήτησης για ελληνική γη είναι ότι έχει γεμίσει ο τουρκικός Τύπος από καταχωρίσεις ελληνικών μεσιτικών δικτύων για πωλήσεις πολυτελών επαύλεων και κατοικιών, κυρίως στη Μύκονο, τη Ρόδο και την Κρήτη.

Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Baris Aydin, πρόεδρος της Bariskent, μιας από τις μεγαλύτερες τουρκικές εταιρείες στον κλάδο της αγοράς ακινήτων, δήλωσε πολύ πρόσφατα στη «Hurriyet» ότι ενδιαφέρεται είτε για μακροχρόνιες μισθώσεις ακινήτων είτε ακόμα και για αγορά νησιών.

Και στον Καναδά

Οι πληροφορίες για πώληση ελληνικών νησιών δεν κυκλοφορούν μόνο στην Τουρκία αλλά είδαν το φως της δημοσιότητας και στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.

Συγκεκριμένα στον Καναδά, υπάρχει ιστοσελίδα η οποία έχει βγάλει στο σφυρί ελληνικά νησιά, και μάλιστα, όπως αναφέρει, σε συμφέρουσες τιμές. Συγκεκριμένα, η ιστοσελίδα provateislandonline δημοπρατεί συνολικά 12 ελληνικά νησιά του Αιγαίου αλλά και του Ιονίου, με τιμές που ξεκινούν από 1,5 εκατ. ευρώ και φτάνουν έως και 15 εκατ. ευρώ.

Το συγκεκριμένο θέμα έφερε στη Βουλή ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ., Γιώργος Ανατολάκης, ο οποίος μάλιστα κατέθεσε και ερώτηση προς το Υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να μάθει λεπτομέρειες γι' αυτό το ζήτημα.

«Η Ελλάδα κοντεύει να πτωχεύσει»

«Η Ελλάδα κοντεύει να πτωχεύσει», σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ.

Όπως αναφέρει η αγγλόφωνη τουρκική εφημερίδα «Hurriyet Daily News» και η κρατική ραδιοτηλεόραση «ΤRΤ» στην ιστοσελίδα της, συνομιλώντας με οδηγούς επαγγελματικών αυτοκινήτων στα Θεραπειά της Κωνσταντινούπολης, ο Γκιουλ υπογράμμισε τη σημασία της σταθερότητας σε μια χώρα και είπε: «Όπως ξέρετε πηγαίνουμε συχνά σε ευρωπαϊκές χώρες. Πραγματικά ζηλεύουν την Τουρκία. Η Ελλάδα πάει προς πτώχευση. Όταν κάποιος αδυνατεί να πληρώσει, απαιτούν υψηλά επιτόκια. Όταν όμως υπάρχει τέτοια δυνατότητα, τότε απαιτούν χαμηλά επιτόκια. Έτσι είναι και οι χώρες. Οι Γερμανοί ανησυχούν, για παράδειγμα, επειδή ικανά στελέχη επιστρέφουν στην Τουρκία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: