Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Άνοιξαν σήραγγα 12 μέτρων οι αρχαιοκαπήλοι


Στην εξάρθρωση σπείρας προέβη η Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης


Μια εγκληματική ομάδα, Ελλήνων και αλλοδαπών η οποία προέβαινε σε παράνομες ανασκαφές για τον εντοπισμό αρχαιοτήτων και θησαυρών είναι στα χέρια των αστυνομικών αρχών ύστερα από συντονισμένες ενέργειες της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Έτσι συνελήφθησαν τέσσερις Έλληνες και δύο αλλοδαποί, ηλικίας 39 έως 60 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίζεται δικογραφία για παράβαση του νόμου «περί Προστασίας των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» και νόμου «Περί όπλων».

Πιο αναλυτικά, στο πλαίσιο αστυνομικής έρευνας, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μυρτόφυτου, στο όρος Σύμβολο του νομού Καβάλας, διαπιστώθηκε ότι οι συλληφθέντες επιχειρούσαν σε δεδομένο αρχαιολογικό χώρο, λαθρανασκαφή με στόχο να βρουν χαμένο θησαυρό χρυσό και πολύτιμους λίθους, ενώ δεν δίστασαν να προχωρήσουν και σε έκρηξη με χρήση δυναμίτιδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ερημική περιοχή οι συγκεκριμένοι μετά από εργασίες πριν από ένα χρόνο είχαν προχωρήσει σε διάνοιξη σήραγγας μήκους 12 μέτρων με χρήση και πάλι  εκρηκτικών υλών βάζοντας και πολύ προσωπική εργασία.

Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρία μασούρια δυναμίτη, 10 πυροκροτητές και 500 περίπου μέτρα βραδύκαυστο φυτίλι. Επίσης, εντός της σήραγγας, όπου υπήρχε πλήρης φωτισμός μέσω ηλεκτρογεννήτριας, ράγες και βαγονέτο για τη μεταφορά- απόρριψη μπαζών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο κομπρεσέρ και δύο υψηλής αξιοπιστίας ανιχνευτές ευγενών μετάλλων και άλλα εργαλεία.

Σε έρευνα που ακολούθησε  σε διαμέρισμα στην περιοχή Ν. Ηρακλείτσας Καβάλας, το οποίο ενοικίασαν οι συγκεκριμένοι χρυσοθήρες, για τη διαμονή τους και διευκόλυνση του έργου τους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν βοηθητικά εργαλεία όπως ένας ανιχνευτής μετάλλων, μία διόπτρα νυκτός και μία ψηφιακή φωτογραφική μηχανή που περιείχε φωτογραφίες αρχαιοτήτων.

Πηγή: Χρόνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: