Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

"Δεν φεύγω, θα πεθάνω σαν μάρτυρας!"


Ο Καντάφι έβαλε τέλος στη φημολογία για τη φυγή του

Μετά τη σφαγή στη Βεγγάζη, το βομβαρδισμό των εξεγερμένων της Τρίπολης από αεροσκάφη κι ελικόπτερα αλλά και τη μαζική αποστασία αξιωματούχων του καθεστώτος του, ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι έδειχνε έτοιμος για φυγή στο εξωτερικό όπως άλλωστε τον εμφάνιζε και η έντονη φημολογία που είχε αναπτυχθεί τις τελευταίες ημέρες.

«Δεν θα φύγω από αυτή τη γη, θα πεθάνω εδώ σαν μάρτυρας, θα μείνω εδώ αψηφώντας τις περιστάσεις», δήλωσε ο συνταγματάρχης Καντάφι επιλέγοντας ως τόπο μετάδοσης του τηλεοπτικού διαγγέλματός του μία από τις κατοικίες του που είχε βομβαρδιστεί από τα αμερικανικά αεροπλάνα το 1986.


Προέτρεψε δε τους οπαδούς του να βγουν στους δρόμους και να αντιμετωπίσουν τους διαδηλωτές για τους οποίους υποσχέθηκε τη θανατική ποινή.

Ουσιαστικά, ο Λίβυος ηγέτης προέβαλλε ξανά το παλιό εθνικιστικό, αντιαποικιοκρατικό παρελθόν του, κάτι που είχε κάνει πριν από λίγες ημέρες και ο γιος του Σαίφ αλ Ισλάμ, ο οποίος σε τηλεοπτικό διάγγελμά του είχε πει πως αν πέσει ο Καντάφι η Λιβύη θα επιστρέψει στα χέρια των (δυτικών) αποικιοκρατών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που βγαίνουν με δυσκολία από τη Λιβύη, ο Καντάφι με το στρατό και τους μισθοφόρους ελέγχει πλήρως το ανατολικό τμήμα της χώρας καταπνίγοντας με τη βία τους εξεγερμένους, πολλοί από τους οποίους καταφεύγουν στη γειτονική Αίγυπτο.

Παράλληλα εγκαταλείπουν όπως-όπως τη Λιβύη οι ξένοι υπήκοοι ενώ οι ΗΠΑ καταδικάζουν τη βίαιη καταστολή στην οποία προσέφυγε ο Καντάφι και ζητούν από τη διεθνή κοινότητα να τοποθετηθεί και να δράσει ενιαία.

Πηγή: Ελεύθερη Ζώνη

Δεν υπάρχουν σχόλια: