Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Σώθηκε η κατοικία του Κωστή Παλαμά!


Τελικά, ο Κωστής Παλαμάς δεν θα «μετακομίσει»... Στο πάρα πέντε ματαιώθηκε ο πλειστηριασμός της ιστορικής κατοικίας του μεγάλου μας ποιητή επί της οδού Περιάνδρου 5 στην Πλάκα.

Η ιδιοκτήτρια του πλακιώτικου κλασικού διώροφου με την εσωτερική αυλή και τη μοναδική θέα προς τον ιερό βράχο της Ακρόπολης κατάφερε -έστω την τελευταία στιγμή- να κάνει ρύθμιση των χρεών της με την τράπεζα που την υποχρέωσε στο παρελθόν να προβεί σε αναγκαστικό πλειστηριασμό της περιουσίας της.

Ο πλειστηριασμός είχε προγραμματιστεί για χθες στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας, αλλά προς απογοήτευση των παρευρισκομένων που ενδιαφέρονταν να αγοράσουν το ιστορικό σπίτι ματαιώθηκε, αφού η ιδιοκτήτρια έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της ώστε να βρεθεί το απαιτούμενο ποσό που της είχε επιβάλει η τράπεζα για να αποσύρει το οίκημα από αυτή τη διαδικασία. Μάλιστα, ως πρώτη τιμή προσφοράς είχε οριστεί το ποσό των 1.066.000 ευρώ.

Στο σπίτι αυτό ο εθνικός μας ποιητής έζησε τα τελευταία οχτώ χρόνια της ζωής του μαζί με τη σύζυγό του Μαρία και την κόρη τους Ναυσικά. Εκεί άφησε την τελευταία του πνοή, σε ένα από τα διαμερίσματα που είχε νοικιάσει στον πρώτο όροφο.

Γι' αυτό τον λόγο, άλλωστε, μια μαρμάρινη πλάκα με τη φράση «Στο σπίτι αυτό πέθανε ο εθνικός μας ποιητής» χαραγμένη πάνω της, η οποία έχει τοποθετηθεί ακριβώς πάνω από την κεντρική πόρτα του οικήματος, υπενθυμίζει σε όλους την παρουσία του, ακόμα και σήμερα, εξήντα έξι χρόνια μετά τον θάνατό του.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν εκδηλώσει ανοιχτά την επιθυμία τους να αποκτήσουν το συγκεκριμένο οίκημα, που από το 1999 με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο.

Ηδη το Ιδρυμα Κωστή Παλαμά, που στεγάζεται στην οδό Ασκληπιού (για την ακρίβεια, στο σημείο που βρισκόταν το πρώτο σπίτι του μεγάλου μας ποιητή), έχει έρθει σε συνεννόηση με σημαντικά ιδρύματα και τράπεζες προκειμένου να βοηθήσουν στην προσπάθεια ώστε να συγκεντρωθούν τα χρήματα για να αγοραστεί το διώροφο της οδού Περιάνδρου και να μετατραπεί σε Ιδρυμα Παλαμικών Μελετών.

ΘΑΝΟΣ ΜΑΚΡΟΓΑΜΒΡΑΚΗΣ
Φωτ.: ΓΟΥΙΛΙΑΜ ΦΕΪΘΦΟΥΛ

Πηγή: Espresso

Δεν υπάρχουν σχόλια: