Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Μια αρχαία Αθηναία στη Θεσσαλονίκη


Μια ξεχωριστή και διάσημη διεθνώς, πλέον, Αθηναία «φτάνει» από αύριο στη Θεσσαλονίκη φέρνοντας όχι μόνο ένα μήνυμα ειρήνης, αλλά και της έμπρακτης απόδειξης των ικανοτήτων των Ελλήνων επιστημόνων.

Πρόκειται για τη Μύρτιδα, την ανώνυμη 11χρονη Αθηναία, που υπήρξε και η ίδια, όπως και ο Περικλής, ένα από τα θύματα του τυφοειδούς πυρετού του 430 π.Χ., το πρόσωπο της οποίας αναπλάστηκε πρόσφατα από διεπιστημονική ομάδα.

Πού θα τη «συναντήσετε»; Στην περιοδική έκθεση «Μύρτις: πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν», που εγκαινιάζεται αύριο, στις 20.00, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Η διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Τζένη Βελένη, υπογράμμισε: 


«Στην έκθεση αυτή -βασισμένη σ' ένα διεθνές επίτευγμα- προσθέσαμε και κάποια αρχαιολογικά αντικείμενα της εποχής της Μύρτιδος, όπως πήλινα παιχνίδια και αντικείμενα, κτερίσματα παιδικών τάφων, αλλά και ένα χρυσό μύρτινο στεφάνι. Στεφάνι, το οποίο συνήθως βρισκόταν στους τάφους των νεαρών κοριτσιών ή των ανύπαντρων γυναικών».

Τέσσερα χρόνια για την ανάπλαση

Η έκθεση, που πραγματοποιείται με την προσφορά του ορθοδοντικού, επίκουρου καθηγητή Μανώλη I. Παπαγρηγοράκη και του Πανεπιστημίου Αθηνών και η οποία θα μεταφερθεί στο Μαυροβούνιο- έχει στηθεί διαδραστικά, με σύγχρονες τεχνικές πολυμέσων, με τα εκθέματα στο ύψος των παιδιών. 
Αποτελείται από τρεις ενότητες. Στην πρώτη παρουσιάζεται η ανασκαφή του Κεραμεικού, στη δεύτερη η ιατρική έρευνα στην Ελλάδα για τον εντοπισμό του παθογόνου παράγοντα που προκάλεσε το λοιμό των Αθηνών και στην τρίτη η βήμα προς βήμα ανάπλαση του προσώπου.

Ο κ. Παπαγρηγοράκης διευκρίνισε ότι τους πήρε τέσσερα χρόνια να αποκαλύψουν το κρυμμένο από τα χρόνια της Ιστορίας πρόσωπο της Μύρτιδος:

«Ηταν το μόνο κρανίο που είχε και τα 28 δόντια, ενώ διατηρούσε και κάποια παιδικά δόντια. Και παρόλο που κάθε ανάπλαση έχει και τα τρωτά της σημεία -τα αφτιά, η μύτη και τα χείλη- εμείς είμαστε 95% ακριβείς στην απόδοση.

Για το εγχείρημα δούλεψαν πολλοί Ελληνες επιστήμονες και μάλιστα αφιλοκερδώς. Ολες οι εργασίες έγιναν στην Ελλάδα, πλην της ανάπλασης -επειδή δεν είχαμε την τεχνογνωσία- που ανέλαβε ο αρχαιολόγος γλύπτης Οσκαρ Νίλσον -γνωστός από τις αναπλάσεις στους Βίκινγκς- βάσει της τεχνικής Μάντσεστερ».

Ο ίδιος συμπλήρωσε: «Η συνέχεια του προγράμματος προβλέπει η έκθεση να γίνει επισκέψιμη και για τα άτομα με προβλήματα όρασης, ενώ στη συνέχεια θα δουλέψουμε για την αποκατάσταση ενός άντρα και μιας γυναίκας της ίδιας εποχής -θα επιλεγούν κρανία που να έχουν δόντια και στην πάνω και στην κάτω γνάθο- κάπως σαν ολοκλήρωση μιας τύπου «οικογένειας» της εποχής εκείνης.

Παράλληλα και δεδομένου ότι θα υπάρξουν χρήματα, θα συνεχίσουμε και το «μικροβιακό» χάρτη της Αθήνας την εποχή εκείνη. Αυτήν τη στιγμή έχουμε εξετάσει τρία δόντια από ισάριθμα κρανία και αν εξετάσουμε πάνω από 20 θα μπορούμε να το πούμε με σιγουριά ότι η αιτία πολλών θανάτων της εποχής ήταν ο τυφοειδής πυρετός, ο οποίος φαίνεται ότι έχει αλλάξει μέχρι σήμερα κατά 4%. Καταλαβαίνετε ότι τα ευρήματα αυτά θα συμβάλουν καθοριστικά στην ιατρική έρευνα και στην παραγωγή εμβολίων».

ΓΙΩΤΑ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: