Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Το “όχι” στη συναίνεση και η ώρα της αντεπίθεσης


Δεν χρειάζεται να είναι κανείς Αϊνστάιν για να αντιληφθεί ότι με την στάση του στην χθεσινή συνάντηση με τον Στρος Καν ο Αντώνης Σαμαράς είπε ουσιαστικά όχι στα σενάρια συναίνεσης με την πολιτική του Μνημονίου. Πράγμα που επιβεβαιώνεται, όπως επισημάναμε ήδη, και απο το βαρύ κλίμα που επικράτησε κατά την συνάντησή και από την προκλητική επίθεση του επικεφαλής του ΔΝΤ στη ΝΔ.

Ο Στρος Καν δεν έκρυψε καθόλου και φρόντισε να διατυμπανίσει προς πάσα κατεύθυνση, ότι κύριος στόχος της επίσκεψής του ήταν να επιτύχει την συναίνεση της αντιπολίτευσης προς το Μνημόνιο. Ήρθε δηλαδή για να βάλει ένα χεράκι στην προσπάθεια της κυβέρνησης να βρει συνενόχους στην καταστροφική πολιτική της. «Διακυβεύεται το μέλλον της Ελλάδας» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «απαιτείται ευρύτερη συναίνεση».

Από την πλευρά της η ΝΔ τον  χρησιμοποίησε ως …διακομεταμιστή του δικού της μηνύματος προς την κυβέρνηση: «Ναι» στις διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες οφείλουν να είναι περισσότερο τολμηρές, αλλά «όχι» στην συναίνεση για το Μνημόνιο.


Κατά την διάρκεια της χθεσινής συνάντησης τους στο γραφείο του προέδρου της ΝΔ στην Βουλή ήταν εξάλλου εμφανής η δυσαρέσκεια του Α. Σαμαρά και για τα όσα δήλωσε ο κ. Στρος Καν περί …. “σαρωτικής νίκης” του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές για την αυτοδιοίκηση, αλλά και για την προκλητική και απαράδεκτη στάση του προς τη ΝΔ κατά την διάρκεια της παρουσίας του στην Βουλή (βλ. Επίθεση του Στρος Καν στη Νέα Δημοκρατία)

Ο Α. Σαμαράς εξήγησε στον Στρος Καν γιατί το Μνημόνιο είναι, εκτός από κοινωνικά άδικο και οικονομικά αναποτελεσματικό και επέμεινε στην ανάγκη αλλαγής πορείας με ανάκαμψη και ανάπτυξη.

Υπογράμμισε ότι, χωρίς αυτά θα υπάρξουν μεγαλύτερα αδιέξοδα, που δεν τα αντέχει ούτε η οικονομία ούτε η κοινωνία. 

Τα αδιέξοδα αυτά δεν μπορεί να τα αποσοβήσει από μόνη της η επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου υποστήριξε ο αρχηγός της ΝΔ και σημείωσε ότι στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου η Νέα Δημοκρατία λέει «ναι», αρκεί να περιλαμβάνει όλο το ποσό (τα 110 δισ. ευρώ) και να μην περιέχει νέα επαχθή μέτρα. Ο Α. Σαμαράς επεσήμανε τέλος στον Στρος Καν οτι η ΝΔ δικαιώνεται σε όλες τις εκτιμήσεις και προβλέψεις της, κυρίως σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά μεγέθη  και τους άξονες της δημοσιονομικής πολιτικής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την ανάπτυξη των επιχειρημάτων της ΝΔ (που πήγαν στη συνάντηση προετοιμασμένοι με φάκελο όπως βλέπετε στην φωτογραφία) ο Στρος Καν είπε ότι δεν γνωρίζει (!!!) τις αναπτυξιακές προτάσεις που έχει κάνει επανειλημμένως η ΝΔ για την τόνωση της αγοράς. Στο σημείο αυτό ο Σαμαράς εξέφρασε την ενόχλησή του επειδή κείμενα με προτάσεις που η ΝΔ έχει καταθέσει τρεις φορές στις συναντήσεις της με την Τρόικα δεν έφτασαν ποτέ στα χέρια του Στρος Καν.

Οι Κασσάνδρες λοιπόν που προέβλεπαν ότι ο Α. Σαμαράς θα «βάλει νερό στο κρασί του» όσον αφορά το Μνημόνιο διαψεύστηκαν για ακόμη μία φορά, χωρίς αυτό να τους πτοεί καθώς αναμένεται να συνεχίσουν να παρερμηνεύουν τις δηλώσεις  του αρχηγού της ΝΔ σε κάθε ευκαιρία.

Ο Α. Σαμαράς έδειξε όλες αυτές τις ημέρες εκπληκτική αντοχή στις πολύμορφες και πολύπλευρες πιέσεις που του ασκήθηκαν για να συναινέσει στο Μνημόνιο και  απέδειξε ότι εμμένει αταλάντευτα στις θέσεις του. Έτσι, όλο και περισσότεροι πολίτες συνειδητοποιούν  ότι το «Όχι στο Μνημόνιο» δεν υπήρξε μια ευκαιριακή παντιέρα μιας εύκολης αντιπολιτευτικής τακτικής, αλλά μια τεκμηριωμένη στρατηγική απόφαση για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

Είναι καιρός λοιπόν (μετά και τα συμπεράσματα από την μάχη για την Αυτοδιοίκηση) να ξεκινήσει η αντεπίθεση με νέα ατζέντα και μελετημένες κινήσεις. Όλες οι πληροφορίες αναφέρουν άλλωστε ότι μετά την μάχη για τον Προϋπολογισμό ο Σαμαράς θα προχωρήσει σε αλλαγές ουσίας στον μηχανισμό της ΝΔ, με έμφαση όχι μόνο στα πρόσωπα αλλά και στις πολιτικές που πρέπει να υπηρετηθούν και θα εξειδικεύσει τις προτάσεις του για την οικονομική ανάταξη και την αναθεώρηση του Συντάγματος, στην οποία δίνει μεγάλη σημασία. Θα βγεί μπροστά με λίγα λόγια και δεν θα αναμένει την επιταχυνόμενη φθορά του ΠΑΣΟΚ.

Πηγή: Antinews

Δεν υπάρχουν σχόλια: