Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Κεντρική Μακεδονία:«Στο κόκκινο» 30 περιοχές για πλημμύρες και 20 για χιόνια-παγετό


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΕΚΛΑΡΗΣ

«Στο κόκκινο» για τον κίνδυνο εκδήλωσης πλημμυρών βρίσκονται συνολικά 30 περιοχές στη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική και τις Σέρρες, ενώ 20 σημεία του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου στους επτά νομούς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θεωρούνται επικίνδυνα να αποκλειστούν ύστερα από χιονόπτωση ή παγετό.

Στις περιοχές αυτές θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ενώ απαιτείται η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών (Περιφέρεια, Πυροσβεστική, δήμοι, Αστυνομία, εθελοντικές ομάδες κ.ά.) σε περίπτωση πλημμυρών ή χιονοπτώσεων, όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι των συναρμόδιων φορέων που συμμετείχαν χτες στην περιφερειακή σύσκεψη με θέμα: «Σχεδιασμός και δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων, χιονοπτώσεων και παγετού», που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία της γ.γ. της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, Μαρίας Λιονή.


Ο περιφερειακός διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κεντρικής Μακεδονίας ,υποστράτηγος Βασίλειος, Γ. Τουλίκας, επισήμανε ότι «για την πόλη της Θεσσαλονίκης, λόγω της έκτασης και της μορφολογίας του εδάφους της, μπορούν να εμφανιστούν πολλαπλά και μεγάλα προβλήματα πλημμυρών».

Οι περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Χαλκιδικής και των Σερρών που είναι εκτεθειμένες σε κίνδυνο πλημμυρών είναι οι εξής:

1. Οι εκτάσεις της ανατολικής πλευράς της πόλης που εκτείνονται κατά μήκος της οδού Γεωργίου Παπανδρέου, Φοίνικα, Αγίου Ιωάννη.

2. Ο δήμος Καλαμαριάς.

3. Η χαμηλή υψομετρικά παράκτια περιοχής της Περαίας.

4. Το ίδιο και η παράκτια περιοχή των Νέων Επιβατών.

5. Η περιοχή της Θέρμης, όπου τον περασμένο Οκτώβριο και ύστερα από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων, δημιουργήθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα και υπερχείλιση χειμάρρων στην περιοχή.

6. Στη βορειοανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης κατά μήκος του ρέματος Τριανδρίας - Κρυονερίου - Μαλακοπής.

7. Οι εκτάσεις της δυτικής πλευράς της Θεσσαλονίκης στο Δενδροπόταμο και το δήμο Μενεμένης.

8. Η γέφυρα των Αγίων Πάντων έως την πλατεία Δημοκρατίας.

9. Κατά μήκος του ρέματος Πολίχνης.

10. Ο δήμος Εχεδώρου.

11. Ο δήμος Αγίου Αθανασίου.

12. Ο δήμος Χαλάστρας.

13. Στην ανατολική πλευρά του νομού στο δήμο Αγίου Γεωργίου και ιδιαίτερα στα Βρασνά.

14. Στο δήμο Ρεντίνας και ιδιαίτερα ο Σταυρός.

15. Στο δήμο Απολλωνίας και ιδιαίτερα στην περιοχή του Μελισσουργού.

16. Στα Νέα Πλάγια Χαλκιδικής.

17. Οι περιοχές των Φλογητών και Διονυσίου Χαλκιδικής.

18. Τα Ν. Μουδανιά.

19. Ο Αγιος Μάμας.

20. Η Ορμύλια.

21. Τα Ψακούδια.

22. Η Ιερισσός.

23. Η Ολυμπιάδα.

24. Συχνά προβλήματα παρουσιάζονται στη Φούρκα.

25. Το ίδιο ισχύει και για την Καλάνδρα.

26. Η Ν. Σκιώνη μετά την πυρκαγιά στην Κασσάνδρα.

27. Το Πευκοχώρι μετά την πυρκαγιά.

28. Η Χανιώτη έπειτα από την πυρκαγιά.

29. Το Πολύχρονο επίσης, λόγω της πυρκαγιάς.


30. Οι περιοχές απ' όπου διέρχεται ο Στρυμόνας στο νομό Σερρών, καθώς μετά τις βροχές του Δεκεμβρίου σε νότιες περιοχές της Βουλγαρίας, παρουσιάστηκε αύξηση της στάθμης του νερού και υπερχείλιση του ποταμού.

«Η Περιφέρεια από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ Κ. Μακεδονίας και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ολοκλήρωσε την τελευταία διετία δεκάδες έργα και μελέτες αντιπλημμυρικής προστασίας, ενώ έχουμε σε εξέλιξη ένα σύνολο έργων και μελετών που αγγίζουν τα 50 εκατ. ευρώ. Μέσω του ΕΣΠΑ διαθέσαμε 20 εκατ. ευρώ για την αντιπλημμυρική προστασία του νομού Θεσσαλονίκης, όπως και 8 εκατ. ευρώ για αντίστοιχα έργα στους άλλους νομούς της Κ. Μακεδονίας. Δώσαμε έμφαση στις περιοχές του Στρυμονικού κόλπου, του δήμου Δίου της Κατερίνης, ώστε να προστατευτούν από τον ποταμό Αίσωνα, το ανατολικό ανάχωμα της λίμνης Κερκίνης και την περιοχή της Αλμωπίας», τόνισε η γενική γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Μαρία Λιονή.

«Η κατάσταση έχει βελτιωθεί στην Περαία, όπου έγινε μεγάλη παρέμβαση στο κεντρικό ρέμα, που κόστισε περίπου 2 εκατ. ευρώ, και στους Ν. Επιβάτες, όμως απαιτούνται έργα σε ακόμη 6 ρέματα για να θωρακιστεί η περιοχή μας που αντιμετωπίζει πρόβλημα πλημμυρών. Σήμερα θα έχουμε συνάντηση προκειμένου οι μελέτες και τα έργα αυτά να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ», σημείωσε ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Αλεξανδρής.

«Στην περιοχή μας μετά τις καταστροφές του 2006 έχουν γίνει παρεμβάσεις, όμως έχουμε ακόμη δρόμο και η αντιπλημμυρική προστασία του ενιαίου πλέον δήμου Βόλβης θα είναι στις πρώτες προτεραιότητές μας», τόνισε ο νεοκλεγείς δήμαρχος Βόλβης, Δημήτρης Γαλαμάτης.

20 επικίνδυνα σημεία για χιόνια και παγετό

Ο κ. Τουλίκας παρουσίασε τα 20 σημεία του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου στην Κ. Μακεδονία, όπου με βάση την εμπειρία των προηγούμενων ετών θεωρούνται επικίνδυνα για αποκλεισμό από χιονόπτωση ή παγετό.

1. Τμήμα ΠΑΘΕ μεταξύ Νέων Πόρων, Πλαταμώνα και Παντελεήμονα.

2. Στη Ν.Ε.Ο. Αθηνών - Θεσσαλονίκης, από τον κόμβο Εφέσου έως τον κόμβο Μαλγάρων.

3. Στο τμήμα της Εγνατίας οδού, από τον κόμβο 23 Τιτάν μέχρι τα στενά της περιοχής Δερβενίου.

4. Στο τμήμα της Εγνατίας οδού, από το ύψος του κόμβου 25 Προφήτης μέχρι τη γέφυρα του ποταμού Στρυμόνα.

5. Στην Ε.Ο. Θεσσαλονίκης - Σερρών, στο 31ο χλμ. (Σοφούλα).

6. Στην Ε.Ο. Θεσσαλονίκης - Ν. Μουδανιών, στο ύψος της Καρδίας.

7. Στον οδικό άξονα Πανόραμα - Εξοχή (νοσοκομείο Παπανικολάου) - Ασβεστοχώρι.

8. Στην περιφερειακή οδό, από το ύψος του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» έως το τούνελ της περιφερειακής οδού στα Κωνσταντινουπολίτικα.

9. Στον οδικό άξονα Θεσσαλονίκης - Ωραιοκάστρου, από το ύψος του οικισμού Γαλήνη μέχρι το Ωραιόκαστρο.

10. Το επαρχιακό οδικό δίκτυο των χωριών Αγ. Βασιλείου προς Χορτιάτη - Αρδαμέρι.

11. Το ορεινό επαρχιακό δίκτυο από την Π.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης - Πολυγύρου, προς Περιστερά - Λιβάδι - Πετροκέρασα - Ζαγκλιβέρι.

12. Οι οικισμοί Πέντε Βρύσες, Οσσα και Βερτίσκος του δήμου Βερτίσκου.

13. Η επαρχιακή οδός Σοχού - Ασκού.

14. Η επαρχιακή οδός από Νέα Μεσημβρία προς Ξηροχώρι, στο ύψος των κεραιών.

15. Βόρεια Χαλκιδική, στο δρόμο προς Αρναία και στο δρόμο προς Ταξιάρχη.

16. Το 32ο χλμ. της Ε.Ο. Γιαννιτσών - Θεσσαλονίκης.

17. Το 10ο χλμ. της επαρχιακής οδού Γιαννιτσών - Ελευθεροχωρίου

18. Η επαρχιακή οδός Εδεσσας - Φλώρινας.

19. Η Π.Ε.Ο. Κατερίνης - Ελασσόνας από το 20ό έως το 43ο χλμ.

20. Η Π.Ε.Ο. Βεροίας - Καστανιάς.


«Εχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την απρόσκοπτη κυκλοφορία των οχημάτων στην περιοχή ευθύνης μας και την Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης και δίνουμε έμφαση στα οδικά κυκλώματα Κασσάνδρας και Σιθωνίας Χαλκιδικής. Ακόμη στο σχεδιασμό μας περιλαμβάνεται και η επίβλεψη του αποχιονισμού του κάθετου άξονα της Εγνατίας οδού στο τμήμα από το Δερβένι μέχρι τον Προμαχώνα, στο οδικό τμήμα εντός του νομού Σερρών.

Στο πλαίσιο του σχεδιασμού μας, συνολικά θα χρησιμοποιηθούν 72 μηχανήματα εκχιονισμού από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, 15 της ΔΕΣΕ και 57 μισθωμένα, τα οποία θα είναι σταθμευμένα σε 31 κομβικά σημεία του οδικού δικτύου των επτά νομών της περιφέρειας. Σε πρώτη φάση, έχουμε ήδη προμηθευτεί 2.000 τόνους αλατιού», σημείωσε η κ. Λιονή.

Γλίτωσαν τα δάση

Οι μικρότερες απώλειες σε δασικές εκτάσεις την τελευταία δεκαετία καταστράφηκαν το 2010 από πυρκαγιές, σύμφωνα με τα στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κ. Μακεδονίας.

Την αντιπυρική περίοδο του 2010, οι πυροσβεστικές δυνάμεις επενέβησαν σε 1.002 συμβάντα αγροτοδασικών πυρκαγιών στην Κ. Μακεδονία, δηλαδή 22,5% περιστατικά λιγότερα από το 2009 όταν είχαν εκδηλωθεί 1.297 πυρκαγιές. Το σύνολο των καμένων εκτάσεων αυξήθηκε κατά 8,2% από 6.720,5 στρ. το 2009 σε 7.270,5 στρ. φέτος.

Το σημαντικό όμως είναι, σύμφωνα με τον κ. Τουλίκα, ότι «αυξήθηκαν οι γεωργικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις, όπως και οι φωτιές σε βάλτους και καλάμια και όχι σε δάση, όπου είχαμε μόνο 75,9 στρέμματα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα στα δάση το είχαμε φέτος στο νομό Σερρών όπου κάηκαν τα 50 από τα συνολικά 75,9 στρέμματα σε ολόκληρη την περιφέρεια. Επιπλέον, το 2010 κάηκαν 37,9 στρέμματα σκουπιδότοπων και χωματερών δήμων, που είναι μειωμένα κατά 52,4% σε σύγκριση με πέρσι, που ήταν 79,7 στρέμματα».

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: