Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Η απογραφή πληθυσμού στην Αλβανία και η Ελληνική Μειονότητα


Την ερχόμενη άνοιξη στην Αλβανία θα πραγματοποιηθεί η απογραφή πληθυσμού και εθνικιστικοί κύκλοι της χώρας των «αετών», φοβούνταν την «τεχνητή»  όπως λένε αύξηση των Ελλήνων στη Νότια Αλβανία όπου εκτός από τους μειονοτικούς πολλοί Αλβανοί θα δηλώσουν Έλληνες λόγο των χαρτιών που έχουν στην Ελλάδα.

Για τους παράγοντες της Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία η εθνικότητα και το θρήσκευμα στην απογραφή ήταν πάγιο αίτημα και αφορμή για αποχή στην προηγούμενη αποτυχημένη απογραφή επί πρωθυπουργίας του σοσιαλιστή Fatos Nano. Η Ελληνική Μειονότητα δεν είναι μόνο  οι 60.000 Έλληνες των 100 περίπου χωριών που αναγνωρίζει η  Αλβανία αλλά είναι πολύ μεγαλύτερη πληθυσμιακά και γεωγραφικά.

Το ερωτηματολόγιο είχε προταθεί από τον ΟΑΣΕ πριν από δυο χρόνια στην Αλβανική Κυβέρνηση η  οποία το αποδέχτηκε αρχικά δεχόμενη τα πηρά της αντιπολίτευσης, ακαδημαϊκών, μουσουλμανικής κοινότητας  και άλλων παραγόντων.
Κάποιοι μάλιστα υπαινίσσονταν ότι το συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο επιβλήθηκε στους Αλβανούς από τον ΟΑΣΕ επί της προεδρίας της Ντόρας Μπακογιάννη.

Στο νέο ερωτηματολόγιο πρέπει να δηλώσεις και τη μόνιμη διαμονή, κάτι που δεν προβλέπονταν στην προηγούμενη. Στην ίδια ενότητα πρέπει να δηλώσεις που έμενες το 2001 καθώς η απογραφή θα πραγματοποιείται κάθε 10 χρόνια.

Το μοναδικό αρνητικό σημείο στο αρχικό ερωτηματολόγιο για τους εκπροσώπους των Βορειοηπειρωτών ήταν ότι προέβλεπε βλάχικη εθνότητα. Ο πρόεδρος της Ένωσης Βλάχων Αλβανίας και αντιπρόεδρος του ΚΕΑΔ κ. Θανάσης Πότσης είχε δηλώσει  σε αλβανικά μέσα ότι η βλάχικη μειονότητα είναι γλωσσική και ότι δεν υπάρχει βλάχικη εθνότητα.

Οι πλειοψηφία των 300.000 Βλάχων της Αλβανίας μάλλον προτιμούν αυτή την επιλογή, καθώς τους απαλλάσσει από το δίλλημα της Ελληνικής ή Αλβανικής επιλογής που εκτός από μια μειοψηφία που εκδηλώνονται υπέρ της μίας ή της άλλης, η πλειοψηφία ταλαντεύετε μεταξύ των δύο επιλογών, ενώ λίγοι είναι αυτοί που καλλιεργούν τη Ρουμανική συνείδηση.

Το ποσοστό αυτών που δε θα απαντήσει στην ερώτηση του θρησκεύματος αναμένεται να είναι πολύ μεγάλο (σίγουρα διψήφιο), ενώ σημαντικό το ποσοστό θα είναι και αυτών που δε θα απαντήσουν στο ερώτημα της εθνικότητας, δίνοντας το δικαίωμα στον καθένα να ερμηνεύει τα αποτελέσματα κατά το δοκούν.

Παράγοντες της Μειονότητα αναφέρουν ότι το ερωτηματολόγιο δεν είναι κακό, υπάρχουν όμως κάποια σημαντικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη διαδικασία όπως εάν θα εκπροσωπούνται οι μειονότητες στις διάφορες επιτροπές,  εάν θα έχει τη δυνατότητα κάποιος να δηλώνει και τα υπόλοιπα μέλη της ίδιας οικογένειας, εάν θα έχουμε συμμετοχή ξένων παρατηρητών σε όλα τα επίπεδα  , κυρίως στην περιοχή της μειονότητας, για τη διασφάλιση της εγκυρότητας της καταγραφής κλπ.

Πηγή: Βορειοηπειρώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: