Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Οι 71 “μικροί βουλευτές” της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας


Εβδομήντα συν ένας περιφερειακοί σύμβουλοι θα εκπροσωπήσουν τους επτά νομούς της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο νέο αιρετό περιφερειακό συμβούλιο.

Της Μαρίας Καραούλη
karaoulim@gmail.com

Η “ΜτΚ” παρουσιάζει την “ανθρωπογεωγραφία” του σώματος, που αποτελείται από 43 συμβούλους της παράταξης του Π. Ψωμιάδη, 19 του Μ. Μπόλαρη, 2 του ΚΚΕ πλην του επικεφαλής Θ. Κωνσταντινίδη, έναν του ΛΑΟΣ πλην του επικεφαλής Κυριάκου Βελόπουλου, και από έναν σύμβουλο οι συνδυασμοί που στήριξαν η Δημοκρατική Αριστερά (Ασημίνα Ξηροτύρη), ο ΣΥΡΙΖΑ (Τάσος Κουράκης) και η Αντικαπιταλιστική Αριστερά (Γιάννης Κούτρας).

Χαλκιδική


Στον νομό Χαλκιδικής ο κ. Ψωμιάδης παίρνει τρεις έδρες εκ των οποίων η μία είναι του αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Γιώργου. Ως αντινομάρχης Χαλκιδικής είχε καλές σχέσεις με τον κ. Ψωμιάδη και αυτό ήταν το κυρίαρχο κριτήριο για την επιλογή του.

Από τους περιφερειακούς συμβούλους πρώτος σε σταυρούς ήρθε ο Δημήτρης Τζηρίτης (7.687 σταυροί), νυν αντινομάρχης. Αυτοδιοικητικός είναι και ο δεύτερος σε σταυρούς περιφερειακός σύμβουλος Δημήτρης Μήτσιου, πρόεδρος νομαρχιακού συμβουλίου, ο οποίος εκλέχτηκε με 7.480 σταυρούς

Να σημειωθεί ότι ο κ. Ψωμιάδης πρότεινε για τη θέση αντιπεριφερειάρχη τον νυν νομάρχη και εκλεγέντα δήμαρχο Πολυγύρου Αστέριο Ζωγράφο, ο οποίος αρνήθηκε, δυσαρεστώντας τον νομάρχη Θεσσαλονίκης. Τελικά, οι σχέσεις των δύο ανδρών αποκαταστάθηκαν από την καλή πορεία που είχαν στελέχη της νομαρχιακής παράταξης του κ. Ζωγράφου που στελέχωσαν τον συνδυασμό Ψωμιάδη.

Ο συνδυασμός του κ. Μπόλαρη έλαβε 29,15%,την πρώτη Κυριακή στη Χαλκιδική και κερδίζει δύο έδρες. Τη μια θέση στο περιφερειακό συμβούλιο παίρνει ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Πάνας, μέλος του εθνικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ενώ την δεύτερη ο Γιώργος Λαμπράκης συνεργάτης του γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Γιώργου Παπαδόπουλου, που εξελέγη περιφερειακός σύμβουλος με 4.026 σταυρούς.

Το χαμηλό ποσοστό ήταν πολύ χαμηλότερο από το 41% που έλαβε το ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές (παίρνοντας για πρώτη φορά “κεφάλι” από τη ΝΔ) γεγονός που, σε συνδυασμό με το ότι το κόμμα δεν εξέλεξε ούτε έναν δήμαρχο, πυροδότησε έναν χωρίς προσχήματα δημόσιο καβγά μεταξύ των τοπικών στελεχών.

Πιερία

Τέσσερις έδρες καταλαμβάνει ο συνδυασμός του κ. Ψωμιάδη και τρεις του κ. Μπόλαρη στον νομό Πιερίας. Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας είναι η Σοφία Μαυρίδου, δικηγόρος, επί οκτώ χρόνια νομαρχιακή σύμβουλος και εν ενεργεία αντινομάρχης, την οποία φέρεται να στήριξε ο τέως βουλευτής της ΝΔ Πιερίας Γιώργος Κωνσταντόπουλος.

Από την παράταξη του κ. Ψωμιάδη την πρωτιά με 8.317 σταυρούς πήρε ο πρόεδρος της ΟΝΕΔ Πιερίας Νίκος Μακρίδης που στηρίχτηκε από τον βουλευτή της ΝΔ Κώστα Κουκοδήμο. Δεύτερος ήρθε ο παλιός ποδοσφαιριστής του Πιερικού Λάκης Παπαϊωάννου με 6.829 σταυρούς, τους οποίους, όπως είναι φυσικό, “αλίευσε” από το χώρο του αθλητισμού. Ο τρίτος που εκλέγεται είναι ο αγροτοσυνδικαλιστής Δημήτρης Τσιμήτρης με 5.196 σταυρούς, που επίσης φέρεται να στηρίχτηκε από τον τέως βουλευτή Γιώργο Κωνσταντόπουλο.

Από τον συνδυασμό του κ. Μπόλαρη στο νέο περιφερειακό συμβούλιο θα συμμετάσχει ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Γρηγόρης Παπαχρήστος, νυν δήμαρχος Δίου. Το όνομα του κ. Παπαχρήστου αρχικά είχε “ακουστεί” για τον δήμο Κατερίνης, όμως ο ίδιος εξαρχής απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις τοπικών στελεχών, ο επόμενος στόχος του είναι η βουλευτική έδρα. Οι σύμβουλοι που εκλέγονται είναι ο Νίκος Τσακιρίδης με 5.684 σταυρούς και ο Νίκος Παπανικολάου με 5.666 σταυρούς.

Πέλλα

Στο νομό Πέλλας ο συνδυασμός του κ. Ψωμιάδη καταλαμβάνει πέντε έδρες και του κ. Μπόλαρη δύο. Αντιπεριφερειάρχης είναι ο Θόδωρος Θεοδωρίδης, ο οποίος έχει πολύ καλές σχέσεις με τον Π. Ψωμιάδη.

Την πρωτιά σε σταυρούς πήρε ο πολιτευτής του νομού Αλκιβιάδης Νουσικύρου (9.615) χάρη και στη στήριξη του Κώστα Κιλτίδη, μέσω του πρώην προέδρου της ΕΑΣ Πέλλας Στέργιου Αντωνίου, ο οποίος έχει πολύ καλές σχέσεις με τον βουλευτή Κιλκίς που πρόσκειται στην Ντόρα Μπακογιάννη. Στενός συνεργάτης του πρώην βουλευτή Πέλλας Ιορδάνη Τζαμτζή είναι ο δεύτερος σε σταυρούς περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Ανδρίτσος (8620).

Τρίτη στην κατάταξη με 8.270 ψήφους είναι η Μαρία Ζωγράφου - Τσιαντάκη, νομαρχιακή σύμβουλος, την οποία στήριξε ο βουλευτής του νομού Γιώργος Καρασμάνης. Η πεντάδα συμπληρώνεται με την πρωτοεμφανιζόμενη νεαρή δικηγόρο Μαρία Καράμπελα που κατάφερε να εκλεγεί τέταρτη στη σειρά με 7.763 ψήφους.

Από τον συνδυασμό του κ. Μπόλαρη την Πέλλα θα εκπροσωπήσουν ο νυν νομάρχης Μιχάλης Καραμάνης που εκλέγεται χωρίς σταυρό, ως υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης και ο Σωτήρης Κεχαγιάς που εκλέχτηκε με 7.231 έχοντας τη στήριξη του “όλου” ΠΑΣΟΚ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Γιώργος Πασχαλίδης, που κατάγεται και χρόνια εκλεγόταν στην Πέλλα, κράτησε ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους και ίσες αποστάσεις από όλους τους υποψήφιους του συνδυασμού του.

Ημαθία

Τέσσερις έδρες στο νέο περιφερειακό συμβούλιο έχει στον νομό Ημαθίας η παράταξη του κ. Ψωμιάδη και δύο του κ. Μπόλαρη.

Ο αντιπεριφερειάρχης (νυν νομάρχης) Ημαθίας Κώστας Καραπαναγιωτίδης ήταν προσωπική επιλογή του κ. Ψωμιάδη, λόγω χρόνιας φιλίας. Το ίδιο ισχύει και για τον πρώτο σε σταυρούς (11.181) περιφερειακό σύμβουλο Κώστα Καλαϊτζίδη, ο οποίος, έχει προσβάσεις στον χώρο της ΝΔ και φιλοδοξίες για μια θέση στην κεντρική πολιτική σκηνή στο μέλλον.

Δεύτερη σε σταυρούς (7.058) είναι η δημόσια υπάλληλος Γεωργία Μπατσαρά, νομαρχιακή σύμβουλος και κομματικό στέλεχος της ΝΔ. Με 6.457 σταυρούς τρίτος εκλέχτηκε ο Ευστάθιος Σαρηγιαννίδης, κομματικό στέλεχος, χωρίς εμφανή δραστηριότητα.

Από την παράταξη Μπόλαρη στο περιφερειακό συμβούλιο θα συμμετάσχει ο Δημήτρης Μούρνος ως υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης και η υποψήφια βουλευτής το 2009 Θεοδώρα Μπαλτατζίδου που έλαβε 6.589 σταυρούς.

Κιλκίς

Στο νομό Κιλκίς ο κ. Ψωμιάδης κατέγραψε το μεγαλύτερο ποσοστό του συνδυασμού του σε όλη την Κεντρική Μακεδονία (57,2%) και καταλαμβάνει τρεις έδρες. Στους τρεις του κ. Ψωμιάδη περιλαμβάνονται ο αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς Χρήστος Γκουντελούδης (ο οποίος όμως δεν ήταν η πρώτη του επιλογή), ο πρώτος σε σταυρούς πρώην αστυνομικός διευθυντής Κιλκίς Παύλος Θωμαΐδης (5.996) και ο αγροτοσυνδικαλιστής Ανδρέας Βεργίδης (5.447).

Τη μία έδρα αντιστοιχεί στο συνδυασμό του κ. Μπόλαρη καταλαμβάνει ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης στον νομό Κιλκίς νυν δήμαρχος Χέρσου Χρήστος Ανθρακίδης, ο οποίος ασχολείται με τα της αυτοδιοίκησης εδώ και 24 χρόνια.

Σέρρες

Ο νομός Σερρών είναι ο μοναδικός όπου εκπροσωπούνται στο νέο περιφερειακό συμβούλιο και οι παρατάξεις της Αριστεράς και του ΛΑΟΣ. Η κατανομή των εδρών επιμερίζεται ως εξής: Τέσσερις έδρες η παράταξη του κ. Ψωμιάδη, τρεις του κ. Μπόλαρη, μία του κ. Κωνσταντινίδη (ΚΚΕ) και μία του κ. Βελόπουλου (ΛΑΟΣ).

Προσωπική επιλογή του κ. Ψωμιάδη είναι ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Μωυσιάδης, πρώην δήμαρχος Σερρών. Οι δίαυλοι επικοινωνίας τους συναντώνται στην Παναγία Σουμελά.

Πρώτος σε σταυρούς (11.776) είναι ο αγροτοσυνδικαλιστής και νομαρχιακός σύμβουλος Νίκος Σφελινιώτης. Δεύτερος με 10.172 σταυρούς κατετάγη ο Σάκης Μασλαρινός με έρεισμα στην επαρχία Βισαλτίας. Ο δάσκαλος και νομαρχιακός σύμβουλος Αθανάσιος Μπασδάνης ήρθε τρίτος με 9.037 σταυρούς.

Τις τρεις έδρες του κ. Μπόλαρη καταλαμβάνουν η υποψήφια αντιπεριφερειάρχης Ελένη Κωνσταντινίδου, δημοτική σύμβουλος μέχρι πρότινος, ο Νίκος Βουλγαρίδης με 9.035 σταυρούς και η Ιορδάνα Σαββίδου με 7.707 σταυρούς.

Από την παράταξη του κ. Κωνσταντινίδη έδρα στο περιφερειακό καταλαμβάνει η υποψήφια αντιπεριφερειάρχης Τιμοθέα Ρακιτζή και από την παράταξη του κ. Βελόπουλου ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Κώστας Μπούμπας.

Πηγή: Μακεδονία

Δεν υπάρχουν σχόλια: