Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Κυβερνητική γκάφα με τις δηλώσεις Γιούνκερ

-Παλαιότερη συνάντηση Παπανδρέου-Γιούνκερ -
Σε κυβερνητική γκάφα εξελίχθηκε το θέμα που προκάλεσε η δήλωση – βόμβα του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Η σπουδή του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου να βάλει την επίμαχη φράση «κυβερνώ μία διεφθαρμένη χώρα» στο όνομα του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, εξέθεσε όχι μόνον τον ίδιο και την κυβέρνηση του αλλά πρωτίστως και τις φιλοκυβερνητικές εφημερίδες τις οποίες πήρε στον λαιμό του!
Όπως διευκρινίστηκε ο Πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερκ αναφερόταν σε επίσημη δήλωση που είχε κάνει ο σημερινός πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου! Την γκάφα η Ν.Δ. – όπως ήταν φυσικό- την «χρεώνει» στην εμμονή της κυβέρνησης να ρίξει όλο το ανάθεμα στην προηγούμενη κυβέρνηση της Ν.Δ. αποσιωπώντας τις δικές της ευθύνες.

Ένδειξη της αμηχανίας που επικρατεί στην κυβέρνηση είναι το γεγονός ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής καθυστέρησε να ανέβει μία ώρα στο βήμα του briefing. Τελικώς ο κ. Πεταλωτής επέλεξε να αποδώσει τη γκάφα στους δημοσιογράφους σε μία προσπάθεια να μην «αδειάσει» άμεσα τον Γ. Παπακωνσταντίνου!
«Ο κος Παπακωνσταντίνιου στα πλαίσια μιας συνέντευξης έγινε μία ερώτηση σε λάθος βάση. Αποδείχτηκε πως ο κος Γιούνγκερ δεν είχε πει αυτό που ρωτήθηκε ο κος Παπακώνσταντίνου. Η ερώτηση ήταν σε λάθος βάση» είπε.
Στη συνέχεια κάλυψε και τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου λέγοντας : «Ουδέποτε ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για διεφθαρμένη χώρα. Η κυβέρνηση μάχεται κατά της διαφθοράς. Η ΝΔ νοσταλγεί το παρελθόν και προσπαθεί να φέρει τη συζήτηση σε θεωρητικές αναζητήσεις για να αποφύγει τις ευθύνες της» πρόσθεσε ο κ. Πεταλωτής.
Εν τω μεταξύ, σε διευκρίνιση προχώρησε τη Δευτέρα και ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου του Eurogroup και πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Είπε συγκεκριμένα ότι ο κ. Γιούνκερ αναφέρθηκε σε δημόσιες δηλώσεις του κ. Παπανδρέου λίγο μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2009.
Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος Τύπου του κ. Γιούνκερ διευκρίνισε ότι κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ομιλίας του στην Ουάσιγκτον ο πρόεδρος του Eurogroup σε σύντομη αναφορά του για την ελληνική οικονομία σημείωσε ότι «πριν από μερικά χρόνια, όταν τα στοιχεία της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας έδειχναν ότι η χώρα θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση, οι πάντες στην υπόλοιπη Ευρώπη γνώριζαν ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει πολύ σοβαρό πρόβλημα διαφθοράς».
Ωστόσο, συνεχίζει ο εκπρόσωπος, ο κ. Γιούνκερ ως πρόεδρος του Eurogroup δεν ήταν σε θέση να τα θέσει δημοσίως, καθώς η κατακραυγή θα ήταν μεγάλη».
Ο εκπρόσωπος καταλήγει λέγοντας ότι ο πρόεδρος του Eurogroup, «για να δείξει τη μεταστροφή των ελληνικών αρχών απέναντι στο πρόβλημα ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, λίγο μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2009, όταν τελικά αναγνωρίστηκε η πλήρης διάσταση του ελληνικού προβλήματος, δήλωσε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με τη διαφθορά».


Αντεπίθεση της ΝΔ

Όπως ήταν φυσικό, μετά την κυβερνητική γκάφα,  η Ρηγίλλης πέρασε αμέσως στην αντεπίθεση. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Πάνος Παναγιωτόπουλος στόχευσε διπλά: Αφενός στην ζημιά που προκάλεσαν στην ελληνική οικονομία οι δημόσιες δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου λέγοντας: «Οι εξομολογήσεις του κ. Γιούνκερ, δείχνουν τη μεγάλη ζημιά που έκαναν στην Ελλάδα, οι δηλώσεις του κ. Παπανδρέου περί "διεφθαρμένης χώρας", τινάζοντας στα ύψη το κόστος δανεισμού – δηλαδή τα spreads - και ανοίγοντας το δρόμο για να μπούμε στο Μνημόνιο και στην τριμερή επιτήρηση».

Αφετέρου ο κ. Παναγιωτόπουλος καυτηρίασε την προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να αμαυρωθεί περαιτέρω την διακυβέρνηση Καραμανλή: «Από την άλλη πλευρά, δημιουργείται μεγάλο ηθικό και πολιτικό ζήτημα για τον υπουργό Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος έσπευσε να υπαινιχθεί ότι επρόκειτο για τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, σε μια προσπάθεια να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής. Αναρωτιόμαστε: Με την ίδια ελαφρότητα και την ίδια επικίνδυνη ανευθυνότητα, χειρίζεται και τα οικονομικά της χώρας, ο υπουργός των Οικονομικών;».

Πηγή: The Insider

Δεν υπάρχουν σχόλια: