Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Η πεταλούδα που... τρώει τις ντομάτες


H «Tuta absoluta», που εμφανίστηκε το 2009 στα Χανιά και ήρθε στην Ελλάδα από την Ισπανία, έχει προκαλέσει μεγάλες καταστροφές στις καλλιέργειες

Καλλιέργειες σε ολόκληρη την Ελλάδα έχει προσβάλει η καταστροφική για τα κηπευτικά πεταλούδα «Tuta absoluta», αφανίζοντας την υπαίθρια και θερμοκηπιακή παραγωγή ντομάτας, πατάτας ακόμη και μελιτζάνας.

Το έντομο εισήχθη στην Ευρώπη από τη Νότια Αμερική, μέσω της εισαγωγής φρούτων και λαχανικών, ενώ έχει κατακλύσει τις χώρες της Μεσογειακής Λεκάνης: Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, Τουρκία, Τυνησία και Μαρόκο, προξενώντας μεγάλες απώλειες κυρίως στην παραγωγή ντομάτας.

Μάλιστα, η αύξηση της τιμής της ντομάτας στη χώρα μας οφείλεται στις καταστροφές που προκάλεσε στις καλλιέργειες η «Τuta absoluta».

Σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ο νέος εχθρός της επιτραπέζιας και βιομηχανικής ντομάτας εμφανίστηκε το 2009 στα Χανιά της Κρήτης κι ήρθε στη χώρα μας από την Ισπανία.

Δύσκολη και δαπανηρή είναι η καταπολέμηση του εντόμου, το οποίο στα θερμά κλίματα αναπαράγεται με ταχείς ρυθμούς, καθώς σε τρεις εβδομάδες ένα ζεύγος ενηλίκων γεννούν περίπου 2 εκατ. αβγά.

Προνύμφες

Μείζον πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι αγρότες του Νομού Λασιθίου και συγκεκριμένα στην περιοχή της Ιεράπετρας, που αριθμεί 19.000 στρέμματα θερμοκηπίων.

Στις θερμότερες περιοχές η συνεχής ανάπτυξη του εντόμου εξασφαλίζει την παρουσία προνυμφών σε όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου κι αυτό μπορεί να επιφέρει την πλήρη καταστροφή της καλλιέργειας.

Αλλά και στην Πελοπόννησο, οι αγρότες στην Τριφυλία Μεσσηνίας ετοιμάζονται να ζητήσουν αποζημιώσεις από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τις ζημιές στην παραγωγή ντομάτας από την πεταλούδα «Tuta absoluta».

Στα Φιλιατρά και στους Γαργαλιάνους σε πολλές περιπτώσεις οι παραγωγοί εγκαταλείπουν τις καλλιέργειές τους, καθώς πλέον είναι ασύμφορο ακόμη και να βάλουν εργάτες να μαζέψουν τις λιγοστές καλές ντομάτες.

Σύμφωνα με τον Αγροτικό Σύλλογο Φιλιατρών, η ζημιά έχει γίνει σε μια περίοδο που η καλλιέργεια είναι σε πλήρη ανάπτυξη, που σημαίνει ότι έχουν γίνει όλα τα έξοδα για να φτάσει σε αυτό το σημείο της συγκομιδής - έξοδα που είναι αρκετά υψηλά.

Στα μέσα Σεπτεμβρίου το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανανέωσε την έγκριση χρήσης των έξι φυτοπροστατευτικών φαρμάκων που είχαν εγκριθεί αρχικά για ακόμη 4 μήνες, προκειμένου να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του εντόμου.

«Στρατιά» εντόμων

Ταχύτατος ο πολλαπλασιασμός τους

Από το 2004 η «Tuta absoluta» περιλαμβάνεται στον κατάλογο των εχθρών καραντίνας του EPPO (European and Mediterranean Plant Protection Organization), για τους οποίους ισχύουν ειδικά φυτοϋγειονομικά μέτρα.

Το έντομο προσβάλλει την ντομάτα, τη μελιτζάνα, την πατάτα, την πιπεριά, το φασόλι, καθώς και την αγριοντοματιά. Πολλαπλασιάζεται ταχύτατα, συμπληρώνοντας τον κύκλο του μέσα σε 24-38 ημέρες, ανάλογα με τη θερμοκρασία και μπορεί να έχει 10-12 γενεές τον χρόνο. Η ελάχιστη θερμοκρασία στην οποία δραστηριοποιείται είναι 9οC. Διαχείμαση μπορεί να γίνει στη μορφή αβγού, χρυσαλίδας ή τέλειου εντόμου.

Τα τέλεια έντομα είναι δραστήρια κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας κρύβονται ανάμεσα στα φύλλα. Κάθε θηλυκό γεννά μέχρι και 260 αβγά πάνω στα υπέργεια μέρη των φυτών.

Σε καρπούς ντομάτας η προσβολή είναι ορατή σε όλα τα στάδια ανάπτυξης και ωρίμανσης του καρπού. Προσβολές παρατηρούνται και στην επιφάνεια του καρπού και αποτελούνται αρχικά από μικρές σκουρόχρωμες οπές, οι οποίες εξελίσσονται σε ακανόνιστες στοές. Οι προνύμφες μπορούν να προσβάλουν όλα τα υπέργεια μέρη των φυτών και σε οποιοδήποτε στάδιο ανάπτυξης αυτών.

ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ

Σπόρος ζωής η γιορτή οικολογικής γεωργίας

Με σύνθημα «Ενας άλλος κόσμος είναι εδώ» ολοκληρώνεται σήμερα στο Πάρκο Τρίτση η 17η Πανελλαδική Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας. Με τη συμμετοχή 150 παραγωγών αγροτικών προϊόντων, μεταποιητών, χειροτεχνών και συλλογικοτήτων, η γιορτή που ξεκίνησε την Πέμπτη στέλνει ένα μήνυμα άλλου τρόπου ζωής, ενός κόσμου που είναι ήδη εδώ. «Στόχος της οικο-γιορτής είναι το χτίσιμο ενός τρόπου ζωής που βασίζεται στην αυτάρκεια, τη συντροφικότητα και στον σεβασμό προς όλα τα πλάσματα και τα είδη αυτού του κόσμου.

Ενας άλλος κόσμος είναι εδώ και είναι πραγματικός, δεν είναι απλώς μια πρόταση», μας λέει ο βιοκαλλιεργητής Αποστόλης Σέληνας, μέλος της συντονιστικής επιτροπής της οικο-γιορτής. «Οι καιροί είναι δύσκολοι και εμείς προτείνουμε έναν τρόπο ζωής που αποσκοπεί στην επανασύνδεση φύσης-κοινωνίας, την αποσύνδεση του δούναι και λαβείν από τη σκληρή εμπορευματοποίηση των πάντων, συγχρόνως με την αυτοοργάνωση μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες».

Το πρόγραμμα

Συζητήσεις, προβολές, εργαστήρια και μουσικές συνθέτουν το πολύχρωμο πρόγραμμα της οικο-γιορτής που διοργανώνουν το δίκτυο Οικοκοινότητα και ο Σπόρος. Θέματα όπως οι τιμές των βιολογικών προϊόντων, το εναλλακτικό και αλληλέγγυο εμπόριο, η οικολογική αυτάρκεια και κρίση είναι μερικά μόνο από τα θέματα που θα «απασχολήσουν» τους παρευρισκομένους. Η μουσική που θα πλαισιώσει τη γιορτή θα είναι η θρακιώτικη γκάιντα, η κρητική λύρα, τα παραδοσιακά τραγούδια, οι ταραντέλες ακόμη και η σόουλ και η φάνκι!

 Η γιορτή πραγματοποιείται εδώ και 17 χρόνια. Κάθε χρόνο οργανώνεται σε διαφορετική πόλη της Ελλάδας, «ρίχνοντας σπόρους ζωής, ελπίζοντας κάθε φορά ότι αυτοί θα βρουν γόνιμο έδαφος να μεγαλώσουν, να δώσουν καρπούς και άλλους σπόρους», όπως αναφέρεται στο site http://oikogiorti.gr/.

Διονυσία Λάγιου
kallipateira@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: