Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις οι ελαιοπαραγωγοί


Απογοητευμένοι από τη στάση της πολιτείας στον αγώνα που έκαναν για την τιμή της πράσινης ελιάς δηλώνουν οι ελαιοπαραγωγοί της Χαλκιδικής, οι οποίοι αποφάσισαν να διακόψουν τις κινητοποιήσεις τους.

Του Φώτη Κουτσαμπάρη

Οι παραγωγοί, που ζητούσαν καλύτερη τιμή από τους εμπόρους για την πράσινη ελιά, μετά είκοσι ημέρες διαδηλώσεων στους δρόμους και αποχής από τη συγκομιδή, αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις αποδεχόμενοι την τιμή των 80-85 λεπτών το κιλό που τους προτείνουν οι έμποροι.

“Η ακαμψία των εμπόρων, που ενθαρρύνονται από την εφαρμοζόμενη πολιτική ή αδιαφορία της κυβέρνησης να λάβει μέτρα προστασίας του εισοδήματός μας, ούτε καν να χτυπήσει το καρτέλ των εμπόρων, που όπως αναγνώρισε ο αρμόδιος υπουργός στη βουλή λειτουργεί και μας ληστεύει, και η προδοτική στάση των συμβιβασμένων συνεταιριστικών και αγροτικών ηγεσιών μάς οδήγησαν σε απογοήτευση”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η επιτροπή αγώνα και υπογραμμίζει: “Μπροστά στον κίνδυνο να χάσουμε έστω και τα λίγα ψίχουλα που μπορούμε να πάρουμε με τις εξευτελιστικές τιμές των εμπόρων, καθώς μέρα με τη μέρα οι ελιές κινδυνεύουν να γίνουν ακατάλληλες, αναστέλλουμε τον αγώνα μας.

Σταματάμε την αποχή μας από τη συλλογή της ελιάς, θα συνεχίσουμε όμως να εκφράζουμε με όλους τους τρόπους την αγανάκτηση και την οργή μας ενάντια σε αυτούς που μας οδηγούν στην εξαθλίωση και κάνουν ασύμφορη την ελαιοκαλλιέργεια”.

Δεν υπάρχει καρτέλ

“Στη Χαλκιδική υπάρχουν γύρω στους 80 μονάδες μεταποίησης και δεν έχει δημιουργηθεί κανένα καρτέλ. Οι τιμές είναι ίδιες με πέρυσι, ενώ θα μπορούσε να είναι χαμηλότερες, διότι φέτος έχουμε πολύ μεγάλη παραγωγή, αυξημένη κατά 30%. Έχουμε μεγάλα αποθέματα, η ψυχολογία στην αγορά είναι κακή, ωστόσο διατηρούμε τις τιμές”, απαντά ο κ. Προκόπης Κωνσταντόπουλος, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταποιητών πράσινης ελιάς.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι δεν μπορεί να είναι αξιόπιστη η μελέτη της νομαρχίας Χαλκιδικής για το κόστος παραγωγής, καθώς έγιναν μελέτες που διαπίστωναν μικρότερο κόστος.

Πηγή: Μακεδονία

Δεν υπάρχουν σχόλια: