Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Αφεντικό στην Πόλη ο ΠΑΟΚ με επική πρόκριση επί της «Φενέρ»

Η στιγμή που ο Μουσλίμοβιτς «πάγωσε» το «Σουκρού Σαράτσογλου» και έστειλε τη Φενέρμπαχτσε στο καναβάτσο

«Χρυσό» γκολ από «Μούσλι»

Μία από τις μεγαλύτερες προκρίσεις της ιστορίας του πανηγυρίζει ο ΠΑΟΚ στην Κωνσταντινούπολη. Με γκολ του Μουσλίμοβιτς στο 102' της παράτασης, ο «Δικέφαλος» του Βορρά αναδείχθηκε ισόπαλος 1-1 με τη Φενέρμπαχτσς στο «καυτό» «Σουκρού Σαράτσογλου» και σε συνδυασμό με το 1-0 της Τούμπας, πήρε το πολυπόθητο εισιτήριο για τους ομίλους του Europa League.

Η ομάδα του Παύλου Δερμιτζάκης βρέθηκε πολλές φορές σε δύσκολη θέση, οι τούρκοι πίεσαν τον Κρέσιτς, άνοιξαν το σκορ με τον Εμρέ, αλλά οι ψυχωμένοι παίκτες του «Δικεφάλου» άντεξαν στην πίεση, χτύπησαν την κατάλληλη στιγμή και εκτόξευσαν στα ουράνια τους 2.500 περίπου Έλληνες που βρέθηκαν στην Πόλη.

Από το πρώτο λεπτό έψαξε το γκολ που θα έφερνε το παιχνίδι στα ίσια η Φενέρμαχτσε και ο Νιάνγκ είχε δύο καλές στιγμές στο πρώτο δεκάλεπτο. Με τον κόσμο στο πλευρό τους, οι Τούρκοι διατηρούσαν την κατοχή της μπάλας, με τον Στοχ, που ήταν και ο πιο επικίνδυνος παίκτης τους, να αγγίζει το γκολ στο 24', αλλά τον Κρέσιτς να αποκρούσει εντυπωσιακά.

Αφού ξεπέρασαν χωρίς απώλειες το πρώτο 25λεπτο, οι Θεσσαλονικείς κατάφεραν να παγώσουν το ρυθμό, μετέφεραν το παιχνίδι στο κέντρο και με βασικό εκφραστή τον Βιεϊρίνια επεδίωξαν τις αντεπιθέσεις, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Ο Φωτάκης είχε ένα καλό σουτ, ενώ στον Σαλπιγγίδη καταγράφηκε η καλύτερη φάση του «Δικεφάλου», με τον Βολκάν όμως να αντιδράσει σωστά στο 34'. Οι «ασπρόμαυροι» δεν απειλήθηκαν στην συνέχεια και το ημίχρονο ολοκληρώθηκε με σκορ πρόκρισης για την ελληνική ομάδα.

Με τον χειρότερο τρόπο για τον ΠΑΟΚ ξεκίνησε όμως το β' ημίχρονο, αφού η Φενέρμπαχτσε μπήκε δυνατά και ο Εμρέ με δυνατό σουτ στο 50' άνοιξε το σκορ, ισοφαρίζοντας το σκορ του πρώτου αγώνα. Με την ψυχολογία υπέρ τους, οι Τούρκοι έκλεισαν τον «Δικέφαλο», συνέχισαν να πιέζουν και απώλεσαν σημαντικές ευκαιρίες τόσο με τον Εμρέ (57'), όσο και με τον Τοπούζ (60').

Και ενώ ο ΠΑΟΚ είχε περιοριστεί στο μισό γήπεδο, έβγαλε στο 63' γρήγορη αντεπίθεση, με τον Σαλπιγγίδη να αστοχεί από τα δύο μέτρα και να χάνει μεγάλη ευκαιρία να σκοράρει. Οι Τούρκοι συνέχισαν να έχουν την κατοχή, απείλησαν με τον Άλεξ, αλλά οι «ασπρόμαυροι» πλέον αναζητούσαν με περισσότερη πίστη το γκολ και ο Σαλπιγγίδης είχε ακόμα μία καλή στιγμή στο 76'.

Οι γηπεδούχοι απάντησαν με τον Γκονιούλ στο 84', αλλά δεν άλλαξε τίποτα μέχρι το τέλος και το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση.

Όπως και στα δύο πρώτα ημίχρονα, η Φενερμπαχτσέ μπήκε δυνατά και ο Άλεξ καρδιοχτύπησε δύο φορές τους φίλους του «Δικεφάλου». Ο ΠΑΟΚ όμως δεν είχε πει την τελευταία του κουβέντα και ο Μουσλίμοβιτς χτύπησε την κατάλληλη στιγμή.

Ήταν το 102' όταν ο Βόσνιος δέχτηκε την μπάλα από βολέ του Κρέσιτς και κεφαλιά του Βιεϊρίνια, στόπαρε και με αριστερό κεραυνό έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Βολκάν, δίνοντας δικαίωμα στους 2.500 φιλάθλους να στήσουν «τρελό» πανηγύρι στο Σαράτσογλου.

Οπως ήταν επόμενο, οι Τούρκοι φόρτσαραν και πίεσαν όσο περισσότερο μπορούσαν στο τελευταίο τέταρτο του αγώνα. Οι παίκτες του Δερμιτζάκης όμως πλέον είχαν στο πλευρό τους την ψυχολογία και αφού κράτησαν την ισοπαλία πανηγύρισαν την πρόκρισή τους στους ομίλους του Europa League. Θα μπορούσαν μάλιστα να πάρουν και τη νίκη, αλλά το πλασέ του Σαλπιγγίδη στο 119 αποκρούστηκε στη γραμμή.

Το φιλμ του αγώνα...

2' Ο Νιάνγκ απέφυγε Κοντρέρας και Μαλεζά μέσα στην περιοχή του ΠΑΟΚ, αλλά από πλεονεκτική θέση σούταρε άουτ!

8' Φάση για τη Φενέρ στα καρέ του ΠΑΟΚ, όταν ο Νιάνγκ κατάφερε να πάρει την κεφαλιά και να στείλει τη μπάλα λίγο άουτ.

13' Μακρινό σουτ του Βιεϊρίνια, ο Βολκάν έπεσε και μπλόκαρε στην αριστερή γωνία του.

24' Καλή στιγμή για τη Φενέρμπαχτσε, όταν ο Στοχ από τα όρια της περιοχής και αριστερά έκανε μια «λόμπα» και ανάγκασε τον Κρέσιτς σε εντυπωσιακή απόκρουση - κόρνερ.

29' Ευκαιρία για τον ΠΑΟΚ, όταν ο Βιεϊρίνια στην κόντρα βρήκε τον Φωτάκη μέσα στην περιοχή και δεξιά, αυτός σούταρε στην κίνηση και η μπάλα πέρασε λίγο άουτ από το αριστερό δοκάρι του Βολκάν.

33' Αντεπίθεση για τον ΠΑΟΚ με τον Γκαρσία να βγάζει για τον Σαλπιγγίδη στα δεξιά, αυτός σούταρε από τα όρια της περιοχής, ο Βολκάν έπεσε και έδιωξε δύσκολα.

50' ΓΚΟΛ 1-0: Μακρινό σουτ του Εμρέ έξω από την περιοχή του ΠΑΟΚ, η μπάλα συρτά και δυνατά έφτασε στην εστία με τον Κρέσιτς να δείχνει ότι μπορεί να διώξει, αλλά τελικά δέχτηκε το γκολ!

57' Λάθος του Κοντρέρας, ο οποίος άθελά του έστρωσε στον Άλεξ μέσα στην περιοχή του ΠΑΟΚ, αυτός σούταρε και ο Κρέσιτς έδιωξε σωτήρια.

62' Τεράστια ευκαιρία για τον ΠΑΟΚ, όταν ο Φιλομένο σούταρε από αριστερά μέσα στην περιοχή, ο Σάντος έδιωξε λίγο πριν τη γραμμή του τέρματος και ο επερχόμενος Σαλπιγγίδης σε άδειο τέρμα πλάσαρε άουτ!

69' Σουτ του 'Αλεξ από καλή θέση, η μπάλα βρήκε στον Μαλεζά και βγήκε κόρνερ. Με την εκτέλεση του κόρνερ ο Βραζιλιάνος βρέθηκε ξανά σε θέση βολής, αλλά πρόλαβε και έδιωξε ο Κρέσιτς.

77' Τεράστια ευκαιρία του ΠΑΟΚ με τον Λίνο να βγάζει σέντρα από αριστερά, ο Σαλπιγγίδης «τσίμπησε» τη μπάλα προ του Βολκάν, ο Τούρκος πορτιέρο βρήκε τη μπάλα και έδιωξε σωτήρια, ενώ ο Μπίλιτσα έβγαλε σε κόρνερ.

80' Μπάσιμο του Βιεϊρίνια από δεξιά, ο Πορτογάλος έκανε παράλληλη σέντρα, αλλά ενώ οι Τούρκοι αμυντικοί «τράκαραν» μεταξύ τους, δεν βρέθηκε παίκτης του ΠΑΟΚ να σπρώξει τη μπάλα στα δίχτυα.

85' Ο Νιάνγκ τράβηξε τους αμυντικούς του ΠΑΟΚ στα δεξιά, έστρωσε μέσα στην περιοχή για τον Γκιονούλ, αυτός σούταρε διαγώνια, η μπάλα λίγο άουτ.

99' Μεγάλη φάση για τη Φενέρμπαχτσε όταν ο Άλεξ έκανε τις ντρίμπλες έξω από την περιοχή του ΠΑΟΚ, σούταρε και η μπάλα πέρασε μόλις άουτ από το δεξί δοκάρι του Κρέσιτς.

102' ΓΚΟΛ 1-1: Χρυσό γκολ για τον ΠΑΟΚ με τον Μουσλίμοβιτς, ο οποίος δέχτηκε ωραία κεφαλιά - πάσα από τον Βιεϊρίνια, ο Βόσνιος πέρασε στο σπριντ τους αμυντικούς της Φενέρμπαχτσε και με δυνατό σουτ μέσα από την περιοχή νίκησε και τον Βολκάν για το 1-1.

119' Τεράστια ευκαιρία για τον ΠΑΟΚ να πάρει και τη νίκη, όταν σε μία αντεπίθεση ο «Δικέφαλος» βρέθηκε με τρεις παίκτες απέναντι σε έναν αμυντικό, αλλά... τελικά ο Σαλπιγγίδης ήταν αυτός που... κατάφερε να χάσει το γκολ!

120' Κεφαλιά του Νιάνγκ από καλή θέση μέσα στην περιοχή του ΠΑΟΚ, η μπάλα λίγο άουτ.

Διαιτητής: Πάολο Ταλιαβέντο (Ιταλία)

Κίτρινες: 55' Τοπούζ, 114' Λουγκάνο - 6' Μπουσαϊντι, 67' Μαλεζάς, 87' Γκαρσία

Φενέρμπαχτσε (Αϊκουτ Κοτσαμάν): Βολκάν, Λουγκάνο, Μπίλιτσα, Σάντος, Γκιονούλ, Μπαρόνι (106' Ουνάλ), Στοχ, Εμρέ (75' Σελτζούκ), Τοπούζ (91' Οζέρ), Άλεξ, Νιάνγκ.

ΠΑΟΚ (Παύλος Δερμιτζάκης): Κρέσιτς, Μπουσαϊντί (75' Σνάουτσνερ), Λίνο, Κοντρέρας, Μαλεζάς, Γκαρσία, Σορλέν, Φωτάκης (91' Κουτσιανικούλης), Φιλομένο (83' Μουσλίμοβιτς), Βιεϊρίνια, Σαλπιγγίδης.

*Διασχίζοντας την Κωνσταντινούπολη για να φτάσουν στο γήπεδο για την αναμέτρηση, λεωφορεία που μετέφεραν οπαδούς του ΠΑΟΚ δέχτηκαν επίθεση με πέτρες. Ένταση υπήρξε και στη διάρκεια του αγώνα, μεταξύ οπαδών των δύο ομάδων στην κερκίδα.

Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: