Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

Θεσσαλονίκη: Γραφειοκρατικό... μπλόκο στο μετρό


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΤΟΝΙΑ ΚΑΝΙΤΣΑΚΗ

Στα... γρανάζια της γραφειοκρατίας εξακολουθεί να είναι μπλεγμένο το μετρό της Θεσσαλονίκης, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι 21 και πλέον μέρες μετά από συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (9 Φεβρουαρίου), το οποίο αποφάσισε τη διάλυση κάποιων ευρημάτων, η σχετική απόφαση δεν έχει φτάσει ακόμη στη Θεσσαλονίκη!

Ωστόσο, η διάλυση των ευρημάτων άρχισε την περασμένη Παρασκευή, δηλαδή 17 μέρες μετά την απόφαση του ΚΑΣ, μετά από προφορική εντολή προς τις αρχαιολογικές υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης και προκειμένου να μη χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος. Προηγήθηκε η φωτογράφηση και η αποτύπωση των ευρημάτων.

Στο μεταξύ, η απόφαση έχει... καθαρογραφεί και περιφέρεται από υπηρεσία σε υπηρεσία, προκειμένου να υπογραφεί από τους διευθυντές. Το θέμα είναι τυπικό, καθώς κανένας υπηρεσιακός παράγοντας δεν πρόκειται να αλλάξει την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Τα ευρήματα

Στη συμβολή της Εγνατίας με τη Βενιζέλου, στο νότιό τους τμήμα, η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως τα κατάλοιπα ενός οθωμανικού κτιρίου. Τα ευρήματα κρίθηκαν ήσσονος σημασίας και το ΚΑΣ αποφάσισε τη διάλυσή τους.

Μετά από την ολοκλήρωση των σχετικών εργασιών, που απαιτούν μόνον ορισμένες μέρες, πρόκειται να αποκατασταθεί η κυκλοφορία στο νότιο τμήμα της οδού Εγνατία. Κι αυτό καθώς η αρχαιολογική ανασκαφή έχει πλέον φτάσει σε ικανό βάθος, ώστε να τοποθετηθεί από πάνω της μεταλλική γέφυρα και η κυκλοφορία να διεξάγεται κανονικά.

Δεν είναι μόνον ο χρόνος που μεσολάβησε από την απόφαση του ΚΑΣ μέχρι την προφορική εντολή που πήγε χαμένος, καθώς χάθηκαν μέρες και νωρίτερα, μέχρι τη σύνταξη της εισήγησης για τη διάλυση των ευρημάτων και τη συνεδρίαση του ΚΑΣ.

Οι καταστηματάρχες

Οι καταστηματάρχες που έχουν τις επιχειρήσεις τους γύρω από το εργοτάξιο του μετρό στη Βενιζέλου δηλώνουν αγανακτισμένοι, καθώς επί περίπου 45 μέρες στο σημείο δεν εργαζόταν κανείς.

Επιπλέον, βλέπουν με... πικρό χαμόγελο έγγραφο που έχουν στο αρχείο τους από τη Διεύθυνση Μετρό Θεσσαλονίκης της Αττικό Μετρό ΑΕ, με ημερομηνία 22 Ιανουαρίου 2007, το οποίο τους ενημέρωνε ότι ξεκίνησαν οι προπαρασκευαστικές εργασίες που απαιτούνται για την κατασκευή του σταθμού Βενιζέλου....

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: