Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Οργή Τουρκίας για την "γενοκτονία" Αρμενίων


Η Άγκυρα ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στην Ουάσινγκτον, «για διαβουλεύσεις», πολύ λίγο αφότου από επιτροπή στη Βουλή των Αντιπροσώπων υπερψηφίστηκε μία απόφαση, στην οποία οι σφαγές Αρμενίων στην αρχή του 20ου αιώνα (επί Οθωμανικής αυτοκρατορίας) χαρακτηρίζονται ως «γενοκτονία».

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι, η Τουρκία κατηγορείται για ένα έγκλημα που δεν έχει διαπράξει και πρόσθεσε ότι «επλήγησαν σοβαρά οι αμερικανο-τουρκικές σχέσεις».

Παρά τις αντιρρήσεις του Λευκού Οίκου και την παρέμβαση του προέδρου της Τουρκίας, Αμπτουλάχ Γκιουλ, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων υιοθέτησε τον χαρακτηρισμό της γενοκτονίας με ισχή πλειοψηφία.

Η κυβέρνηση Ομπάμα είχε προειδοποιήσει ότι η υιοθέτηση του χαρακτηρισμού θα υπονόμευε της αμερικανο-τουρκικές σχέσεις.

Δεν είναι γνωστό εάν η απόφαση της επιτροπής θα τεθεί σε ψηφοφορία από την ολομέλεια τοης Βουλής.

Πάντως, όπως σημειώνει το BBC, ένα παρόμοιο ψήφισμα υιοθετήθηκε από επιτροπή του Κογκρέσου το 2007. Μετά τις πιέσεις που είχε ασκήσει η κυβέρνηση Μπους, το ψήφισμα δεν υιοθετήθηκε ποτέ από την ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ανακοίνωση της τουρκικής κυβέρνησης

Η ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας στην Επιτροπή έχει ως εξής:

«Η Τουρκία δέχθηκε με λύπη το σχέδιο απόφασης που εγκρίθηκε σήμερα εκ μέρους της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ. Καταδικάζουμε το σχέδιο αυτό που κατηγορεί την Τουρκία για ένα έγκλημα που δεν έχει διαπράξει.

Όσοι στήριξαν το σχέδιο αυτό, παρέβλεψαν τις ιστορικές πραγματικότητες και τη διχογνωμία που υπάρχει επί του θέματος μεταξύ των ειδικών ιστορικών και υιοθέτησαν, με πολιτικά κριτήρια, μία λανθασμένη και άδικη στάση.

Το σχέδιο απόφασης πέρα από τα συγκεκριμένα ιστορικά λάθη που περιέχει σχετικά με τα γεγονότα του 1915, συντάχθηκε με μία εξ' ολοκλήρου μονομερή προσέγγιση. Η Τουρκία πιστεύει ότι τα πικρά γεγονότα που έζησε το σύνολο του λαού της Μικρασίας κατά την Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο θα πρέπει να εξεταστούν από ιστορικούς, δίχως προκατάληψη, με επιστημονικές μεθόδους και με βάση τις ιστορικές πηγές και τα αρχεία.

Η επέμβαση των πολιτικών στο αντικείμενο των ιστορικών δημιουργεί πάντα αρνητικές επιδράσεις. Κατά τις πρωτοβουλίες μας σχετικά με το θέμα, είχε υπογραμμιστεί ξεκάθαρα ότι η έγκριση του σχεδίου απόφασης από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, θα οδηγήσει σε ανεπιθύμητα αποτελέσματα.

Εκφράζουμε σοβαρή ανησυχία για το ότι το σχέδιο απόφασης που εγκρίθηκε από την Επιτροπή παρ' όλες τις προειδοποιήσεις μας θα ζημιώσει τις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ και θα ανακόψει τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Αρμενίας.

Η απόφαση αυτή που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις προσπάθειες που καταβάλουμε με τις ΗΠΑ στο πλαίσιο μας ευρείας κοινής ατζέντας, υποδεικνύει δυστυχώς και την έλλειψη στρατηγικού οράματος. Με δεδομένη την εξέλιξη αυτή, ο πρεσβευτής μας στην Ουάσιγκτον Ναμίκ Ταν κλήθηκε απόψε το βράδυ για διαβουλεύσεις στην Άγκυρα».

Πηγή: The Insider

Δεν υπάρχουν σχόλια: