Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Από τις σιδηροδρομικές γραμμές η μεταφορά βαρέων οχημάτων


Με κυλιόμενους διαδρόμους, πάνω στις γραμμές του τρένου, θα μεταφέρονται λεωφορεία και φορτηγά στα Τέμπη. Αυτές τις μέρες εκπρόσωποι του υπουργείου Υποδομών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του ΕΔΙΣΥ επισκέπτονται άλλες χώρες στην Ευρώπη, που διαθέτουν ανάλογα οχήματα-πλατφόρμες, προκειμένου να αξιοποιηθεί η κλειστή παλιά σιδηροδρομική γραμμή, ώστε με αυτούς τους λεγόμενους κυλιόμενους αυτοκινητόδρομους να μεταφέρονται δεκάδες φορτηγά και λεωφορεία, σε κάθε δρομολόγιο στη διαδρομή από Ευαγγελισμό μέχρι Ραψάνη, παρακάμπτοντας το τμήμα των Τεμπών για την ευκολότερη διακίνηση προϊόντων και εμπορευμάτων.

Την ίδια στιγμή, στη μισή τιμή μειώνουν από το Σάββατο το εισιτήριο Αθήνα-Θεσσαλονίκη τα ΚΤΕΛ του Νομού Αττικής και Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της ταλαιπωρίας που υφίσταται το επιβατικό κοινό από τον αποκλεισμό της Εθνικής Οδού στα Τέμπη, καθώς πλέον η διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη γίνεται σε πάνω από 9 ώρες.

Σε ανακοίνωσή τους, τα δύο ΚΤΕΛ αναφέρουν ότι λόγω της συνέχισης των δυσκολιών διέλευσης από την περιοχή των Τεμπών μετά τις κατολισθήσεις και σε αντιστάθμισμα της καθυστέρησης που υφίστανται οι πολίτες προσφέρουν εκπτώσεις έως και 50% στη σημερινή τιμή εισιτηρίου.

Έτσι η ελάχιστη τιμή διαμορφώνεται στα 19,5 ευρώ και ισχύει στα εισιτήρια των παρακάτω δρομολογίων: Αθήνα -ΘΣΝ (καθημερινά 09:30 και 17:30 από Πεδίο του Άρεως και 10:00 και 18:00 από Κηφισό). Από ΘΣΝ – Αθήνα: 15:18 από Μοναστηρίου και 15:15 και 1815 από το σταθμό Μακεδονία.

Ο υπουργός Υποδομών, Δημήτρης Ρέππας, μιλώντας χθες στη Βουλή ανέφερε ότι ο χρόνος που θα απαιτηθεί προκειμένου να λειτουργήσει και πάλι το κλειστό τμήμα της ΠΑΘΕ στα Τέμπη είναι πάνω από τρεις μήνες, ενώ σε ό,τι αφορά τα συμβατικά νομικά ζητήματα, τα οποία προκύπτουν για τις ευθύνες που πρέπει να αναληφθούν, παραδέχθηκε ότι «πράγματι υπάρχει μία διάσταση. Δεν συμφωνεί η Εγνατία Α.Ε., που είναι ο διαχειριστής του έργου για λογαριασμό του Δημοσίου, με τον παραχωρησιούχο για τα αίτια τα οποία οδήγησαν σ’ αυτό το πρόβλημα και στο κλείσιμο των Τεμπών. Το θέμα αυτό θα αντιμετωπιστεί, όπως προβλέπει η σύμβαση, στο πλαίσιο μιας διαιτησίας».

Παν. Ευθυμιάδης

Πηγή: Απογευματινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: