Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Περί Στύλ

κλικ στην φωτογραφία για μεγέθυνση

Θεο-στύλ. Δηλαδή, παρήχηση από το Θεο-steel. To Πρωτάτο ελευθερώνεται από τα σκέπαστρα και τις προστασίες του,χάρη σε μία θεοτικη εταιρεία. Οχι, τα θηριώδη μπουντρέλια δεν στήθηκαν γιά να μεταφέρουν τον ναό στην Πανδώρα του Αβαταρ.

Στήθηκαν επειδή είναι πάρα πολύ της μοδός να αρτύεται ο αναστηλωτής βίος με εξαιρετικα βαριά και πολυδάπανα εξαρτήματα, υλικά,και παρόμοια, ενώ χρειάζονται εκατό και διακόσιες φορές πιό εύκαμπτα και βολικά σχήματα. Αυτές οι πανίσχυρες αναρτήσεις, εξασφαλίζουν ένα πράγμα: εάν επισυμβεί σεισμός επτάρης, το Πρωτάτον θα χαθεί, αλλα οι υπέρογκες αρχοτεκτονικές των μηχανικων θα παραμείνουν.

Η ιστορία αυτή έχει ξεκινήσει βρεφικώς εδώ και τριάντα χρόνια, όταν πρωτοχώσαμε πολιτικούς μηχανικούς σε οργανωμένα εργοτάξια αναστήλωσης. Ολα τα έβλεπαν αρχικώς ως συντηρητές της γέφυρας Golden Gate.

Μερικοί έστρωσαν πολλά χρόνια αργότερα και η φήμη τους ακολουθεί. Οι περισσότεροι, χωμένοι σε εταιρείες και εργολαβίες που ποθούν να δουλεύουν με πανάκριβα υλικά, κάνουν τέτοιες μελέτες και κανένας δεν τολμά να πεί το "οχι" του.

Αποτέλεσμα: τα μεγάλα και φευγάτα έργα, που κοστίζουν πολλα εκατομμύρια (ως μελέτες) κάποτε προχωρούν.

Τα εκατοντάδες και χιλιάδες πιό ταπεινά μνημεία, δεν περισσεύει γι άυτά ένα συνεργείο να δουλεψει δι αυτεπιστασίας.Διότι ενδεχομένως δεν διαθέτει (λέγουν οι γκαγκάου)την επιστημονική επάρκεια, κι άς τα κυβερνάει αρχαιολόγος και αρχιτέκτονας.

Το αποτέλεσμα είναι πώς τα μνημεία συντηρούνται ως μεγαλοπρεπείς εργολαβίες που απαιτούν ολοένα και νέες εργολαβίες, ενώ οι αρχαιολογικοί χώροι και τα ραγισμένα μνημεία περιμένουν σε μιά σειρά της υπομονής.

Πηγή: Πετεφρής

Δεν υπάρχουν σχόλια: