Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2009

Φόβοι για "δύσκολο" βράδυ


Σε κατάσταση επιφυλακής παραμένουν 7.000 άνδρες της ΕΛΑΣ καθώς οι βραδυνές εκδηλώσεις που έχουν προγραμματισθεί στα Εξάρχεια αλλά και τα επεισόδια που σημειώθηκαν νωρίτερα το μεσημέρι, προδιαγράφουν επίφοβο σκηνικό.

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν γύρω στις 3 το μεσημέρι στην Πλατεία Συντάγματος όπου είχε συγκεντρωθεί ο κύριος όγκος των διαδηλωτών της πορείας για τον Αλέξη Γρηγορόπουλο.

Καποιες απόπειρες κουκουλοφόρων να σπάσουν προθήκες εμπορικών καταστημάτων της περιοχής απαντήθηκαν άμεσα και σε ορισμένες περιπτώσεις βίαια από τούς άνδρες των ΜΑΤ, οι οποίοι προσπάθησαν ουσιαστικά να διαλύσουν τους συγκεντρωμένους.

Ενας νεαρός έχει ξυλοκοπηθεί άγρια από άνδρες των ΜΑΤ ενώ 73 είναι πλέον οι προσαγωγές.

Δύο διαδηλωτές, μία 55χρονη γυναίκα και άνδρας αγνώστων στοιχείων, διακομίστηκαν τραυματισμένοι με ασθενοφόρα στο νοσοκομείο, ενώ τραυματίστηκε και μια γυναίκα αστυνομικός από χτύπημα με πέτρα στο κεφάλι.

Τα δεκάδες σπασμένα μαγαζιά και η αποπνικτική ατμόσφαιρα από τα χημικά της αστυνομίας συμπληρώνουν την εξαιρετικά δυσάρεστη -και πάλι- εικόνα στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Λίγο μετά τις 4.00, ομάδες ατόμων κατευθύνονταν προς το Πολυτεχνείο και τα Εξάρχεια. Σημειώνεται ότι στις 9 το βράδυ έχει προγραμματισθεί συγκέντρωση στο σημείο (Μεσολογγίου και Τζαβέλλα) όπου πριν ένα χρόνο είχε πέσει νεκρός από τα πυρά του ειδικού φρουρού ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος.

Οι περίπου 7000 άνδρες της ΕΛΑΣ που έχουν τεθεί σε επιφυλακή το διήμερο παραμένουν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας καθώς η ένταση και τα επεισόδια που προηγήθηκαν νωρίτερα το μεσημέρι στην Πλατεία Συντάγματος και η συνέχιση της κατάληψης στα Προπύλαια δημιουργούν φόβους για ένα ακόμη πιο "δύσκολο" βράδυ.

Κατάληψη στην Πρυτανεία

Νωρίτερα το μεσημέρι (γύρω στις 2.00) ομάδες αγνώστων που βρίσκονταν επί ώρα στα Προπύλαια πέταξαν πέτρες ξύλα και μπουκάλια εναντιον των ΜΑΤ, οι άνδρες των οποίων απάντησαν με χρήση δακρυγόνων.

Στις 2.15, νεαροί ανάμεσα στοιυς οποίους και πολλοί κουκλουλοφόροι, διέρρηξαν το κεντρικό κτίριο της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κατέβασαν την ελληνική σημαία και τοποθέτησαν στον ιστό μία κόκκινη - μαύρη. Το κτίριο τελεί υπό κατάληψη. Κατα την είσοδο σε αυτό των κουκουλοφόρων τραυματίστηκαν ο πρύτανης κ. Χρήστος Κίττας και ένας φύλακας. Ο κ. Κίττας έχει διακομισθεί σε νοσοκομείο καθώς εκτός από το τραύμα στο κεφάλι υπέστη και ισχαιμικό επεισόδιο.

Ακολούθησε κλεφτοπόλεμος με πέτρες στο προαύλιο της Εθνικής Βιβλιοθήκης, ενώ συνεχείς ήταν οι κρότοι από τις ρίψεις δακρυγόνων και φωτοβωλίδων.

Η (προφανώς μετριοπαθής) εκτίμηση της αστυνομίας ανεβάζει τους διαδηλωτές μόλις στους 2.500, παρότι η συμμετοχή του κόσμου είναι πολλαπλάσια.

Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: