Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2009

«Ξαναξύπνησαν» τα δάση της Χαλκιδικής

της Ζωής Ψαρρά

Μόλις λίγα χρόνια μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, τα καμένα δάση της Χαλκιδικής, σύμφωνα με τον νομάρχη Αστέριο Ζωγράφο, έχουν αναγεννηθεί με φυσικό τρόπο κατά ποσοστό 85%!

Να μια περίπτωση που η φύση, παρ' όλη τη «βία» που δέχεται, εδώ δεν... εκδικείται, αντίθετα προσφέρει «ζωή» και δίνει νέα πνοή στο περιβάλλον.

Μετά τις πυρκαγιές, ακολουθήθηκε η τακτική της φυσικής αναγέννησης, όπως προτείνεται άλλωστε και από τη διεθνή βιβλιογραφία, με αποτέλεσμα στις καμένες περιοχές να έχει αποκατασταθεί το πράσινο, κατά αυτό το μεγάλο ποσοστό.

«Ιδιαίτερα για την περιοχή της Παλλήνης βοήθησε και πολύ το γεγονός ότι δεν υπάρχουν κοπάδια με ζώα και κτηνοτροφική δραστηριότητα» διευκρίνισε ο κ. Ζωγράφος, προσθέτοντας ότι έχουν ολοκληρωθεί παράλληλα τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα.

«Τα καινούργια πευκάκια έχουν φτάσει πλέον το ένα μέτρο ύψος, ενώ οι ακακίες τα 2 μέτρα» προσθέτει από την πλευρά του ο δήμαρχος Παλλήνης κ. Καπούλας σημειώνοντας ότι σε κάποια στιγμή θα χρειαστεί μάλιστα αραίωση λόγω της πυκνής βλάστησης!

Σε μια προσπάθεια να βοηθηθεί η αναγέννηση του δάσους ακόμα περισσότερο, οι Φίλοι του Πρασίνου θα δενδροφυτεύσουν την προσεχή Κυριακή 6 Δεκεμβρίου, 3.000 δενδρύλλια, στην περιοχή Πευκοχωρίου- Ν. Σκιώνης Κασσάνδρας με τοπωνύμιο Μετοχικό του δήμου Παλλήνης που κάηκε το 2006.

Δεν υπάρχουν σχόλια: