Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Προχωράει γοργά η ανασυγκρότηση της Ν.Δ. με σταθμό το τακτικό συνέδριο


Pεπορτάζ: ΒΙΚΥ ΣΑΜΑΡΑ-ΔHMHTPHΣ ΓKATΣIOΣ

Η ανασυγκρότηση της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς σε πολιτικό και οργανωτικό επίπεδο. Ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς όρισε χθες τον Δημήτρη Αβραμόπουλο επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής του τακτικού συνεδρίου, που θα γίνει το αργότερο το Μάρτιο, ενώ η πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μετά την εκλογή νέας ηγεσίας θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη.

Το τακτικό συνέδριο, τη διεξαγωγή του οποίου είχε εξαγγείλει στην ομιλία του στο έκτακτο συνέδριο στις 7 Νοεμβρίου ο κ. Σαμαράς, σηματοδοτεί τη θέσπιση ενός νέου πολιτικού πλαισίου για τη Ν.Δ., σύμφωνα και με τις δέκα αρχές που είχαν προσδιορίσει στην προεκλογική πολιτική συμφωνία τους ο σημερινός πρόεδρος και ο κ. Αβραμόπουλος. Αυτός είναι, άλλωστε, και ο συμβολισμός πίσω από την τοποθέτηση του Αρκά πολιτικού στη θέση του προέδρου της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου.

Υπενθυμίζεται ότι προεκλογικά οι δύο άνδρες είχαν συμφωνήσει μεταξύ άλλων ότι θα εισηγηθούν στο τακτικό συνέδριο ο πρόεδρος του κόμματος να εκλέγεται στο εξής από την ευρύτερη βάση της Ν.Δ., δηλαδή και από τα μέλη, αλλά και από φίλους του κόμματος, πρόταση που είχε κάνει ο κ. Αβραμόπουλος και η οποία απορρίφθηκε στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 31 Οκτωβρίου.

Το συνέδριο θα έχει συνεπώς χαρακτήρα «επανίδρυσης» της Ν.Δ. τόσο από πλευράς πολιτικού στίγματος όσο και σε οργανωτικό επίπεδο, με στόχο ένα ανοιχτό κόμμα. Την ίδια στιγμή, βεβαίως, το συνέδριο θα αποτελέσει τη διαδικασία και την αφορμή, προκειμένου μετά την «αλλαγή φρουράς» στην ηγεσία του κόμματος να υπάρξει και η συνακόλουθη ανανέωση σε οργανωτικό επίπεδο στον κομματικό μηχανισμό.

Και αυτό καθώς πριν από το συνέδριο θα πραγματοποιηθούν εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη συνέδρων από τις περιφερειακές οργανώσεις, ενώ από το συνέδριο θα προκύψει η νέα Κεντρική Επιτροπή, η οποία και θα εκλέξει στη συνέχεια το διάδοχο του Λευτέρη Ζαγορίτη, που θα παραμένει, όπως όλα δείχνουν, στη θέση του μέχρι τότε.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, ο γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. Γιάννης Τραγάκης αναμένεται πως θα παραμείνει στη θέση του μέχρι το τέλος του χρόνου. Η συζήτηση του προϋπολογισμού, που θα αποτελέσει την πρώτη μεγάλη «μονομαχία» ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, απαιτεί τη μέγιστη κινητοποίηση των βουλευτών της παράταξης, γι’ αυτό και κρίθηκε σκόπιμο Γιάννης Τραγάκης να μείνει στη συγκεκριμένη θέση.

Η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την επόμενη Τρίτη θα έχει συνεπώς πανηγυρικό χαρακτήρα και θα μιλήσει μόνον ο νέος πρόεδρος, δίνοντας το προσωπικό του στίγμα. Οι ημερομηνίες και οι υπόλοιπες λεπτομέρειες για το συνέδριο δεν έχουν αποφασιστεί ακόμη, καθώς πρέπει εξάλλου να οριστούν και τα υπόλοιπα μέλη της οργανωτικής επιτροπής, όπου αναμένεται να τοποθετηθούν άνθρωποι της απολύτου εμπιστοσύνης του κ. Σαμαρά.

Συζήτηση προκάλεσε, εν τω μεταξύ, το γεγονός ότι η Ντόρα Μπακογιάννη δεν θα μεταβεί τελικά στη Βόννη για το εκλογικό συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών, η οποία από το Σαββατοκύριακο βρίσκεται στο Παρίσι με το σύζυγό της Ισίδωρο Κούβελο, ταλαιπωρείται από ωτίτιδα.

Ορισμένοι έσπευσαν να θεωρήσουν την ασθένεια αυτή «διπλωματική», υποθέτοντας ότι πίσω από την αδιαθεσία της κ. Μπακογιάννη κρύβεται δυσφορία για τη «χλιαρή» αντίδραση της Ρηγίλλης σε δημοσίευμα, το οποίο κατηγορούσε την τέως υπουργό Εξωτερικών για υποτιθέμενη υπαναχώρηση από την εθνική «κόκκινη γραμμή» στο Σκοπιανό.

Συνεργάτες της κ. Μπακογιάννη ξεκαθάριζαν ότι η ασθένεια είναι πραγματική, άφηναν όμως σαφώς να εννοηθεί ότι ενόχληση υπάρχει, αλλά η ακύρωση του ταξιδιού λόγω ασθένειας είναι ανεξάρτητη από την έκφραση της ενόχλησης αυτής.

Πηγή: Απογευματινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: