Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

Νέο τοπίο υπέρ Σαμαρά

κλικ στο γράφημα για μεγέθυνση

Η δυναμική της υποψηφιότητας Σαμαρά εκτινάσσει τη διαφορά στις 7,5 μονάδες στον δεύτερο γύρο της αναμέτρησης

Eνα νέο τοπίο αποτυπώνεται στη Νέα Δημοκρατία καθώς ο Αντώνης Σαμαράς αποκτά σαφές προβάδισμα στην κούρσα διαδοχής για την προεδρία του κόμματος σύμφωνα με την έρευνα της MARC, για το «Εθνος της Κυριακής». Η μεγάλη ανατροπή φαίνεται ότι έγινε μετά τη δήλωση στήριξης του Δημήτρη Αβραμόπουλου, διαμορφώνοντας ένα νέο «εκλογικό» τοπίο εν όψει της κρίσιμης αναμέτρησης στο τέλος του μήνα.

Είναι ενδεικτικό ότι πλέον δεν ισχύουν τα δεδομένα που υπήρχαν με τους τέσσερις υποψήφιους προέδρους -η κ. Μπακογιάννη είχε προβάδισμα- και αυτό καταγράφεται από τα ευρήματα της δημοσκόπησης καθώς το 41,4% των ψηφοφόρων της ΝΔ φέρνουν τον κ. Σαμαρά πρώτο στην προτίμησή τους. Η Ντόρα Μπακογιάννη καταγράφεται στη 2η θέση με ποσοστό 38,4%, ενώ ο Παναγιώτης Ψωμιάδης συγκεντρώνει ένα αξιοσημείωτο διψήφιο ποσοστό προτίμησης της τάξης του 13%. Μάλιστα, ο κ. Σαμαράς έχει πιο σαφές προβάδισμα στους ψηφοφόρους που λένε ότι θα πάνε να ψηφίσουν (45,3% έναντι 41,1% της κ. Μπακογιάννη).

Το σκηνικό ανατροπής αποτυπώνεται και στο ενδεχόμενο 2ου γύρου - θεωρείται πολύ πιθανόν εάν ο κ. Ψωμιάδης διατηρήσει τα υψηλά ποσοστά προτίμησης που συγκεντρώνει, καθώς ο Αντώνης Σαμαράς εμφανίζεται ως ο πιθανότερος νικητής λόγω του ότι ενισχύεται σχετικά περισσότερο από τους ψηφοφόρους που σήμερα στηρίζουν τον νομάρχη Θεσσαλονίκης.


Στο δίλημμα μεταξύ Α. Σαμαρά και Ν. Μπακογιάννη το 50,8% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας τάσσεται υπέρ του πρώτου με την κ. Μπακογιάννη να συγκεντρώνει το 44,3%, ενώ μεταξύ όσων λένε ότι θα πάνε να ψηφίσουν ο κ. Σαμαράς βρίσκεται στο 52,8% και η κ. Μπακογιάννη στο 45,3%.

Σημειώνεται, και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, ότι το προβάδισμα του Αντώνη Σαμαρά γίνεται εντονότερο στους ψηφοφόρους της ΝΔ που δηλώνουν ισχυρή πρόθεση συμμετοχής στην εκλογή αρχηγού. Εντυπωσιακή μεταστροφή σημειώνεται στην παράσταση νίκης, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, καθώς η διαφορά μεταξύ του κ. Σαμαρά και της κ. Μπακογιάννη φθάνει τις 10 ποσοστιαίες μονάδες.

Οι ψηφοφόροι της ΝΔ που πιστεύουν σε νίκη Σαμαρά καταγράφονται για πρώτη φορά περισσότεροι από όσους πιστεύουν ότι τελικά θα επικρατήσει η κ. Μπακογιάννη. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι αυξάνεται το ποσοστό των ψηφοφόρων της ΝΔ -όσων δηλώνουν ότι θα πάνε να ψηφίσουν- μετά τη δήλωση του Δημήτρη Αβραμόπουλου ότι θα στηρίξει τον Αντώνη Σαμαρά.

Η κ. Μπακογιάννη προηγείται στις γυναίκες και ο κ. Σαμαράς στους άνδρες. Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα ευρήματα της έρευνας δεν αποτελούν απόπειρα εκτίμησης του αποτελέσματος, καθώς δεν είναι γνωστός ο αριθμός όσων προσέλθουν στις κάλπες.

Π. Τσούτσιας

TAYTOTHTA THΣ EPEYNAΣ

H έρευνα πραγματοποιήθηκε από τη marc A.E. - Aριθμός Mητρώου E.Σ.P.: 1 (ENA)
ENTOΛEAΣ: Πήγασος Eκδοτική A.E.
MEΓEΘOΣ ΔEIΓMATOΣ: 1.033 ψηφοφόροι NΔ
XPONIKO ΔIAΣTHMA: 11 - 12 Nοεμβρίου 2009.
ΠEPIOXH ΔIEΞAΓΩΓHΣ: Πανελλαδική κάλυψη
MEΘOΔOΣ ΔEIΓMATOΛHΨIAΣ: Πολυσταδιακή τυχαία δειγματοληψία με χρήση quota.
MEΘOΔOΣ ΣYΛΛOΓHΣ ΣTOIXEIΩN: Tηλεφωνικές συνε­ντεύξεις βάσει ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου.
H marc A.E.: Eίναι μέλος του ΣEΔEA, της Esomar, της Wapor και τηρεί τον κανονισμό του Π.E.Σ.Σ. και τους διεθνείς κώδικες δεοντολογίας για τη διεξαγωγή και δημοσιοποίηση ερευνών κοινής γνώμης.

Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: