Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

Η Τουρκία προκαλεί εκ νέου με το Καστελόριζο


Στην αμφισβήτηση της ελληνικής αρμοδιότητας στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου επανήλθε χθες η Τουρκία με ΝΟΤΑΜ που εκδόθηκε για δέσμευση περιοχής για τη διεξαγωγή άσκησης, στην οποία περιλαμβάνεται και τμήμα που εμπίπτει στα όρια του FIR Αθηνών. Η ΝΟΤΑΜ εκδόθηκε για την αεροναυτική άσκηση «Θάλασσα Φιλίας 2009», που γίνεται με τη συμμετοχή τουρκικών και αιγυπτιακών δυνάμεων.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας απάντησε με δική της ΝΟΤΑΜ, στην οποία ενημερώνει ότι τμήμα της περιοχής που δεσμεύθηκε βρίσκεται εντός των ορίων του FIR Αθηνών και, ως εκ τούτου, είναι ελληνική αρμοδιότητα η δέσμευσή της και θα πρέπει να αγνοηθεί η τουρκική ειδοποίηση. Η ανταλλαγή ΝΟΤΑΜ συνεχίσθηκε, με την Τουρκία να επανέρχεται και να δηλώνει ότι δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δύο μερών για τα όρια του FIR στην εν λόγω περιοχή. Η Αθήνα αναμένεται να απαντήσει εκ νέου σήμερα.

Η αρχική ΝΟΤΑΜ αφορά δέσμευση της περιοχής για αύριο, Πέμπτη. Τα τουρκικά και αιγυπτιακά πλοία που συμμετέχουν στην άσκηση βρίσκονται από προχθές, ημερομηνία έναρξης, ελλιμενισμένα στον Κόλπο του Ακσάζ και προβλέπεται έξοδός τους στη θάλασσα για άσκηση με πραγματικά πυρά αύριο. Εκεί θα φανεί στην πράξη εάν όντως η τουρκική πλευρά είναι αποφασισμένη να τραβήξει στα άκρα την προκλητικότητα, με τα σκάφη να παραβιάζουν την περιοχή ελληνικής ευθύνης ή εάν η ΝΟΤΑΜ αποτελεί έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα ανάλογων ενεργειών της Αγκυρας, που χρησιμοποιεί το σύστημα προειδοποίησης για να δημοσιοποιεί τις αξιώσεις της.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η τακτική παρενόχλησης των αεροσκαφών που συμμετέχουν στη δύναμη FRONTEX για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης. Ετσι, χθες, στις 4.41 π.μ. εσθονικό αεροσκάφος, που περιπολούσε βορείως του Φαρμακονησίου, δέχθηκε προειδοποίηση από το τουρκικό ραντάρ στην περιοχή Ντάτσα, με την οποία καλείτο να εγκαταλείψει την περιοχή, διότι είχε εισέλθει σε τουρκικό εναέριο χώρο. Το αεροσκάφος, που είχε απογειωθεί από την Κω στις 4.24 π.μ., ολοκλήρωσε την αποστολή του σύμφωνα με το πρόγραμμα και επέστρεψε στην Κω στις 9.18 π.μ.

Παράλληλα, συνεχίστηκε η τουρκική δραστηριότητα με παραβάσεις και παραβιάσεις του FIR Αθηνών. Δύο σχηματισμοί, αποτελούμενοι από 16 αεροσκάφη, προέβησαν σε 2 παραβάσεις και 7 παραβιάσεις. Εξι εκ των τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών ήταν οπλισμένα κατά την είσοδό τους σε περιοχές του βορείου και κεντρικού Αιγαίου. Οι σχηματισμοί αναχαιτίσθηκαν από αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας.

Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: