Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009

Θρίλερ διαδοχής στη ΝΔ

Η "ενότητα", ο "κοινωνικός φιλελευθερισμός" η "κεντροδεξιά παράταξη" αλλά και "οι ανίκανοι των πρώτων καθισμάτων", ήταν οι φράσεις που κυριάρχησαν στις ομιλίες απερχόμενου προέδρου και διεκδικητών, στο συνέδριο που βρίσκεται σε εξέλιξη

Χωρίς ουσιαστική αυτοκριτική για το αποτέλεσμα των εκλογών και με γενικές αναφορές στον κοινωνικό φιλελευθερισμό αλλά και σε μιά κεντροδεξιά παράταξη, ολοκληρώθηκαν οι ομιλίες του απερχόμενου προέδρου της ΝΔ και των διεκδικητών της ηγεσίας, στο συνέδριο του κόμματος που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σε αναφορές για συμπεριφορές που "πίκραναν" και σε εκκλήσεις για ενότητα περιορίστηκε ο Κ.Καραμανλής που διαβεβαίωσε οτι δεν "συνταξιοδοτείται".

Στην στάση της μέσα στο κόμμα και στις επιτυχίες που συμμετείχε επικεντρώθηκε η Ν.Μπακογιάννη που υποστήριξε οτι δεν χρειάζεται αναθεώρηση του κοινωνικού φιλελευθερισμού αλλά μια κεντροδεξιά παράταξη στα πλαίσια του.

Για "ελπίδα" θέλησε να μιλήσει ο Α.Σαμαράς αρνούμενος, όπως είπε, να αναφερθεί στα "λάθη". Επικεντρώθηκε και αυτός στον κοινωνικό φιλελευθερισμό και έδειξε ως στόχο μια "νέα μεταπολίτευση".

Στο γνωστό του ύφος ο Π.Ψωμιάδης αναφέρθηκε στον Κ.Καραμανλή χαρακτηρίζοντας τον "αστέρι του Βορρά", μίλησε για.. "μάνες που πονούν" και χαρακτήρισε ανίκανους πολλούς απο αυτούς "που κάθονται στις πρώτες σειρές"!

Την έναρξη του έκτακτου συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας κήρυξε στις 11:50 o Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Δημήτρης Σιούφας. Ακολούθησε η εισήγηση της ομόφωνης απόφασης της Κ.Ε. από τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, κ. Λευτέρη Ζαγορίτη.


Σε δεύτερο γύρο

Την ίδια στιγμή σε δημοσκόπηση (3-4 Νοεμβρίου), που διενεργήθηκε από την εταιρεία Marc για λογαριασμό του «Εθνους», διαπιστώνεται ότι θα υπάρξει δεύτερος γύρος, καθώς η απόσταση που χωρίζει την Ντόρα Μπακογιάννη από τον Αντώνη Σαμαρά είναι μόλις 1,5%.

Πιο συγκεκριμένα, στο ερώτημα «ποιον επιθυμείτε για αρχηγό της ΝΔ» (μεταξύ όσων θα συμμετάσχουν στη διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου), τα αποτελέσματα έχουν ως εξής: Ντόρα Μπακογιάννη 40,9%, Αντώνης Σαμαράς 39,4%, Παναγιώτης Ψωμιάδης 12,5%, ενώ το 7,1% των ψηφοφόρων δηλώνει αναποφάσιστο ή δεν απαντά.

Η αποχώρηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου φαίνεται να ωφελεί πρωτίστως τον Αντώνη Σαμαρά και δευτερευόντως την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση της ίδια εταιρείας ο Αντώνης Σαμαράς φαίνεται να κερδίζει περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες, η Ντόρα Μπακογιάννη 7,4% και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης 2,1%.

Συνέδριο ώρα μηδέν

«Η οργανωτική επιτροπή του Συνεδρίου προπάθησε, ώστε οι σημερινές διαδικασίες να διεξαχθούν με τρόπο άψογο», τόνισε κατά την έναρξη των εργασιών του Έκτακτου Συνεδρίου της ΝΔ, στο ΣΕΦ, ο πρόεδρος της επιτροπής, Δ. Σιούφας.

Ο κ. Σιούφας υπενθύμισε τη δήλωση του Κώστα Καραμανλή πως «η εκλογή προέδρου από τη βάση αποτελεί μια θετική εξέλιξη, ανοίγει δρόμους αμφίδρομης επικοινωνίας με την κοινωνία, είναι μια κατάκτηση προοπτικής για την παράταξη»

Και καταλήγει λέγοντας: «Οι μερες του Συνεδρίου, αλλά και οι επόμενες μέρες, είναι μέρες ευθύνης. Πρέπει να είμαστε αλληλέγγυοι και ενωμένοι».

Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, Λευτέρης Ζαγορίτης, στην ομιλία του κατά την έναρξη των εργασιών του Έκτάκτου Συνεδρίου, είπε ότι «καλούνται σήμερα οι σύνεδροι να πάρουν σοβαρές αποφάσεις».

Έκανε αναδρομή στις ηγεσίες του κόμματος και τόνισε ότι μετά την ομόφωνη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής επί της εισήγησης της Οργανωτικής Επιτροπής, σήμερα το συνέδριο καλείται να εγκρίνει τις αλλαγές.

Ο κ. Ζαγορίτης ανέφερε τα σημεία του καταστατικού, που θα αναθεωρηθούν.

«Εφόσον εγκριθεί από το συνέδριο, οφείλουμε όλοι να κινητοποιήσουμε τη λαική μας βάση, προκειμένου να συμμετάσχει στη διαδικασία», είπε και πρόθεσε πως «όσοι περισσότεροι προσέλθουν να ψηφίσουν, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η δύναμη για την παράταξη».

«Στον δρόμο για την εκλογή απαιτείται ομοψυχία. Πρέπει να βαδίσουμε συντεταγμένα. Ανήκουμε στην ίδια οικογένεια, οφείλουμε να πορευτούμε όλοι μαζί και τώρα και την επόμενη μέρα», κατέληξε ο κ. Ζαγορίτης.

Θα ακολουθήσουν τοποθετήσεις συνέδρων και η συνεδρίαση της πρώτης ημέρας θα κλείσει με την ψηφοφορία για την αναθεώρηση των διατάξεων του Καταστατικού.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα συνεχιστούν και την Κυριακή με τοποθετήσεις των συνέδρων.

Ως προς τη «γεωγραφία» του συνεδρίου, από τους 4.459 συνέδρους, οι 1.367 προέρχονται από το Λεκανοπέδιο, οι 344 από τη Θεσσαλονίκη, οι 2.680 από την περιφέρεια και οι 68 από το εξωτερικό.

Οι κάλπες για την εκλογή του επόμενου προέδρου της ΝΔ, θα στηθούν στις 29 Νοεμβρίου. Εφόσον χρειαστεί επαναληπτική εκλογή, αυτή θα γίνει στις 5 Δεκεμβρίου.

Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: