Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009

ΝΔ: Το Συνέδριο δεν ήταν τελικά και τόσο ελέγξιμο


Αν η εκλογή του νέου προέδρου της ΝΔ γινόταν σήμερα στο Έκτακτο Συνέδριο, ο Αντώνης Σαμαράς μπορεί και να κέρδιζε. Αυτή είναι η δική μας εντύπωση και εκτίμηση από όσα διαπιστώσαμε παρακολουθώντας τις εργασίες του Συνεδρίου από την έναρξή του μέχρι αυτήν την στιγμή. Το γεγονός άλλωστε ότι η εκτίμηση των περισσοτέρων από τους συνέδρους με τους οποίους συνομιλήσαμε είναι πως μέχρι στιγμής το αποτέλεσμα είναι … ισόπαλο επιβεβαιώνει ότι ο Σαμαράς έπαιξε μπάλα σε ένα γήπεδο που όλοι ξέρουμε ότι ήταν από την αρχή κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της αντιπάλου του.

Επισημαίνουμε ότι η ομιλία του Σαμαρά καταχειροκροτήθηκε στα σημεία που

1 Ότι «το δημόσιο ήθος κερδίζεται καθημερινά. Πρέπει να υπάρχει μηδενική ανοχή σε τέτοια φαινόμενα. Για έναν πολιτικό η ακεραιότητα είναι προϋπόθεση, δεν φτάνει να είναι απλά νόμιμος». Η αποστροφή αυτή θύμισε την εμπλοκή της Ντόρας Μπακογιάννη στην υπόθεση Siemens, αλλά και το γεγονός ότι οι περισσότεροι «βατοπεδινοί» είναι στο πλευρό της.

2 Στο σημείο που συνέκρινε εμμέσως πλην σαφώς την αντίπαλό του με την Χίλαρυ Κλίντον: «Στις προκριματικές εκλογές του 2008 για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, η γερουσιαστής Χίλαρι Κλίντον υποστήριξε ότι έπρεπε να δοθεί προτεραιότητα στον ευκαιριακό, τον ταλαντευόμενο, τον οριακό ψηφοφόρο. Αυτόν που ψηφίζει πότε το ένα μεγάλο κόμμα, το Δημοκρατικό και πότε τους ρεπουμπλικάνους. Πίστευε ότι η ίδια μπορούσε να προσελκύσει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον αυτόν τον μετακινούμενο ψηφοφόρο. …Απέναντι στη Χίλαρι, ένας άλλος άγνωστος τότε Γερουσιαστής ο Ομπάμα, υποστήριξε κάτι διαφορετικό, ότι «δεν μπορούμε συνεχώς κυνηγώντας τον ευκαιριακό ψηφοφόρο να χάνουμε τον μόνιμο, ότι δεν μπορούμε κυνηγώντας τους ταλαντευόμενους να χάνουμε τους σταθερούς, δεν μπορούμε ψαρεύοντας στις όχθες του ποταμού να χάνουμε την κοίτη».

3 Στο σημείο που τόνισε ότι «δεν πρέπει να πάψουμε να κρύβουμε τις ιδέες μας και πρέπει να βρούμε την ιδεολογική μας ταυτότητα». Συνεχίζοντας μάλιστα είπε ότι η αγάπη για την πατρίδα, δεν οδηγεί στην περιθωριοποίηση, ούτε κάνει κάποιον λιγότερο κοσμοπολίτη, αλλά είναι προϋπόθεση για πρόοδο και προσφορά στη χώρα.

4. Στο σημείο που απάντησε έντονα στην προτροπή της κας Μπακογιάννη να κινηθεί η ΝΔ προς το μεσαίο χώρο, για να κερδίσει τις εκλογές. «Η ΝΔ είναι κεντροδεξιό κόμμα και δεν πρέπει να μετακινηθεί προς το ΠΑΣΟΚ. Πρέπει να πείσει την κοινωνία και όχι να ξεγελάσει τους ταλαντευόμενους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Να μην γίνουμε ολίγον από απομίμηση του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ. ΠΑΣΟΚ υπάρχει ένα και φτάνει».

5. Στο σημείο όπου δήλωσε συνεχιστής της ιδεολογικής και πολιτικής παρακαταθήκης του «καραμανλισμού», λέγοντας ότι θήτευσε δίπλα στον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Ευάγγελο Αβέρωφ. Ενώ αντιστοίχως η κυρία Μπακογιάννη αναφέρθηκε σε όλους τους ηγέτες μέχρι σήμερα της ΝΔ, συμπεριλαμβανομένου και του πατρός της.

Η ομιλία της Ντόρας Μπακογιάννη

Με προσωπικές και πολιτικές αναφορές στον Παύλο Μπακογιάννη, τον Κωνστατίνο Καραμανλή, τον Κ. Μητσοτάκη και τον Κώστα Καραμανλή , η Ντόρα Μπακογιάννη επιχείρησε να στείλει το μήνυμα ότι η ίδια μπορεί να εγγυηθεί την προοπτική της εξουσίας. “Η μέρα που το ΠΑΣΟΚ θα πληρώσει τον προεκλογικό λαϊκισμό του έρχεται και τότε πρέπει να είμαστε έτοιμοι να διεκδικήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Σας υπόσχομαι ότι δεν θα χάσουμε ούτε μια μέρα. Από τις 30 Νοεμβρίου όλοι σηκώνουμε τα μανίκια και πιάνουμε δουλειά ώστε σε λίγες εβδομάδες και πάλι η Νέα Δημοκρατία να είναι μια γροθιά. Και θέλω να προειδοποιήσω το ΠΑΣΟΚ ότι το πάρτι τελειώνει εδώ“.

Η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι η ίδια ήταν πάντοτε παρούσα στην παράταξη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το νήμα της κοινής πορείας της με το κόμμα δεν κόπηκε ποτέ, παραπέμποντας προφανώς στην αποχώρηση του κ. Σαμαρά.

Αναφέρθηκε επίσης επι μακρόν στη δική της πρόταση, για άνοιγμα στο μεσαίο χώρο, όπου κρίνονται οι εκλογές και όχι να περιθωριοποιηθεί στο πολιτικό σκηνικό, με πολιτικές που περιχαρακώνουν πίσω από φοβικά σύνδρομα και ιδεολοψίες. Αντιθέτως ο Σαμαράς προέβαλε ως προέχον αυτήν την στιγμή την ιδεολογική ανασυγκρότηση του κόμματος.

Η κ Μπακογιάννη έκανε ένα θεαματικό άνοιγμα στο «καραμανλικό μπλοκ» εξαίροντας με θερμότητα την προσφορά του κ. Καραμανλή, λέγοντας ότι θα τιμήσει το έργο του. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σημείο αυτό ήταν εκείνο που …χειροκροτήθηκε πιο πολύ στην ομιλία της.

Ο Ψωμιάδης «σπρώχνει» προς Σαμαρά

Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης τόνισε ότι εκφράζει τον απλό νεοδημοκράτη και αυτόν θέλει να δικαιώσει με την υποψηφιότητά του. Προειδοποίησε μάλιστα ότι η ΝΔ πρέπει να αλλάξει πολλά, όχι μόνο το περιτύλιγμα και κυρίως να μην αφήσει μέσα της τα σάπια φρούτα, από τα οποία έχει πολλά. «Να αλλάξουμε μυαλά και να μην κυνηγάμε καρέκλες, γιατί διαφορετικά η κοινωνία θα δημιουργήσει άλλο πολιτικό φορέα».

Ο κ. Ψωμιάδης είπε ακόμα ότι πρέπει να γίνει αυστηρή αυτοκριτική στα πεπραγμένα της κυβέρνησης της ΝΔ και να μην κουκουλωθούν τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Κατηγόρησε μάλιστα υπουργούς και στελέχη της ΝΔ ότι πρόδωσαν τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και την εμπιστοσύνη, που τους έδειξε.

Τέλος ζήτησε από τους συνυποψηφίους του και απ’ όλη τη ΝΔ να μην υποστείλουν τη σημαία της Μακεδονίας, για «δεν υπάρχει πατριωτισμός χωρίς πατρίδα».

Οι επισημάνσεις του κ. Ψωμιάδη για την Μακεδονία και τους υπουργούς που «πρόδωσαν τον Καραμανλή» εκτιμάται ότι σπρώχνουν τον κόσμο του προς τον Σαμαρά για ευνόητους λόγους.

Καταλήγοντας ο κ. Ψωμιάδης είπε «αγωνίζομαι για σας, αγωνίζομαι για την ενότητα, ζητώ να χαμηλώσουν οι τόνοι» και με μία εντυπωσιακή κίνηση κάλεσε στο βήμα του συνεδρίου την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Αντώνη Σαμαρά για να χαιρετίσουν μαζί και «αδελφικά».

Πηγή: Antinews

Δεν υπάρχουν σχόλια: