Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

Και επίσημα στην κυκλοφορία απο σήμερα ο ποδηλατόδρομος στην Θεσσαλονίκη


Πρόστιμα της τάξης των 80 ευρώ και τον κίνδυνο αφαίρεσης πινακίδων θα αντιμετωπίζουν από σήμερα όσοι οδηγοί οχημάτων (ΙΧ και μοτοσικλετών) κινούνται και παρκάρουν εντός του ποδηλατόδρομου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Μέχρι σήμερα, στον περίπου 1,5 μήνα δοκιμαστικής λειτουργίας - κατασκευής του ποδηλατόδρομου, έχουν κοπεί από τη Δημοτική Αστυνομία περισσότερες από 1.000 κλήσεις για παράνομη στάθμευση αυτοκινήτων, είτε εντός είτε δίπλα στον ποδηλατόδρομο (κατά μέσο όρο 40 κλήσεις την ημέρα).

Οι κλήσεις αυτές αφορούν παράνομη στάθμευση στις οδούς Δωδεκανήσου, Πολυτεχνείου, Σαλαμίνας, Αγ. Δημητρίου και Καυταντζόγλου, όπου αυτοκίνητα είτε εισέρχονται μέσα στο οριοθετημένο τμήμα του οδοστρώματος που έχει αποδοθεί στα ποδήλατα είτε παρκάρουν ακριβώς δίπλα, καταλαμβάνοντας μεγάλο τμήμα του οδοστρώματος.

«Εμείς στηρίζουμε τον ποδηλατόδρομο και με την ολοκλήρωση του δικτύου θα κάνουμε συνεχείς και συστηματικούς ελέγχους. Θα είμαστε καθημερινά δίπλα στους ποδηλάτες, με πεζές περιπολίες, τους δημοτικούς αστυνόμους με τα 10 ποδήλατα και τα δίκυκλα. Η στάθμευση απαγορεύεται ούτως ή άλλως, καθώς στους δρόμους όπου δημιουργήθηκε το δίκτυο, απαγορεύονταν και πριν η στάση και η στάθμευση», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας, Θεόδωρος Αθανάσαρος.

Τα πρόστιμα

Σύμφωνα με τον ΚΟΚ και τον κανονισμό της Δημοτικής Αστυνομίας, στον ποδηλατόδρομο θα εφαρμόζονται πρόστιμα που αφορούν και άλλες παραβάσεις για οδηγούς αυτοκινήτων και μοτοσικλετών.

Α. Δημοτική Αστυνομία

1. Για τη στάθμευση οχημάτων εντός των ποδηλατόδρομων εφαρμόζεται η παράβαση της κατηγορίας Ρ 40 για παράνομη στάση και στάθμευση με πρόστιμο 80 ευρώ.

2. Για παράνομη στάθμευση έξω από τους ποδηλατόδρομους ισχύει η παράβαση για στάθμευση σε διπλή σειρά σε οδό που δεν επαρκεί για την κυκλοφορία και το πρόστιμο ανέρχεται σε 40 ευρώ.

Οι κλήσεις της Δημοτικής Αστυνομίας, εφόσον πληρωθούν εντός 10 ημερών, περιορίζονται στο 50%.

Β. Τροχαία

3. Για την κίνηση οχημάτων (μοτοσικλετών) εντός του ποδηλατόδρομου ισχύει το άρθρο 16 του Κ.Ο.Κ. που απαγορεύει την κίνηση οχημάτων σε λωρίδες που δεν προορίζονται για την κίνησή τους και το πρόστιμο ανέρχεται σε 80 ευρώ.

4. Για την παράνομη στάθμευση, σύμφωνα με το άρθρο 34 του ΚΟΚ, το πρόστιμο είναι 80 ευρώ.

Ερχονται επεκτάσεις

Το δίκτυο των 12 χλμ. ποδηλατόδρομου θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τη Δευτέρα, οπότε αναμένεται να ξεκινήσει ουσιαστικά η λειτουργία του. Στην πράξη, τις επόμενες ημέρες αξιωματικοί της Τροχαίας θα κάνουν αυτοψία, προκειμένου να διαπιστώσουν αν έχει τοποθετηθεί επαρκής σήμανση, ο βαθμός επικινδυνότητας στις διασταυρώσεις και τις στάσεις των αστικών λεωφορείων (υπάρχουν ενστάσεις και από οδηγούς του ΟΑΣΘ), ώστε να γίνει και η επίσημη παραλαβή του έργου και η παράδοσή του στους ποδηλάτες, οι οποίοι ήδη έχουν αρχίσει να κινούνται στην ειδική «κόκκινη λωρίδα».

Στο δήμο Θεσσαλονίκης αναμένουν την ανταπόκριση των ποδηλατιστών, η οποία, εφόσον κριθεί ικανοποιητική, θα προχωρήσουν οι μελέτες πάνω σε προτάσεις που έχουν υποβληθεί, για επέκταση του δικτύου και σε άλλους δρόμους του κέντρου της Θεσσαλονίκης, ώστε να καλύψει μεγάλο μέρος της πόλης.

Πηγή: CyclingNews

Δεν υπάρχουν σχόλια: