Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

«Αντιπλημμυρικά έργα γιατί χανόμαστε»

ΤΕΕ: ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΣΚΕΠΑΣΜΕΝΑ ΡΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Του ΝΙΚΟΥ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Το ρέμα του Δενδροπόταμου: Αν βρέξει πολύ, θα κινδυνεύσουν κατοικημένες περιοχές

Τα παλιά ρέματα της Θεσσαλονίκης μπορεί να σκεπάστηκαν με άσφαλτο και τσιμέντο πριν από δεκαετίες, αλλά παίζουν ακόμη σημαντικό ρόλο στην αντιπλημμυρική προστασία της πόλης, αν κι έχουν παραμεληθεί. Είναι ο λόγος που σε μεγάλες βροχές, καπάκια υπονόμων πετάγονται και μεγάλοι δρόμοι μετατρέπονται σε χειμάρρους.

«Χρειάζονται φροντίδα, καθαρισμό και διανοίξεις. Είναι ανεπίτρεπτο να πλημμυρίζει η παραλιακή λεωφόρος, όταν η θάλασσα απέχει 20 μέτρα», λέει ο πρώην γενικός διευθυντής δικτύων της Εταιρείας Υδρευσης- Αποχέτευσης, Γιώργος Βουγιατζής.

Παλαιοί χείμαρροι, όπως αυτοί της οδού Αναγεννήσεως, της Διεθνούς Εκθέσεως, της Ευαγγελίστριας, της οδού Λύτρα δίπλα στο Γ' Σώμα Στρατού, της Σχολής Κωνσταντινίδη, του Λαογραφικού Μουσείου, της Νέστορος Τύπα ή αλλιώς Αλλατίνη, διευθετήθηκαν προπολεμικά τόσο από τους δήμους όσο και από τις, κατά περίοδο, αρμόδιες υπηρεσίες. Αλλοι σκεπάστηκαν από την Υπηρεσία Εγγείων Βελτιώσεων, άλλοι από τον παλαιό Οργανισμό Αποχέτευσης κι άλλοι από τη σημερινή Εταιρεία Υδρευσης - Αποχέτευσης, ανάλογα με τα μέσα και τις ανάγκες της εποχής. Κατά τον κ. Βουγιατζή:

* Τα νερά που εμφανίζονται πολλές φορές στον κόμβο της ΧΑΝΘ οφείλονται στο ρέμα της Ευαγγελίστριας.

* Το ρέμα Λύτρα δημιουργεί προβλήματα από την Αγίου Δημητρίου έως την Τριανδρία.

* Το ρέμα Κωνσταντινίδη χρειάζεται διευθέτηση από το κτίριο Γκάλη έως την οδό Παπάφη.

* Στο Λαογραφικό Μουσείο ο αγωγός είναι χαμηλός.

* Το ρέμα της Νέστορος Τύπα από την έξοδο προς Χαλκιδική έως την είσοδο της Παπαναστασίου πρέπει να διευθετηθεί.

* Στη νέα παραλία απαιτείται συνέχιση της κατασκευής εξόδων όλων των παλαιών χειμάρρων στο κρηπίδωμα του πλακόστρωτου, επιφανειακά, όπως στις οδούς Πιττακού και Γραβιάς, ώστε τα νερά της βροχής ν' ακολουθούν την παλαιά κοίτη τού κάθε χειμάρρου.

Ασυρος: Λίμνη ο δρόμος τον ...Αύγουστο που μας πέρασε

Ο Δενδροπόταμος

Σε μια κατακλυσμιαία βροχόπτωση, πάντως, κάτι που έχει να συμβεί από τη δεκαετία του '70, κατά τον κ. Βουγιατζή, ο Δενδροπόταμος θα παίξει σημαντικό ρόλο. Με συνολικά 15 παραποτάμους και μήκος περίπου 9 χιλιόμετρα, συλλέγει τα νερά μιας έκτασης που φτάνει τα 115 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε εμβαδόν και περιβάλλει το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης από δυτικά και βόρεια.

«Παλαιότερα μας έδωσε μεγάλες πλημμύρες που ευχόμαστε να μην επαναληφθούν». Ειδάλλως, λέει, «μπορεί να κινδυνεύσουν κατοικημένες περιοχές των Δήμων Σταυρούπολης, Πολίχνης και Ευκαρπίας, με ενδεικτικό όριο την οδό Λαγκαδά, κυρίως δε η περιοχή του Δήμου Ευκαρπίας».

* Την ανάγκη μελέτης και κατασκευής τεσσάρων λιμνοδεξαμενών ανάσχεσης της πλημμυρικής παροχής του Δενδροποτάμου, στις εκτός σχεδίου περιοχές των χειμάρρων Ωραιοκάστρου, Μύλου, Φιλύρου και Ξηροποτάμου.

* Επίσπευση σύνδεσης του τυφλού αγωγού ομβρίων της περιοχής Ιωνίας με τον χείμαρρο Διαβατών, καθώς μέχρι σήμερα τα όμβρια δεν έχουν αποδέκτη.

* Την άμεση έναρξη λειτουργίας του νέου αντλιοστασίου ομβρίων υδάτων στον Δενδροπόταμο.

* Συνέχιση και ολοκλήρωση των μελετών όλης της χαμηλής περιοχής Λαχαναγοράς, Καλοχωρίου κ.λπ.

Το περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου αποτελεί άλλο σημείο αναφοράς για την αντιπλημμυρική προστασία της Θεσσαλονίκης.

«Από τον Φεβρουάριο του 2003 η υπηρεσία μας φρόντισε για την εξασφάλιση των απαραίτητων χρηματοδοτήσεων και πέτυχε την εγγραφή περίπου 1,9 εκατ. ευρώ για μελέτες και 22,8 εκατ. ευρώ για έργα», αναφέρει ο διευθυντής της Ειδικής Υπηρεσίας Δημοσίων Εργων (ΕΥΔΕ) Υδρευσης-Αποχέτευσης, Χρήστος Τυλιγάδας, που έχει την ευθύνη των σημαντικών αντιπλημμυρικών έργων και της συντήρησής τους.

Για το 2009 μέχρι στιγμής απορροφήθηκαν 453 χιλιάδες ευρώ, ενώ εκκρεμούν προς πληρωμή υπογεγραμμένοι λογαριασμοί ύψους 1,6 εκατ. ευρώ. Επίσης, απορροφήθηκαν για την εργολαβία «Εργα αντιπλημμυρικής προστασίας Ελαιορέματος» 1,1 εκατ. ευρώ.

Στους 23 δήμους, που διενεργεί έργα η ΕΥΔΕ υπάρχουν 45 ρέματα, από τα οποία τα 35 έχουν καθαριστεί και συντηρηθεί, κατά τον κ. Τυλιγάδα. Ομως, από τον περασμένο Μάιο οι χρηματοδοτήσεις σχεδόν μηδενίστηκαν, με αποτέλεσμα ήδη η υπηρεσία να χρωστά χρήματα στους εργολάβους, που διεκδικούν τόκους υπερημερίας.

Τα προβλήματα της προστασίας της Θεσσαλονίκης από τις πλημμύρες έχουν απασχολήσει κατά καιρούς και το Τεχνικό Επιμελητήριο. Ομάδες εργασίας επιστημόνων έχουν επισημάνει τουλάχιστον δέκα περιοχές υψηλού κινδύνου που χρήζουν άμεσων παρεμβάσεων και κοστολογούν τα έργα σε περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ.

Επιστολές έχουν σταλεί από καιρό στο γραφείο του πρωθυπουργού, την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τη Νομαρχία και τους δήμους. Αρμόδιος του ΤΕΕ για τα αντιπλημμυρικά, ο Σωτήρης Πρέντζας, αναφέρει στην «Ε» ότι «δυστυχώς ελάχιστα πράγματα έγιναν από το 2003 που είχαμε κάνει την πρώτη παρέμβασή μας». *

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: