Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009

Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται «ανάσες»


Την πνίγουν η ατμοσφαιρική ρύπανση, το μποτιλιάρισμα, η ανυπαρξία πάρκινγκ

Πόλη μολυσμένη, βρώμικη, με μόνιμο μποτιλιάρισμα, άνευ χώρων στάθμευσης. Αυτή την εικόνα παρουσιάζουν δύο νέες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στη συμπρωτεύουσα. Σε έρευνα ειδικής ομάδας εργασίας του ΤΕΕ/ΤΚΜ επιβεβαιώθηκαν όλα τα δυσμενή στοιχεία που παρουσιάζουν οι επιστήμονες τα τελευταία χρόνια.

Σχεδόν κάθε εργάσιμη ημέρα η Θεσσαλονίκη καταγράφει συνεχείς υπερβάσεις των ανώτερων επιτρεπόμενων ορίων ατμοσφαιρικής ρύπανσης, οι οποίες εντοπίζονται τόσο στη δυτική πλευρά της πόληςπου γειτνιάζει με τη βιομηχανική περιοχή- όσο και στο κέντρο.

Μάλιστα το ΤΕΕ επισημαίνει ότι οι διαστάσεις του προβλήματος θα γίνουν ακόμη πιο εμφανείς με τη νέα χρονιά, καθώς το όριο του «κόκκινου», όπως ορίζεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, θα μειωθεί στα 20mg/m3. Επίσης η μελέτη έδειξε και «εισαγωγή» ρύπων από όμορες περιοχές και χώρες, αλλά και «εισβολή» σκόνης από τη Σαχάρα!

Στο μεταξύ, η εξαμηνιαία έρευνα «R- Ρoint» της εταιρείας δημοσκοπήσεων Τothe- point παρουσιάζει το κυκλοφοριακό και την έλλειψη χώρων στάθμευσης ως τα δύο σημαντικότερα προβλήματα της πόλης, με ποσοστά 26,9% και 23,3% αντίστοιχα. Τρίτο κατά σειρά πρόβλημα εμφανίζεται να είναι η καθαριότητα (21,8%), ενώ έπονται η εγκληματικότητα και η πλημμελής αστυνόμευση.

Στην πέμπτη θέση, με ποσοστό 10,3%, κατατάσσεται το μεγάλο πρόβλημα των συγκοινωνιών. Η κυριαρχία του ΙΧ στη συνείδηση των Θεσσαλονικέων αντανακλάται και στην ιεράρχηση που έκαναν για τα πλέον απαραίτητα δημόσια έργα: Εξωτερική περιφερειακή, χώροι στάθμευσης στο κέντρο, μετρό.

Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: