Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Έλλειψη νερού για πότισμα στον Νέστο προβλέπει το ΑΠΘ


ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΕΣ ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Η προσομοίωση εξετάζει τις ποσότητες, που θα είναι διαθέσιμες, για τη χρονική περίοδο 2009 - 2060

Ανησυχητικές είναι οι προβλέψεις για έλλειψη νερού για άρδευση στην περιοχή γύρω από τον ποταμό Νέστο, σύμφωνα με νεότερη μελέτη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), Το ΑΠΘ προβλέπει –σ’ ένα από τα δυσμενέστερα σενάρια– με τη χρήση διαφόρων κλιματικών δεικτών της Διεθνούς Επιτροπής Κλιματικής Αλλαγής ότι δεν θα υπάρχει αρκετό νερό για άρδευση στη συγκεκριμένη περιοχή.

Η προσομοίωση εξετάζει τις ποσότητες νερού που θα είναι διαθέσιμες στο Νέστο, για τη χρονική περίοδο από το 2009 - 2060, με δεδομένη την ισχύ της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας - Βουλγαρίας για τη διαχείριση του νερού του ποταμού, αλλά και τις πιθανότητες να σημειωθούν περίοδοι ξηρασίας ή μείωσης των βροχοπτώσεων. «Στη χειρότερη περίπτωση και με βάση πιθανούς δείκτες της Διεθνούς Επιτροπής Κλιματικής Αλλαγής για την θερμοκρασία και την ξηρασία, προκύπτει ότι η ποσότητα νερού στα φράγματα του Νέστου θα είναι αρκετή για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες και τη διατήρηση του οικοσυστήματος στο Δέλτα του ποταμού, αλλά όχι και τις ανάγκες άρδευσης», ανέφερε ο καθηγητής του τομέα Υδραυλικής και Τεχνικής Περιβάλλοντος του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Α.Π.Θ., Πέτρος Αναγνωστόπουλος και πρόσθεσε πως θα πρέπει να αναζητηθούν νέες πηγές άρδευσης.

Η μελέτη πρόκειται να παρουσιαστεί στο 3ο πανελλήνιο συνέδριο, που διοργανώνει το Συμβούλιο Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ., από σήμερα 15 μέχρι και 17 Οκτωβρίου, με θέμα «Κλιματική Αλλαγή, Βιώσιμη Ανάπτυξη και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Αναζητώντας λύσεις για το Ελληνικό Περιβάλλον». Με βάση τη διακρατική συμφωνία, η Βουλγαρία κρατά το 70% της ποσότητας νερού του Νέστου, ενώ διαθέτει το υπόλοιπο 30% στην Ελλάδα, οποιαδήποτε χρονική περίοδο του έτους κρίνει η ίδια.

Για την ορθότερη διαχείριση του νερού και για την ενεργειακή αξιοποίησή του, από ελληνικής πλευράς έχουν κατασκευαστεί τα φράγματα Πλατανόβρυσης και Θησαυρού, η συνολική χωρητικότητα των οποίων ανέρχεται στα 750 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού. Σήμερα, για την άρδευση της περιοχής καταναλώνονται περίπου 170 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, ενώ για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών απαιτούνται 400 εκατομμύρια και για τη διατήρηση του οικοσυστήματος περίπου 190 εκατομμύρια κυβικά μέτρα κάθε χρόνο.

Πηγή: Χρόνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: