Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

Αναβαθμίστε τον υπολογιστή σας


Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα των υπολογιστών γραφείου είναι το ότι μπορεί κανείς εύκολα να τους αναβαθμίσει, ώστε να μπορούν για πολλά χρόνια να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των νεώτερων εφαρμογών.

Σε αντίθεση με τους φορητούς υπολογιστές όπου κάποιος μπορεί να κάνει πολύ λίγα, οι υπολογιστές γραφείου επιτρέπουν την αλλαγή βασικών εξαρτημάτων (όπως ο σκληρός δίσκος, ο επεξεργαστής ή η κάρτα γραφικών) ή την προσθήκη νέων (τσιπάκια για μνήμη RΑΜ, επιπλέον σκληροί δίσκοι). Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζει κανείς ότι δεν θα αντιμετωπίζει προβλήματα όπως η καθυστέρηση στην εκτέλεση προγραμμάτων, το πάγωμα της οθόνης, η απώλεια δεδομένων και οι βλάβες. Αν και εσείς αντιμετωπίζετε τέτοια προβλήματα, μάλλον ήρθε η ώρα για μια μικρή αναβάθμιση, όσο είναι ακόμα καιρός.

Οι απαιτήσεις σε επεξεργαστική ισχύ, χωρητικότητα και μνήμη αυξάνονται μήνα με τον μήνα και οι εφαρμογές γίνονται όλο και πιο βαριές, ενώ οι ταινίες και η μουσική που κατεβάζει κανείς από το Ιnternet καταλαμβάνουν όλο και περισσότερο χώρο στον σκληρό δίσκο. Ειδικά η κυκλοφορία ταινιών σε υψηλή ευκρίνεια δημιουργεί νέα δεδομένα, τόσο ως προς τη χωρητικότητα των δίσκων όσο και σε σχέση με τις δυνατότητες τους επεξεργαστή και κυρίως της κάρτας γραφικών.

Με τον όρο αναβάθμιση ενός υπολογιστή, εννοούμε την αντικατάσταση παλιών εξαρτημάτων του με νέα πιο ισχυρά και αποδοτικά. Φυσικά, εξαρτήματα όπως η μητρική πλακέτα, η κάρτα ήχου ή η οθόνη δεν συνηθίζεται να αλλάζουν, είτε γιατί η εξέλιξη της τεχνολογίας στην κατηγορία δεν είναι πολύ γρήγορη είτε γιατί το κόστος είναι μεγάλο και προτιμότερο είναι να αγοράσει κανείς ένα νέο μηχάνημα. Αντίθετα, συνηθισμένες αναβαθμίσεις είναι η αύξηση της μνήμης RΑΜ, η αντικατάσταση του επεξεργαστή (καθώς τα μοντέλα φθηναίνουν πολύ γρήγορα), η προσθήκη μιας πιο ισχυρής κάρτας γραφικών και βέβαια η αγορά ενός επιπλέον σκληρού δίσκου.

Οι βασικές αναβαθμίσεις

Μνήμη RΑΜ: Εφόσον ο υπολογιστής υποστηρίζει την εγκατάσταση επιπλέον μνήμης RΑΜ (κάτι που εξαρτάται από τη μητρική πλακέτα και το λειτουργικό που χρησιμοποιείται), η αγορά ενός τσιπ είναι πολύ καλή ιδέα, καθώς μπορεί να αυξήσει εντυπωσιακά τις επιδόσεις ενός παλιού μηχανήματος. Οι τιμές στις μνήμες πέφτουν ραγδαία κάθε χρόνο, ενώ το να τοποθετήσει κανείς ένα νέο τσιπάκι στην κατάλληλη υποδοχή είναι αρκετά εύκολο και δεν απαιτεί ιδιαίτερες τεχνικές γνώσεις. Μοναδικό σημείο που απαιτεί προσοχή είναι όπως σημειώσαμε και πιο πάνω οι δυνατότητες της μητρικής κάρτας, καθώς και το είδος της μνήμης που πρέπει να εγκαταστήσει κανείς. Για τον λόγο αυτόν θα πρέπει κανείς να διαβάσει προσεκτικά το βιβλίο οδηγιών του υπολογιστή πριν προχωρήσει στην όποια αγορά.

Επεξεργαστής: Ο επεξεργαστής αποτελεί την καρδιά του υπολογιστή, οπότε είναι λογικό να αποτελεί ένα από τα εξαρτήματα που πολύ συχνά αντικαθίστανται σε μια αναβάθμιση. Μάλιστα, η προσθήκη μεγαλύτερου σκληρού δίσκου πολύ συχνά απαιτεί και την αναβάθμιση του επεξεργαστή, καθώς η ταχύτητα επεξεργασίας μεγαλύτερου όγκου δεδομένων μπορεί να είναι εκνευριστικά αργή με έναν παλιότερο επεξεργαστή. Και στην περίπτωση αυτή, η προσεκτική ανάγνωση του βιβλίου οδηγιών και των προδιαγραφών που θέτει η μητρική κάρτα σε σχέση με το μέγεθος και την αρχιτεκτονική των επεξεργαστών είναι απαραίτητη πριν από οποιαδήποτε αγορά. Επίσης, η εγκατάσταση ενός νέου επεξεργαστή είναι πιο σύνθετη από αυτή της κάρτας μνήμης και η βοήθεια από κάποιον φίλο που γνωρίζει περισσότερα ή από κάποιον ειδικό μπορεί να σας γλιτώσει από διάφορα προβλήματα.

Κάρτα γραφικών: Πολύ χρήσιμη είναι και η αναβάθμιση της κάρτας γραφικών, ειδικά για τους gamers. Και στην περίπτωση αυτή υπάρχουν ζητήματα συμβατότητας, είτε κάποιος αποφασίσει την αντικατάσταση της κάρτας του με κάποια νεώτερη είτε την ενίσχυσή της με επιπλέον μνήμη. Ωστόσο, οι περισσότεροι gamers είναι συχνά με ένα κατσαβίδι στο χέρι, οπότε τέτοιες βελτιώσεις δεν τους τρομάζουν.

Πηγή: Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια: