Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

Σκοπιανή προσωπολατρία προς τον Μέγα Αλέξανδρο

Το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου που κατασκευάζεται στην Φλωρεντία

"Η προσωπολατρία προς τον Μέγα Αλέξανδρο, που πέθανε πριν 2.300 χρόνια, έχει αρχίσει να διακατέχει αυτήν την μικρή Βαλκανική χώρα", γράφει μεγάλη ανταπόκριση της Washington Post από τα Σκόπια. "Παρά την ενόχληση της Ελλάδας...η Μακεδονία έχρισε τον Αλέξανδρο εθνικό της ήρωα", σημειώνει.

Ο Craig Whitlock, απεσταλμένος της εφημερίδας στα Σκόπια, αναφέρεται στο ιστορικό της αντιπαράθεσης Ελλάδας-Σκοπίων για το όνομα και τις μέχρι τώρα αποτυχημένες προσπάθειες για να βρεθεί μια λύση. "Η λατρεία που καλλιεργούν τα Σκόπια προς τον Μέγα Αλέξανδρο είναι το πιο πρόσφατο κεφάλαιο στην πολύχρονη αντιπαράθεση των δύο χωρών", γράφει και υπενθυμίζει ότι η κυβέρνηση στα Σκόπια άλλαξε το όνομα του διεθνούς αεροδρομίου προς τιμή του Αλεξάνδρου καθώς και την ονομασία του αυτοκινητόδρομου προς την Ελλάδα.

Σύντομα, σημειώνει η εφημερίδα, ένα μεγάλο άγαλμα του Αλέξανδρου πάνω στο αγαπημένο του άλογο, τον Βουκεφάλα, θα κυριαρχεί στο κέντρο των Σκοπίων. Πρόκειται για ένα μαρμάρινο άγαλμα ύψους 22 μέτρων (φωτογραφία).

Η Washington Post μεταφέρει τις ανησυχίες αξιωματούχων (που δεν κατονομάζει) σύμφωνα με τις οποίες η διαιώνιση του προβλήματος στις σχέσεις Σκοπίων-ΑΘήνας εγγυμονεί κινδύνους. "Υπάρχουν φόβοι για το ενδεχόμενο να αποσταθεροποιηθεί η περιοχή που ακόμη και σήμερα προσπαθεί να συνέλθει από τους Βαλκανικούς πολέμους της δεκαετίας του '90", γράφει.

Η ανταπόκριση επικεντρώνεται στην εσωτερική αντιπαράθεση μεταξύ Σλάβων και Αλβανών και μεταφέρει δήλωση του ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος των Αλβανών, Μέντου Θάτσι, που καλεί την διεθνή κοινότητα να εντάξει τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ, χαρακτηρίζοντας "σενάριο-Φράνκεστάιν" το ενδεχόμενο μη ένταξης της χώρας στην Ατλαντική Συμμαχία.

Για τους "Μακεδόνες" το όνομα της χώρας είναι "ζωτικής σημασίας" για την ανάπτυξη της εθνικής ταυτότητας των κατοίκων. Οι Αλβανοί απειλούν ότι θα επαναστατήσουν εάν στο όνομα υπάρχει αναφορά σε οτιδήποτε "Σλαβικό", ενώ κανένας δεν επιθυμεί η χώρα του να ονομάζεται Δημοκρατία των Σκοπίων, μια ονομασία που αγνοεί όλους αυτούς που ζουν εκτός της πρωτεύουσας, γράφει η εφημερίδα.

Η ανταπόκριση της Washington Post

Πηγή: Foreign Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: