Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

Στον Στ. Καλαφάτη δίνει το χρίσμα η ΝΔ για το Δήμο Θεσσαλονίκης


Παρ΄ ότι για την κυβέρνηση ο νυν δήμαρχος αποτελεί παρελθόν, αυτός επιμένει ότι θα δώσει τη μάχη των εκλογών

Ενα φρέσκο πρόσωπο, που δεν θεωρείται πρόσωπο του «κομματικού σωλήνα», ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει η ΝΔ στη μάχη για τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, έχει «κλειδώσει» η υποψηφιότητα του υπουργού Μακεδονίας- Θράκης κ. Στ. Καλαφάτη για να διεκδικήσει τη δημαρχία στη συμπρωτεύουσα στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2010. Για την κυβέρνηση οριστικά παρελθόν αποτελεί ο νυν δήμαρχος κ. Β. Παπαγεωργόπουλος , ο οποίος, παρά το γεγονός ότι πολλά τοπικά στελέχη της ΝΔ δεν επιθυμούν να είναι εκ νέου υποψήφιος, επιμένει ότι θα είναι τελικά αυτός που θα δώσει τη μάχη των δημοτικών εκλογών.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν άλλη γνώμη και έχουν αποφασίσει ότι θα υπάρξει μεγάλη ανανέωση και στα ψηφοδέλτια των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ως εκ τούτου στην «πληγωμένη» νεοδημοκρατική ομάδα της Θεσσαλονίκης για να επέλθει ηρεμία επελέγη ο κ. Καλαφάτης, ο οποίος συναντήθηκε χθες το μεσημέρι με τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνάντηση των δύο δεν συζητήθηκε το θέμα του Δήμου Θεσσαλονίκης αλλά η προετοιμασία και της επίσκεψης του κ. Καραμανλή στη Διεθνή Εκθεση, καθώς και διάφορα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιφέρεια Μακεδονίας- Θράκης. Η απόφαση του κ. Καραμανλή να τοποθετήσει τον κ. Καλαφάτη στη θέση του υπουργού Μακεδονίας- Θράκης, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν και άλλοι βουλευτές από τη Βόρεια Ελλάδα, του έδωσε ένα σημαντικό προβάδισμα και δεν ήταν τυχαία η επιλογή του. Για τους γνωρίζοντες το κομματικό σύστημα στη συμπρωτεύουσα, η υπουργοποίησή του αποτέλεσε έναν ισχυρό συμβολισμό και πολλοί θεωρούν ότι θα μπορέσει να ξαναδώσει πολιτικές ανάσες στη ΝΔ, η οποία κατέγραψε πρωτοφανή πτώση στις ευρωεκλογές στην Α΄ Θεσσαλονίκης.

Τ ο 28,67% που συγκέντρωσε η ΝΔ τον περασμένο Ιούνιο και την έφερε δεύτερη πίσω από το ΠαΣοΚ στην καρδιά του «καραμανλισμού» ενόχλησε ιδιαίτερα το Μέγαρο Μαξίμου και τη Ρηγίλλης. Τα πολλά προβλήματα στον Δήμο Θεσσαλονίκης, η υπό διερεύνηση υπόθεση της υπεξαίρεσης ασφαλιστικών εισφορών ύψους άνω των 22 εκατ. ευρώ στον δήμο κ.ά. επιτάχυναν τις εξελίξεις. Η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί τη διατήρηση της σημερινής δημοτικής ομάδας, η οποία εν πολλοίς παραμένει ίδια από την εποχή που δήμαρχος ήταν ο πρώην υπουργός κ. Σ. Κούβελας, και θεωρείται επιτακτική ανάγκη η ανανέωση.

Για αυτόν τον λόγο στηρίζεται από την κυβέρνηση σε κάθε κίνηση και προσπάθειά του ο κ. Καλαφάτης, ώστε να μπορέσει να διαμορφώσει ένα πολύ καλύτερο προφίλ, αν και υπάρχει θετική γνώμη για τον ίδιο στη Θεσσαλονίκη.

Εξάλλου ο ίδιος γνωρίζει τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς εξελέγη πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος το 1998, διετέλεσε και αντιδήμαρχος και για πολλούς θεωρείται «πολιτικό παιδί» του κ. Παπαγεωργόπουλου, ενώ ανήκει στην «καλή κοινωνία» της πόλης, με καλές σπουδές και «αριστοκρατικό» αέρα.

Η απόφαση του νομάρχη Θεσσαλονίκης κ. Π. Ψωμιάδη να μην είναι υποψήφιος για τον δήμο διευκόλυνε τα σχέδια του Μεγάρου Μαξίμου και της Ρηγίλλης. Και αυτό διότι η κεντρική διοίκηση του κόμματος διέγνωσε ότι με αυτόν τον τρόπο και με μια άλλη υποψηφιότητα για τον δήμο θα σταματήσει και η έντονη αντιπαράθεση των κκ. Παπαγεωργόπουλου και Ψωμιάδη.

Με την υποψηφιότητα του κ. Καλαφάτη ευελπιστούν στο κυβερνών κόμμα ότι μπορεί η ΝΔ να διατηρήσει τον δήμο-σύμβολο για αυτήν και να αποτρέψει τη δυναμική που καταγράφει το ΠαΣοΚ, το οποίο έπειτα από πολλά χρόνια έχει σημαντικές ελπίδες νίκης και κατάληψης της δημαρχίας.

Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: