Παρασκευή 17 Ιουλίου 2009

Στήνει τις ομπρέλες του στη Χαλκιδική

Θυμάστε την Κατρίν Ντενέβ να χορεύει στη βροχή τις υπέροχες μελωδίες που έγραψε ο Λεγκράν για τις «Ομπρέλες του Χερβούργου»;

Οποιος πάρει τον δρόμο για Χαλκιδική αυτές τις μέρες, θα ανταμειφθεί υπέρ το δέον. Δεν είναι μόνο οι ωραίες παραλίες. Είναι και το «Sani Festival» στο Λόφο της Σάνης, που κλείνει φέτος 17 καλοκαίρια. Θα γίνεται από σήμερα έως 29 Αυγούστου.

Με γερά ονόματα, όπως αυτό του Γάλλου συνθέτη Μισέλ Λεγκράν, που έχει γράψει μερικές από τις πιο ωραίες μουσικές για τον κινηματογράφο. Και υπάρχουν κι άλλα καλά χαρτιά στα αφιερώματα του φεστιβάλ.

* «Sounds of the world» (17 έως 19 Ιουλίου): Σε ρετρό μαγεία, που έρχεται κατευθείαν από την Καραϊβική, μπορεί να συνοψιστεί το φαινόμενο των «Ska Cubano», με τους πολλούς φαν στην Ελλάδα. Η αγάπη του Πίτερ Α. Σκοτ για την κουβανέζικη μουσική αλλά και συγγενών της ειδών, οδήγησε στη συγκέντρωση μιας χούφτας δεξιοτεχνών της μουσικής της Καραϊβικής (17/7).

Τον πολυμουσικό Ροντρίγκο Λεάο μάθαμε από τη συνεργασία του με τους «Μαντρεντέους». Και η σόλο του πορεία, όμως, στη συνέχεια, απέδειξε ότι πρόκειται για έναν ικανό μουσικό, ο οποίος δεν έκρυψε τις κλασικές καταβολές του και τις ενσωμάτωσε σε σύγχρονους ήχους (18/7).

Ο μπασίστας Ελ Κάνι δεν είναι μόνο ιδρυτικό μέλος των φημισμένων «Ojos de Bruho» από τη Βαρκελώνη αλλά και των «Calima», που θα δούμε στον λόφο της Σάνης. Το συγκρότημα απογείωσε το φλαμένκο -και αυτό τους το ανταπέδωσε με ένα Γκράμι για τον πρώτο τους δίσκο «Azul» (19/7).

* «Jazz on the Hill» (24-26 Ιουλίου): Ο Ισραηλινός πιανίστας Γιάρον Χέρμαν -έρχεται με το τρίο του- ήθελε να ασχοληθεί με το μπάσκετ, αλλά ένας τραυματισμός τον έστειλε στην εξέδρα. Πού να 'ξερε, όταν στα 16 του πήρε τα πρώτα μαθήματα πιάνου, ότι θα έκανε συναυλίες σε σημαντικά φεστιβάλ. Είναι ο πρώτος τζαζ πιανίστας που έπαιξε στην απαγορευμένη πόλη του Πεκίνου (24/7).

Το ταλέντο του δικού μας Βασίλη Τσαμπρόπουλου, πιανίστα και συνθέτη με διεθνή φήμη και αναγνωρισμένου ανανεωτή της ρομαντικής μουσικής, είχε φανεί από νωρίς. Δέκα ετών κέρδισε τους πρώτους διεθνείς διαγωνισμούς. Οι σπουδές του σε Παρίσι, Ζάλτσμπουργκ, Νέα Υόρκη τον εφοδίασαν με άριστες γνώσεις και γερό βιογραφικό. Από το 2000 συνεργάζεται με τη διεθνή καταξιωμένη δισκογραφική «ECM» (25/7).

Ο μπαντεονίστας Ρίτσαρντ Γκαλιάνο έρχεται με το «Richard Galliano Love Day Quartet». Επέβαλε το ακορντεόν σε συναυλίες κλασικής μουσικής και φεστιβάλ τζαζ. Το 1991 επινόησε το στιλ «new musette» ενώ η «Academie du Jazz» τον αποκάλεσε το 1991 τον καλύτερο τζαζ μουσικό της χρονιάς.

* «Music on Film vs Film on Music»: Το highlight ίσως του φεστιβάλ είναι το αφιέρωμα στον Γάλλο μουσικό των 3 Οσκαρ Μισέλ Λεγκράν (σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης). Θα δώσει συναυλία με τις υπέροχες μουσικές του που συνδυάζουν τζαζ, κλασική, τάνγκο, easy listening (1/8). Μαζί του η Αλισον Μουαγιέ. Θα προβληθούν και ταινίες που έχει ντύσει μουσικά: «Οι ομπρέλες του Χερβούργου» (30/7), «Η πισίνα» (31/7) και «Λόλα» (2/8) του Ζακ Ντεμί.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα συναυλία των: Γιώργου Νταλάρα (8/8), Μαρίας Φαραντούρη-Μανώλη Μητσιά (14/8), Ανδρέου, Τσαλιγοπούλου, Θηβαίου και Καραντίνη (21/8).

* Και για τους λάτρεις της κλασικής, το φεστιβάλ κλείνει με το «Sani Classic». Συμμετέχουν: Μαρία Τασσοπούλου και Δημήτρης Παπαγιαννάκις (24/8), Κώστας Φωτόπουλος (25/8), «Art Various» (26/8), Δημήτρης Νέπκας και Βασιλική Ποζίδου (27/8), Ξένια Θεοδωρίδου (28/8), Δανάη Μάτσκε και Ούβε Μάτσκε (29/8).

* Πληροφορίες: 2310-317327, 312320. Εισιτήρια: Στη Θεσσαλονίκη «Stereodisc» (Αριστοτέλους 4), Βιβλιοπωλεία Ελευθερουδάκης, Καταστήματα Acs Courier, στο ξενοδοχείο «Sani Resort» στη Χαλκιδική και στο www. ticketquest.gr *

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: