Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

Το Κάστρο του Πλαταμώνα

Το Κάστρο του Πλαταμώνα το ξέρουμε οι περισσότεροι γιατί δίπλα από το Κάστρο περνάει η Εθνική Οδός Αθηνών - Θεσσαλονίκης. Στον λόφο που βρίσκεται το Κάστρο και Δυτικά, ήταν χτισμένο το Αρχαίο Ηράκλειο.

Η ταύτιση με το Ηράκλειο έγινε από τον περιηγητή Clark και επαναλήφθηκε από τον Heuezey. Η αρχαιολογική έρευνα που έγινε προκειμένου να κατασκευαστεί η σιδηροδρομική σήραγγα του Πλαταμώνα, έφερε στο φως σπουδαία ευρήματα από την αρχαία πόλη του Ηρακλείου.

Το Κάστρο του Πλαταμώνα χτίστηκε το 1204 από Λομβαρδούς Σταυροφόρους για να ελέγχει το πρώτο πέρασμα πριν τα Τέμπη από την Μακεδονία προς την Θεσσαλία. Μετά την κατάληψή του από τους Βυζαντινούς, το 14ο αιώνα το κατέλαβαν οι Τούρκοι.

Το 1770 καταλήφθηκε για μικρό χρονικό διάστημα από τους Έλληνες, όπως και το 1825 και 1878. Βομβαρδίστηκε από τον πλοίαρχο Σαχτούρη το 1897 και από τότε εγκαταλείφθηκε από τους Τούρκους. Το 1941 το Κάστρο χρησιμοποιήθηκε ως οχυρό των Νεοζηλανδών, οι οποίοι σκόπευαν να καθυστερήσουν την κάθοδο των Ναζί προς τη Θεσσαλία.

Τότε το Κάστρο είχε βομβαρδιστεί από Γερμανικά αεροπλάνα και έπεσε ένα κομμάτι από τις επάλξεις του Πύργου και υπέστησαν σοβαρές ζημιές τα τείχη του. Μετά τις συντηρήσεις που έγιναν, σήμερα έχει αποκατασταθεί στο μεγαλύτερο μέρος του.

Είναι από τα σημαντικότερα και πιο καλοδιατηρημένα κάστρα στην Ελλάδα. Επίσης στο Κάστρο του Πλαταμώνα λαμβάνουν χώρα Πολιτιστικά δρώμενα του Φεστιβάλ Ολύμπου, που μοιράζονται οι εκδηλώσεις του κυρίως μεταξύ Αρχαίου Δίου και Κάστρου του Πλαταμώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: