Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

Blog Άγιος Πρόδρομος



Μια δυσάρεστη έκπληξη μας ετοίμασε το πολύ καλό blog Άγιος Πρόδρομος, που ασχολείται με θέματα λαογραφίας, ιστορίας και παράδοσης.

Από ότι καταλάβαμε, από άρθρο που έχει αναρτήσει ο φίλος Γιάννης, εξαιτίας κάποιων σχολίων στο blog του, οδηγήθηκε στην αφαίρεση πολύ σημαντικών δημοσιευμάτων για την ιστορία του Αγίου Προδρόμου και της Χαλκιδικής.

Κατ' αρχήν του ζητούμε να ανακαλέσει την απόφαση του και να αναρτήσει και πάλι τα άρθρα που έχει αφαιρέσει.

Φτωχαίνει το διαδικτυακό τοπίο της Χαλκιδικής. Είχε με πολύ κόπο μαζέψει άρθρα από παλιές εφημερίδες που αφορούσαν τον Άγιο Πρόδρομο και την Χαλκιδική γενικότερα.

Όσο περισσότερο υλικό είναι αναρτημένο στο διαδίκτυο, που αφορά την τοπική ιστορία, τόσο καλύτερο είναι για όλους μας και είναι μια προβολή για τον τόπο μας.

Αγαπητέ φίλε ξέρεις τι πρέπει να κάνεις...

2 σχόλια:

Γιάννης Σαράφης είπε...

Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Αυτό που κάνω δεν είναι τίποτα περισσότερο από αυτό που θα έκανε κάθε Χαλκιδικιώτης που αγαπάει τον τόπο του, όταν έβρισκε μπροστά του δημοσιεύματα που αφορούν την Χαλκιδική.
Και επειδή εκτός από τα ανώνυμα και χλευαστικά σχόλια του τύπου "εσείς στον Άγιο Πρόδρομο μαγειρεύετε μέσα στο γαβάνι" κτλ., ειπώθηκε ότι "καταληστεύω" την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος" αναρτώντας άρθρα από εφημερίδες του ηλεκτρονικού της αρχείου στο blog μου. Μάλιστα ειπώθηκε ότι "όχι τίποτε άλλο, αλλά να δω όταν τελειώσουν αυτά τι θα έχεις να βάλεις στο blog σου". Λες και τα ανέβαζα στο internet για να βγάλω μεροκάματο.
Κατηγορήθηκα μάλιστα και ως φιλότουρκος επειδή έβγαζα αναρτήσεις από "αρχαίες εφημερίδες" της εποχής της τουρκοκρατίας, λες και επί τουρκοκρατίας σε αυτόν τον τόπο ζούσαν Τούρκοι και όχι Έλληνες. "Τόση αγάπη για την Τουρκία ρε Σαράφη", έγραψαν... Δεν θέλω να αναφέρω τι έχω κάνει για την Ελλάδα, γιατί θα θεωρηθεί ότι κάνω "το κομμάτι μου" κι αυτό δεν μου άρεσε ποτέ.
Όπως αναφερω στο blog, μπορεί να μην έχω σπουδάσει το αντικείμενο, αλλά προσπαθώ όσο μπορώ να μοιραστώ όσα βρίσκω με όλους όσους αγαπούν τον τόπο μας, είτε είναι Χαλκιδικιώτες, είτε όχι. Γιατί θεωρώ ότι αυτός ο τόπος πρόσφερε και προσφέρει πάρα πολλά.
Τα δημοσιεύματα των εφημερίδων δεν θα τα επαναφέρω, γιατί υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα και με τόσους "ρουφιάνους" που κυκλοφορούν μπορεί να έχω τρεχάματα με τον νόμο και δεν το θέλω.
Το blog θα συνεχίσει να λειτουργεί με πιο χαλαρούς ρυθμούς, μια και τα πρωτότυπα άρθρα για ένα μικρό χωριό όπως ο Άγιος Πρόδρομος σίγουρα θα είναι λιγότερα. Θα έχουν όμως μεγαλύτερο ενδιαφέρον, γιατί θα είναι γραμμένα με ακόμη περισσότερο μεράκι. Θα γλιτώσω έτσι και τα ξενύχτια που έφαγα να αποδελτιώσω τις εφημερίδες (μετά από δουλειά), τα οποία βέβαια τα έκανα ευχάριστα και θα μου λείψουν...

Συνεχίζουμε λοιπόν

Φιλικά
Γιάννης Σαράφης

Τα Ανήλια είπε...

Αλίμονο αν καθόμαστε και σκάμε για τα σχόλια φίλε Γιάννη.

Στην αρχή εμάς μας είπαν χρυσαυγίτες για παράδειγμα. Δεν κατεβάσαμε όμως τις αναρτήσεις που είχαμε.

Μην δίνεις σημασία λοιπόν σε κακοπροαίρετα σχόλια. Φυσικά και έχεις κάνει πολύ καλή δουλειά και σου αξίζουν συγχαρητήρια για αυτό.

Σχετικά με την Εθνική Βιβλιοθήκη που έγραψες πριν, ποιά πνευματικά δικαιώματα υπάρχουν;

Να σου δώσουμε ένα παράδειγμα, ένας φίλος μας έχει το φύλλο της εφημερίδας Μακεδονία της απελευθερώσεως της Θεσσαλονίκης. Σε ποιόν ανήκει το συγκεκριμένο; Στον φίλο μας που έχει αυτό το σπάνιο φύλλο της εφημερίδας Μακεδονία; ή ανήκει στην εφημερίδα Μακεδονία;

Σχετικά με την Εθνική Βιβλιοθήκη, μόνο η Μακεδονία έχει copyright στα άρθρα της από ότι είδαμε. Όχι οι υπόλοιπες εφημερίδες.

Δεν νομίζουμε όμως ότι ενοχλείται κάποιος άμα χρησιμοποιήσεις πχ κάποια παλιά άρθρα για να αναδείξεις την ιστορία του τόπου.

Φυσικά η τελική απόφαση είναι δική σου.

Και σε άλλα blogs έχουμε δει σε σχόλια να γράφονται τα απίστευτα. Πάντως αυτό που έχει σημασία κατά τη γνώμη μας είναι ότι έγινε ζημιά. Εμείς παρακολουθούμε το blog σου και μας αρέσει πολύ.

Να είσαι καλά φίλε.

Καλή δύναμη και καλή συνέχεια.