Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

Οι απώλειες των κομμάτων στις Ευρωεκλογές

Αφήνω στην άκρη την κοινή λογική, τα αναπόδραστα συμπεράσματα, τη λέξη «νίκη», τη λέξη «ήττα». Ξεκινώ ολίγη μπακαλική, διότι δε μας σώζει, κατά την εκτίμησή μου, τίποτε άλλο. Πήρα και διάβασα τα εκλογικά αποτελέσματα των εκλογών του 2007. Οχι, δε μ' ένοιαξαν οι ευρωεκλογές του 2004. Δε στάθηκα στα μπάνια και στο Αγιο Πνεύμα, στη θεά Αποχή που προσκύνησαν οι Νεοέλληνες, αντί να δεχτούν να τυλιχτούν στη θεά Απόχη. Σκέφτηκα ότι, αφού όλος ο κόσμος λέει ότι νίκησε ή νικήθηκε, και ότι τζα! Εμφανίστηκε ένα πρόκριμα των κανονικών εκλογών, ποιος κέρδισε πραγματικά και ποιος μαζεύει τα κομμάτια του.

Λοιπόν, χαιρετίσματα ότι σε σχέση με τις εκλογές του 2007 η Νέα Δημοκρατία πήρε 1,35 εκατομμύρια λιγότερα ψηφαλάκια. Οπως το ακούτε, όπως το διαβάζετε. Το ΠΑΣΟΚ, που νίκησε, πήρε οκτακόσιες χιλιάδες λιγότερα ψηφοδέλτια. Μάλιστα. Κι ας βγήκε πρώτο. Το ΚΚΕ το ψήφισαν προχτές 150 χιλιάδες λιγότεροι Νεοέλληνες. Τελειώσαμε; Τελειώσαμε. Οι τρεις πρώτοι των ευρωεκλογών δε συγκράτησαν καθόλου τις εκλογικές τους, αναντίρρητες δυνάμεις. Τις έχασαν στα μπάνια ή κάτι άλλο έγινε.

Ας πάμε τώρα στους «κερδισμένους». Ως προς το 2007 λοιπόν, ο ΛΑΟΣ τσίμπησε τρεις-χιλιάδες-κουκιά. Τρεις. Μόνον. Μόνον τρεις. Μισό Παλέ ντε Σπορ. Το ποσοστό του αυξήθηκε, όχι η δύναμή του. Ο Συνασπισμός, που βιάστηκε να φορέσει πλερέζες ή μάλλον υπό την ασίγαστη αισιοδοξία των μπαχαλάκηδων, πήρε 32 χιλιάδες νέες ψήφους. Και οι Οικολόγοι Πράσινοι, παρά τον Κεμάλ και το Αμπετσεντάρ, 103 χιλιάδες νέες εισόδους. Στις πολιτικές εκλογές ήταν με 75 χιλιάδες.

Συμπέρασμα: Ο μπακάλης ήξερε. Ο μπακάλης δεν άνοιξε όλες τις φαναριέρες και τα τσουβάλια επειδή οι πελάτες που μπήκαν στο μαγαζί ήθελαν απλώς μπισκοτολούκουμα και σκοινιά σιζάλ.

Ο μπακάλης ξέρει ότι ακόμη και αν ο Καραμανλής επιχειρούσε διπλές εκλογές, πάλι θα υπήρχε κάπως μεγαλύτερη αποχή, αλλά όχι τόση. Και ότι θα έχανε πάλι μεγαλοπρεπώς από το ΠΑΣΟΚ. Οχι, βέβαια, με μεγάλη διαφορά, αλλά μεγαλοπρεπώς. Προτίμησε να αποξενωθεί προσωρινά από 1,35 εκατομμύρια ψηφοφόρων του, ελπίζοντας ότι έχασε μονίμως μόνον το ένα τέταρτο ή το ένα τρίτο από αυτούς. Αν του γυρίσουν οι πονεμένοι, επειδή λατρεύουν τον Γιακουμάτο και θεωρούν τον Πολύδωρα κουλτουριάρη, ο καιρός θα δείξει.

Μη φύγετε, που λένε και οι τηλεορασάνθρωποι. Αύριο έχουμε ΠΑΣΟΚ.

Από την στήλη του Αγγελιοφόρου Καναβάτσο του Πάνου Θεοδωρίδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: