Παρασκευή 19 Ιουνίου 2009

Συγκίνηση Βρετανών δημοσιογράφων



«Αν είσαι Αγγλος, θες να γονατίσεις από ντροπή μπροστά στα Γλυπτά...»

Στην τελική ευθεία για τα επίσημα εγκαίνιά του, αύριο Σάββατο 20 Ιουνίου, το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης στέλνει σε όλο τον κόσμο το μήνυμα για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Χθες, ξεναγήθηκαν στους χώρους του οι διευθυντές των ελληνικών μουσείων και οι επιτροπές που έχουν συσταθεί παγκοσμίως υπέρ του επαναπατρισμού των Γλυπτών. Μια διεθνής διαμαρτυρία που καθημερινά διογκούται με αιχμή του δόρατος πια το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης.

Στα προεγκαίνια της Τετάρτης διαπιστώσαμε τις διαστάσεις του εγκλήματος σε βάρος του Παρθενώνα. Τα περισσότερα τμήματα της ζωφόρου βρίσκονται στο Λονδίνο. Στη θέση τους λευκά εκμαγεία… Ο Κρίστοφερ Χίτσενς, συγγραφέας του βιβλίου «Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα», επανέρχεται στο θέμα της επιστροφής των Γλυπτών με χθεσινό άρθρο του στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης». Η Ελενα Σμιθ, ανταποκρίτρια της «Γκάρντιαν» στην Αθήνα, γράφει στην εφημερίδα της: «Αν είσαι Αγγλος, θέλεις να γονατίσεις από ντροπή μπροστά σε ένα από τα μάρμαρα και να φωνάξεις: Δώστε τα πίσω».

Τάιμς: «Τραγελαφικό»

Στους «Τάιμς» ο Κρίστοφερ Χίτσενς μιλάει με γλαφυρό τρόπο για το διαμελισμό των Γλυπτών. Αναφερόμενος στις μορφές της Ιριδας και του Ποσειδώνα χαρακτηρίζει τραγελαφικό το γεγονός μέρη του ίδιου αγάλματος να βρίσκονται διαμελισμένα ανάμεσα στην Αθήνα και το Λονδίνο. Ο γνωστός συγγραφέας καλεί τις βρετανικές αρχές να ακολουθήσουν το παράδειγμα άλλων χωρών και μουσείων που επέστρεψαν στην Ελλάδα τμήματα από το γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα, ενώ χαρακτηρίζει ανοησία το επιχείρημα του Βρετανικού Μουσείου ότι θα αποδυναμωθούν οι συλλογές του στην περίπτωση που επιστρέψει στην Ελλάδα τα Μάρμαρα. Μιλώντας για την κοινή γνώμη ο Χίτσενς σημειώνει πως είναι έτοιμη να επανορθώσει το λάθος.

Γκάρντιαν: «Είναι φριχτό»

«Η εικόνα της πιο φημισμένης στον κόσμο ζωφόρου που βρίσκεται ακρωτηριασμένη μπροστά στο ναό που κάποτε τη λάτρευαν προκαλεί στον επισκέπτη ένα ισχυρό συναίσθημα. Αν είσαι φιλότεχνος, θέλεις να κραυγάσεις από λύπη γι’ αυτό που συνέβη. Αν είσαι Αγγλος, θέλεις να γονατίσεις από ντροπή μπροστά σε ένα από τα Μάρμαρα και να φωνάξεις: Δώστε τα πίσω!». Με αυτό το σπαρακτικό τρόπο κλείνει την ανταπόκρισή της στην «Guardian» από την τελετή των εγκαινίων του Νέου Μουσείου Ακρόπολης η Αγγλίδα δημοσιογράφος Ελενα Σμιθ.

H Ελενα Σμιθ που, όπως γράφει στο κείμενό της, ξεναγήθηκε στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης, το οποίο χαρακτηρίζει «μεγαλειώδες», από τον υπουργό Πολιτισμού κ. Αντώνη Σαμαρά, αισθάνθηκε σοκαρισμένη από την προφανή απουσία των Μαρμάρων του Παρθενώνα από το χώρο του Μουσείου. Οπως γράφει: «“Είναι φρικτό, είναι εξόφθαλμα φρικτό” αναφώνησα όταν ο Σαμαράς προχωρούσε μπροστά στα εκθέματα εξηγώντας: “Αυτό είναι αγγλικό αντίγραφο, αυτό είναι αυθεντικό, αυτό βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο, αυτό είναι το πραγματικό έργο τέχνης”».

- Εκτενές αφιέρωμα στο Νέο Μουσείο και τα γλυπτά του Παρθενώνα φιλοξένησε χθες και η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro». Το κείμενο καταλήγει τονίζοντας πως και το Λούβρο, που κρατά «διακριτική στάση», κατέχει μια λίθο της ανατολικής Ζωφόρου.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια: