Παρασκευή 19 Ιουνίου 2009

Χωρίς αλεξικέραυνο η Θεσσαλονίκη!



Αθωράκιστη στους κεραυνούς είναι η Θεσσαλονίκη και ολόκληρη η Μακεδονία, όπως αποδείχτηκε από την πρωτοφανή «καταιγίδα» χιλιάδων κεραυνών που σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη.

Ακόμη και η ΔΕΗ, που διαθέτει ολοκληρωμένο σύστημα αντικεραυνικής προστασίας όλων των πυλώνων, των σταθμών και του ΚΥΤ, υπέστη σημαντική βλάβη από κεραυνό, με αποτέλεσμα να προκληθεί μπλακ άουτ σε τέσσερις νομούς (Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Σερρών και Χαλκιδικής).

Παρόλο που η Θεσσαλονίκη και ολόκληρη η Β. Ελλάδα βρίσκεται κάθε χρόνο το διάστημα Μαΐου - Ιουνίου στο «στόχαστρο» των κεραυνών, δεν έχει αναπτυχθεί στη χώρα μας «ομπρέλα» αντικεραυνικής προστασίας με τη συμμετοχή των δήμων, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Με εξαίρεση τη ΔΕΗ, το αεροδρόμιο, τα καμπαναριά των ναών και ορισμένα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια (π.χ. υπουργείο, ξενοδοχεία κ.ά.), το μεγαλύτερο τμήμα της πόλης δε διαθέτει επαρκή αριθμό αλεξικέραυνων, με συνέπεια σε έκτακτες περιπτώσεις, όπως η προχτεσινή, να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες.

Σε 35 λεπτά

«Εχουμε δίκτυο αλεξικέραυνων σε όλους τους σταθμούς και τους πυλώνες της ΔΕΗ, όμως ένα φυσικό φαινόμενο όπως οι κεραυνοί με τόσο μεγάλη ισχύ είναι δυνατό να καταπονήσουν το σύστημα για να εκτονωθούν. Το σημαντικό, πάντως, είναι ότι, παρόλο που τέθηκαν εκτός λειτουργίας οι 10 από τους 13 υποσταθμούς της Θεσσαλονίκης και ολόκληροι οι νομοί Κιλκίς, Σερρών και Χαλκιδικής, καταφέραμε σε 35 λεπτά να επαναφέρουμε την ευστάθεια του συστήματος, δίνοντας ρεύμα σε όλες τις περιοχές», τόνισε ο Ιορδάνης Αμανατίδης, βοηθός διευθυντή Περιφέρειας Μακεδονίας - Θράκης της ΔΕΗ.

«Υπάρχουν αλεξικέραυνα στους πυλώνες της ΔΕΗ και τα καμπαναριά των εκκλησιών. Εκτός από τη διακοπή του ρεύματος δεν υπήρξαν άλλα προβλήματα, παρά μόνον ένα υπόγειο που πλημμύρισε στο Πανόραμα και ένα δέντρο που έσπασε στην πόλη», σημείωσε ο Κώστας Κοκολάκης, προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Από την πτώση του κεραυνού, στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Ωραιοκάστρου, στις 22:33 το βράδυ της Τετάρτης, εκδηλώθηκε βλάβη στο διακόπτη μεταφοράς ρεύματος από τη Βουλγαρία, με συνέπεια να διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε ολόκληρο το κέντρο και την ανατολική Θεσσαλονίκη, καθώς και σε περιοχές της Χαλκιδικής, των Σερρών και του Κιλκίς, για διάστημα από 15 έως 45 λεπτά.

Ακολούθησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας δεκάδες μεμονωμένες βλάβες στο δίκτυο μέσης τάσης, με μικρής διάρκειας διακοπές στην ηλεκτροδότηση σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης.

Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ που ξενύχτησαν για να επιδιορθώσουν τις βλάβες ζητούν εκσυγχρονισμό και βελτίωση των υποδομών, καθώς και προσλήψεις για την κάλυψη των αναγκών. «Ο κεραυνός που προκάλεσε τη ζημιά είναι φυσικό φαινόμενο, το οποίο παρά τα μέτρα που λαμβάνονται δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί. Το ζήτημα για εμάς είναι τι γίνεται με τους εργαζομένους και τις 7.000 προσλήψεις που ζητάμε και γι' αυτόν το λόγο ξεκινούμε απεργιακές κινητοποιήσεις από τις 29 Ιουνίου», επισήμανε ο Παύλος Σαββουλίδης, πρόεδρος της Ενωσης Τεχνικών ΔΕΗ Θεσσαλονίκης.

Πρωτοφανές φαινόμενο

Αναφερόμενοι στην καταιγίδα της Τετάρτης οι μετεωρολόγοι κάνουν λόγο για πρωτόγνωρο φαινόμενο, τόσο σε ένταση, όσο και σε διάρκεια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, από το σύστημα καταγραφής κεραυνών «Δίας» του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στην περιοχή της Κ. Μακεδονίας από τις 9 το βράδυ της Τετάρτης μέχρι τα ξημερώματα της Πέμπτης, έπεσαν πάνω από 5.000 κεραυνοί.

«Είχαμε έντονες καταιγίδες σε διάταξη γραμμής, που άρχισαν να σχηματίζονται στην περιοχή της Αριδαίας της Πέλλας, γρήγορα ενισχύθηκαν και σάρωσαν το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης με εκατοντάδες κεραυνούς και κινήθηκαν νοτιοανατολικά προς τη Χαλκιδική. Το ασυνήθιστο στην περίπτωση αυτή, ήταν η μεγάλη χρονική διάρκεια του φαινομένου, που κράτησε περίπου 12 ώρες, από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 9 το πρωί της επομένης, ενώ συνήθως η μέγιστη διάρκεια είναι στις 4-5 ώρες», δήλωσε ο μετεωρολόγος του ΕΛΓΑ, Μιχάλης Σιούτας.

Πηγή: Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: