Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

Σύγκρουση για ένα πανηγύρι στην Ουρανούπολη

Μικροεπεισόδια λόγω… πανηγυριού προκλήθηκαν χθες το πρωί στα χερσαία σύνορα του Αγίου Όρους, όταν ένας μοναχός και οπαδοί των ζηλωτών της μονής Εσφιγμένου παραβίασαν την “πράσινη” γραμμή της μοναστικής Πολιτείας και συνεπλάκησαν με αστυνομικούς.

ΟΥΡΑΝΟΥΠΟΛΗ

Αποστολή Κώστας Καντούρης

Το σκηνικό επαναλήφθηκε για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια, επαναφέροντας στην επικαιρότητα το ζήτημα της αντιπαράθεσης που υπάρχει στο Περιβόλι της Παναγιάς.

Οι πιστοί της μονής Εσφιγμένου, τα μέλη της οποίας έχουν κηρυχθεί σχισματικοί με απόφαση της Ιεράς Κοινότητας και γι’ αυτό ιδρύθηκε νέα αδελφότητα, συγκεντρώθηκαν χθες το πρωί έξω από τα γραφεία έκδοσης διαμονητηρίων στην Ουρανούπολη. Διαμαρτυρήθηκαν για την απαγόρευση της επίσκεψής τους στο αποκλεισμένο μοναστήρι με αφορμή την αυριανή πανήγυρη της Αναλήψεως. “Στείλαμε εδώ και έναν μήνα κατάλογο επισκεπτών, για να μας χορηγηθούν διαμονητήρια, αλλά μας απέκλεισαν, μας αποκλείουν από την προσευχή μας”, είπε ο επικεφαλής της ομάδας πιστών, γιατρός Θανάσης Παπαγεωργίου. “Είδαν το όνομά μου στον κομπιούτερ και δεν μου επιτρέπουν την είσοδο, παρότι έχω πρόσκληση από άλλο μοναστήρι”, υποστήριξε από την πλευρά του ο Αθανάσιος Γκίνης, ο οποίος ξεκίνησε από την Αθήνα για την πανήγυρη του μοναστηριού.

Έξω από τα γραφεία διαμονητηρίων συγκεντρώθηκαν περίπου 40 πιστοί, καθώς αρκετοί απ’ όσους είχαν σχεδιάσει να επισκεφτούν τη μονή Εσφιγμένου κατάφεραν και πήραν διαμονητήριο για άλλα μοναστήρια και εισήλθαν νόμιμα στη μοναστική Πολιτεία. “Είμαστε ενώπιον των αρχών, των εξουσιαστών”, διαμήνυαν τηλεφωνικά οι πιστοί στους μοναχούς της Εσφιγμένου, με τους οποίους επικοινωνούσαν συνεχώς κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας τους. “Μέσα στο μοναστήρι δεν μπορούν να μεταφερθούν ούτε φάρμακα ούτε τρόφιμα, οι 115 γέροντες είναι αποκλεισμένοι”, υποστήριξε ο κ. Παπαγεωργίου.

“Θα αναγκαστούμε να πάμε… πετώντας”, συμπλήρωσε ο ζηλωτής μοναχός Ισίδωρος, εννοώντας τη γνωστή οδό των χερσαίων συνόρων που ακολουθούν τα τελευταία χρόνια μοναχοί και πιστοί, αφού χαρακτηρίζονται ανεπιθύμητοι στο Άγιο Όρος. “Σηκώνουμε μαύρη σημαία και λέμε όχι στην αίρεση, διωκόμαστε για την πίστη μας”, συμπλήρωσε.

Τελικά, ο ίδιος και ομάδα περίπου δέκα πιστών, που δεν κατάφερε να πάρει διαμονητήριο για την είσοδό της στο Όρος, κατευθύνθηκε στα χερσαία σύνορα. Λίγο πριν από το μεσημέρι έφτασαν στη θέση “Καραούλι” των Νέων Ρόδων Χαλκιδικής, όπου βρίσκεται ο φράχτης της μοναστικής Πολιτείας και συνεπλάκησαν με αστυνομικούς, που είχαν σχηματίσει κλοιό στην παραλία. Ψάλλοντας το “Χριστός Ανέστη”, δεν δίστασαν να πιαστούν στα χέρια με τους αστυνομικούς και κατάφεραν να ξεφύγουν από τη μικρή δύναμη που είχε παραταχθεί, για να περάσουν τελικά στο Άγιον Όρος ο μοναχός Ισίδωρος και άλλοι τέσσερις πιστοί.


Μοναστήρι με μαύρες σημαίες

Οι μοναχοί της Εσφιγμένου, που είναι από τις παλιότερες μονές του Αγίου Όρους, από το 1972 κράτησαν σκληρή στάση έναντι της ηγεσίας της Ορθοδοξίας, διαφωνώντας με τις συναντήσεις των οικουμενικών πατριαρχών με εκπροσώπους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Ενδεικτικό είναι πως από την περίοδο εκείνη στο μοναστήρι κυματίζει το λάβαρο “Ορθοδοξία ή θάνατος” και μαύρες σημαίες.

Παρότι αρχικά η θέση τους είχε βρει σύμφωνους εκπροσώπους και άλλων μοναστηριών, τα τελευταία χρόνια είχαν απομονωθεί από την υπόλοιπη μοναστική Πολιτεία, αρνούμενοι να συμμετάσχουν και στα συμβούλια της Ιεράς Κοινότητας, ενώ υποστηρίζονται ανοιχτά από την εκκλησία των παλαιοημερολογιτών, την οργάνωση των Γνησίων Ορθοδόξων Χριστιανών.

Η αντιπαράθεση των ζηλωτών μοναχών πήρε διαστάσεις μετά το 2002, όταν αποφασίστηκε από την Ιερά Κοινότητα πως η μονή αποτελεί “ιδιαίτερη αδελφότητα και απαγορευμένη” στο Άγιο Όρος, ενώ οι μοναχοί της χαρακτηρίστηκαν σχισματικοί και ανεπιθύμητοι. Η απόφαση επικυρώθηκε μετά την απόρριψη από το Συμβούλιο της Επικρατείας της προσφυγής που κατέθεσαν οι ζηλωτές, το 2006. Ακολούθησε η ίδρυση νέας αδελφότητας της μονής Εσφιγμένου, η οποία όμως στεγάζεται σε κονάκι των Καρυών, καθώς στο μοναστήρι παραμένουν οι ζηλωτές, οι οποίοι χαρακτηρίζονται “καταληψίες”.

Η εικόνα της μοναστικής Πολιτείας αμαυρώθηκε την περίοδο που διαδραματίστηκαν αιματηρά επεισόδια μεταξύ μοναχών της νέας και της παλιάς αδελφότητας, όταν οι πρώτοι προσπάθησαν να μπουν στο αντιπροσωπείο του μοναστηριού στις Καρυές. Ακολούθησε η θεμελίωση του νέου αντιπροσωπείου, από τον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος έκανε την τελευταία έκκληση στους ζηλωτές να επιστρέψουν στην “αγκαλιά του Αγίου Όρους”, όπως είπε, χωρίς όμως αυτοί ν’ ανταποκριθούν και εξακολουθώντας να τον επικρίνουν για τις συναντήσεις του με παπικούς. Τα τελευταία τρία χρόνια οι ζηλωτές ισχυρίζονται πως δεν έχουν καμία βοήθεια και έλλειψη σε φάρμακα και τρόφιμα, τα οποία όμως διαψεύδουν οι νεοεσφιγμενίτες. Παράλληλα, σε βάρος εκπροσώπων των ζηλωτών έχουν κινηθεί δικαστικές έρευνες για την τύχη της περιουσίας του μοναστηριού.

Πηγή: Μακεδονία

Δεν υπάρχουν σχόλια: