Τρίτη 26 Μαΐου 2009

Ήρεμη η μετασεισμική ακολουθία



Καθησυχάζουν τους κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας οι επιστήμονες για το χορό των Ρίχτερ στα ελληνοσκοπιανά σύνορα. Η περιοχή είχε δώσει τον πιο ισχυρό σεισμό το 1931 και ήταν μεγέθους 6.7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Της Στελίνας Μαργαριτίδου

“Έχουμε μία σεισμική διέγερση από έναν περιορισμένο χώρο”, εξηγεί στη “Μ” ο σεισμολόγος του ΑΠΘ Μανόλης Σκορδίλης, διευκρινίζοντας ότι “τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει μία έξαρση, αλλά δεν δικαιολογείται η γένεση ενός μεγαλύτερου σεισμού. Επαναλαμβάνω βέβαια ότι τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν κάτι τέτοιο. Αφήνουμε πάντα ένα ανοιχτό ενδεχόμενο…”

Χθες το πρωί καταγράφηκε μόνο μία σεισμική δόνηση μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο τη συγκεκριμένη περιοχή.

“Η διέγερση εντοπίζεται στη δυτική απόληξη του σερβομακεδονικού τόξου, ωστόσο πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι ένας τέτοιος σεισμός δεν μπορεί να διεγείρει μεγαλύτερο σύστημα ρηγμάτων”, διευκρινίζουν οι σεισμολόγοι.

ΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ

Ο χορός των Ρίχτερ στα ελληνοσκοπιανά σύνορα άρχισε εδώ και μερικά 24ωρα. Την περασμένη Κυριακή και συγκεκριμένα από τις 17.13 το απόγευμα έως τις 22.37 το βράδυ καταγράφηκαν από τον ίδιο χώρο περισσότερες από δεκαπέντε δονήσεις μεγέθους από 2.7 έως 5.1 Ρίχτερ. Το επίκεντρο ήταν μεταξύ της πόλης Βαλάντοβο και της λίμνης Δοϊράνης σε απόσταση περίπου 70 χιλιομέτρων βόρεια της Θεσσαλονίκης. Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν ιδιαίτερα μικρό και εντοπίστηκε στα 10 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της γης.

Την Κυριακή το απόγευμα στις 19.17 καταγράφηκε η ισχυρότερη σεισμική δόνηση, η οποία αναστάτωσε τους κατοίκους πολλών βαλκανικών πόλεων.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο των Σκοπίων και τα στοιχεία που έστειλε σε ερευνητικό κέντρο των ΗΠΑ, ο κύριος, όπως φαίνεται μέχρι τώρα, σεισμός είχε μέγεθος 5.1 Ρίχτερ.

Βάσει της καταγραφής των ισχυρότερων σεισμών που έγιναν στην ευρύτερη περιοχή των Σκοπίων ο πιο ισχυρός σημειώθηκε το 1931, είχε ακριβώς το ίδιο επίκεντρο και μέγεθος 6.7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Οδυνηρές μνήμες στα Σκόπια

Ο πανικός που επικράτησε και στην πόλη των Σκοπίων την Κυριακή οφειλόταν και στις μνήμες που ανασύρθηκαν από το σεισμό του 1963, ο οποίος άφησε πίσω του πολλά θύματα.

Οι χθεσινές ισχυρές δονήσεις των 5.1 και 4.8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγιναν αισθητές στις περισσότερες πόλεις των Σκοπίων, στη γειτονική Βουλγαρία αλλά και στην Κεντρική Μακεδονία, όπως στο Κιλκίς, την Πέλλα, τις Σέρρες και ορισμένες περιοχές της Χαλκιδικής.

Οι επιστήμονες πάντως με συγκρατημένη αισιοδοξία προβλέπουν ότι τα επόμενα 24ωρα θα εκτονωθεί σταδιακά η σεισμική ενέργεια που φαίνεται να έχει συσσωρευτεί στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή.

Πηγή: Μακεδονία

Δεν υπάρχουν σχόλια: