Σάββατο 25 Απριλίου 2015

«Εγώ, την αλήθεια θα την ειπώ γυμνή»

«Τα απομνημονεύματα του Στρατηγού Μακρυγιάννη», στο θέατρο Αλκμήνη, για 10 παραστάσεις

Ο αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, που αγάπησε την πατρίδα και τον άνθρωπο, πολέμησε, αγωνίστηκε, πίστεψε, σακατεύτηκε, αηδίασε και θύμωσε, ο Ιωάννης Μακρυγιάννης, 150 χρόνια μετά τον θάνατό του, «ζωντανεύει» ξανά μέσα από την παράσταση του Θανάση Σαράντου, «Τα απομνημονεύματα του Στρατηγού Μακρυγιάννη».

Μέσα σε ένα χωμάτινο αλωνάκι και συνοδεία λύρας και ταμπουρά, θα ακουστεί ο λόγος του Μακρυγιάννη, για πρώτη φορά σε θεατρική μορφή, έτσι όπως ο Θανάσης Σαράντος τον εμπνεύστηκε, τον σκηνοθέτησε και τον ερμηνεύει. Η παράσταση, που ανέβηκε με ιδιαίτερη επιτυχία τον Νοέμβριο, στο  Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, στην Αθήνα, και τον περασμένο Αύγουστο, στη γενέτειρα του ήρωα, το Κροκύλειο Φωκίδος,
επιστρέφει για 10 μόνο παραστάσεις, στο θέατρο Αλκμήνη, από το Σάββατο 25 Απριλίου, κάθε Σάββατο και Κυριακή, στις 6.30 το απόγευμα.



Με τα ελάχιστα κολλυβογράμματα που ξέρει

Στρατιωτικός και πολιτικό πρόσωπο μετά τη δημιουργία του ελεύθερου ελληνικού κράτους, αλλά και αυτοδίδακτος συγγραφέας απομνημονευμάτων, ο Μακρυγιάννης - με τα ελάχιστα κολλυβογράμματα που ήξερε και το απελέκητο γράψιμο - ένιωσε επιτακτική την ανάγκη να μεταδώσει το ζωντανό  κομμάτι της ιστορίας στις επόμενες γενιές. Δείγμα της δημώδους γλώσσας στη νεοελληνική γραμματεία, τα «Απομνημονεύματα του Στρατηγού Μακρυγιάννη» είναι η συγκλονιστική αλήθεια της ζωής του ίδιου του ήρωα, που θέλησε να ιστορήσει πάνω στο χαρτί.

Η αλήθεια του ήταν επικίνδυνη

Καταπέλτης ο λόγος του για τη σύγχρονη διανοουμενίστικη «ελίτ» που, ανερυθρίαστα, βαφτίζει «παρωχημένες εμμονές» τα όσια και τα ιερά του. Που, μεθυσμένη από τα υποσχόμενα κέρδη του εθνικού ξεπουλήματος, απαξιώνει την αγάπη και την αγωνία του σημερινού Έλληνα για το τι θα απογίνουν όλα αυτά, που «γι’ αυτά πολεμήσαμε». Καταπέλτης και για την αδικία που βλέπει να γίνεται από το νέο κράτος της βαυαροκρατούμενης πλέον Ελλάδας σε όλους τους παλιούς ήρωες, τους επιζήσαντες του Αγώνα, μαζί και στον ίδιο. Η αλήθεια του Μακρυγιάννη είναι επικίνδυνη. «Εγώ την αλήθεια θα την ειπώ γυμνή», έλεγε ο αγράμματος γιος βοσκών από τη Ρούμελη, ο ήρωας του σπαθιού και της πένας, που έδωσε συγκλονιστικό μάθημα ιστορίας με την «απελέκητη γραφή» του.


Μόνο παράσημο: μια καταδίκη εις θάνατον

Από την ώρα της πολυτάραχης γέννας του έως το τέλος της ζωής του, δεν έπαψε να αγωνίζεται να ζήσει στη φτωχή γωνιά της πατρίδας, που του έτυχε να γεννηθεί. Κι όμως, αυτή τη γωνιά  κι αυτήν την πατρίδα θα την αγαπήσει βαθιά. Και θα τάξει σκοπό της ζωής του να την ελευθερώσει. Με ενθουσιασμό στην αρχή, με πείσμα, θυμό και πόνο ψυχής στη συνέχεια, καθώς έβλεπε συντρόφους του να παρασύρονται στην άλογη βιαιότητα, στην αρπαγή και το πλιάτσικο. Με οργή, κατόπιν, απέναντι στους νέους κατακτητές, τους Βαυαρούς, που ήρθαν απρόσκλητοι κυβερνήτες του πολύπαθου ελληνικού κράτους. Με μένος απέναντι στους δουλοπρεπείς Έλληνες, που ξεπουλάνε όσα κέρδισαν πριν λίγο με αίμα οι παλιοί αγωνιστές. Με πίκρα, τέλος, ζώντας την άκρα αχαριστία, καθώς τα μόνα παράσημα που θα του απονείμει η αγαπημένη του πατρίδα θα είναι μια καταδίκη «εις θάνατον» και μερικές αγιάτρευτες πληγές, που θα τον στείλουν σιγά σιγά στον τάφο, στα 67 του χρόνια.

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία - διασκευή - ερμηνεία - φωτισμοί: Θανάσης Σαράντος, μουσική σύνθεση: Τζιχάν Τούρκογλου, μουσικός επί σκηνής: Στέλιος Βαρβέρης (πολίτικη λύρα, ούτι, σάσι), σκηνική επιμέλεια: Σάββας Σουρμελίδης, επεξεργασία video με τις εικόνες μαχών του Παναγιώτη Ζωγράφου: Γιώργος Φουκαράκης, φωτογραφίες: Παναγιώτης Μουλινός, οργάνωση παραγωγής: Ηθικόν Ακμαιότατον: Παρασκευή Κουτούμπα.


Πληροφορίες

Θέατρο Αλκμήνη: Αλκμήνης 8 -12, Γκάζι (στάση Μετρό: Κεραμεικός), τηλ.: 210 3428650. Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά. Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος: 10 ευρώ, προπώληση: 8 ευρώ, μειωμένο (άτομα ηλικίας άνω των 65, φοιτητές, ΑΜΕΑ, ηθοποιοί με ενημερωμένη κάρτα ΣΕΗ, θεατρολόγοι με ενημερωμένη κάρτα θεατρολόγων, κάτοχοι κάρτας πολιτισμού ΥΠ.ΠΟ.Τ., ομάδες άνω των 10 ατόμων, άνεργοι με κάρτα ΟΑΕΔ, πολύτεκνοι, μαθητές): 5 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: ticketservices.gr.

Πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: