Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Θεσσαλονίκη: Εκδηλώσεις για την 100η επέτειο της γενοκτονίας των Αρμενίων

 Ως «αναντίρρητη πραγματικότητα που ακόμη και σήμερα συνταράζει κάθε νοήμονα άνθρωπο» χαρακτήρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων η υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας - Θράκης) Μαρία Κόλλια  – Τσαρουχά, η οποία εκπροσώπησε την κυβέρνηση  στην εκδήλωση της αρμενικής εθνικής επιτροπής για την 100η επέτειο της γενοκτονίας των Αρμενίων, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο αμφιθέατρο τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

«Το χαλαρό "συγγνώμη" όμως που ο Ταγίπ Ερντογάν απεύθυνε φέτος, για πρώτη φορά, προς τους Αρμένιους, είναι μια αρχή την οποία θα πρέπει να ακολουθήσουν πράξεις. Εκτός από τις προφανείς αποζημιώσεις που πρέπει να αποδώσει στους Αρμένιους, η Τουρκία, οφείλει επίσης: να αναγνωρίσει τη γενοκτονία που επιχειρήθηκε σε βάρος του ποντιακού λαού και του μικρασιατικού ελληνισμού εν γένει, να αναγνωρίσει τις διώξεις που έχει κάνει σε βάρος άλλων λαών μέσα στην επικράτειά της,
όπως των Κούρδων, να διακόψει άμεσα τις όποιες σχέσεις της με εγκληματικές οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος και τους Τζιχαντιστές, να αποσύρει τα στρατεύματα κατοχής από την Κύπρο, και να σταματήσει τις αυθαίρετες διεκδικήσεις και προκλήσεις στο Αιγαίο και στα κράτη γύρω από τα σύνορά της» τόνισε επίσης η κ.Τσαρουχά.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως «πάνω από όλα οφείλει να ενημερώσει τα δικά της παιδιά, τους Τούρκους, για την ιστορική αλήθεια, και να δημιουργήσει άμεσα τις συνθήκες ώστε να σταματήσουν οι διώξεις των ανθρώπων εξαιτίας διαφορετικής θρησκείας ή διαφορετικής καταγωγής».

«Βρίσκομαι εδώ σήμερα, ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, και σας μεταφέρω το χαιρετισμό του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκου Βούτση, μαζί με τη συμπάθεια και τη συμπαράσταση ολόκληρης της Ελλάδας, απέναντι στον αρμένικο λαό, που έπεσε πριν ακριβώς 100 χρόνια θύμα ενός ειδεχθούς εγκλήματος που στοίχησε τη ζωή σε παραπάνω από ενάμισι εκατομμύρια ανθρώπους» τόνισε η κ. Τσαρουχά στη σημερινή κεντρική πολιτική εκδήλωση για την 100η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Την εκδήλωση που διοργάνωσε η Αρμενική εθνική Επιτροπή με κεντρικό σύνθημα «Θυμάμαι και διεκδικώ» παρακολούθησαν εκατοντάδες Αρμένιοι  – μέλη της πολυπληθούς αρμενικής κοινότητας της Θεσσαλονίκης.

Ακολούθησε πορεία και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Γ΄ Σ. Στρατού.

Πηγή: Ναυτεμπορική   

Δεν υπάρχουν σχόλια: