Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Ο Πούτιν στέλνει στρατό στην Κριμαία - Συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας

ΜΙΑ «ΑΝΑΣΑ» ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Σε θρίλερ εξελίσσεται η κατάσταση στην Κριμαία όπου περισσότεροι από 6.000 Ρώσοι στρατιώτες μεταφέρθηκαν με μεταγωγικά αεροσκάφη στο αεροδρόμιο της Συμφερόπολης, της πρωτεύουσας της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας όπου έχει τη βάση του ο ρωσικός στόλος στη Μαύρη Θάλασσα.

Το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή) της Ρωσίας έδωσε το «πράσινο φως» για την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία της Ουκρανίας, όπως είχε ζητήσει ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ.

Σύμφωνα με τη ρωσική τηλεόραση, η απόφαση ήταν ομόφωνη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Κρεμλίνου, ο Ρώσος πρόεδρος ζητησε την έγκριση του κοινοβουλίου για την χρήση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην Κριμαία λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στη περιοχή αυτή της Ουκρανίας και "της απειλής για τη ζωή των Ρώσων πολιτών, των συμπατριωτών μας και του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας που βρίσκονται σε ουκρανικό έδαφος".

"Υποβάλλω μια πρόταση για τη χρήση των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο έδαφος της Ουκρανίας μέχρι την εξομάλυνση της κοινωνικοπολιτικής κατάστασης στη χώρα αυτή", σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Κρίσιμη συνεδρίαση στο Κίεβο

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ, κάλεσε σε έκτακτη συνεδρίαση τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας, ανακοίνωσε η εκπρόσωπός του.

Η σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ουκρανίας από τον Τουρτσίνοφ έγινε μετά την έγκριση από την Δούμα της πρότασης του Πούτιν για την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία.

Ρωσική απόβαση στην Κριμαία

Νωρίτερα, η ουκρανική κυβέρνηση κατηγόρησε τη Μόσχα ότι αναπτύσσει στρατιωτικές δυνάμεις στην Κριμαία, όπου διατηρεί βάση ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας. Ωστόσο η Ρωσία δηλώνει ότι δεν έχει παραβιάσει μια συμφωνία που έχει συνάψει με την Ουκρανία που αφορά τις στρατιωτικές της δυνάμεις στην περιοχή.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ η Ρωσία αρνείται να προχωρήσει σε συνομιλίες με την Ουκρανία υπό την αιγίδα μιας συμφωνίας που εγγυάται την εδαφική ακεραιότητα της τελευταίας.

Η Ουκρανία ζήτησε τις διαπραγματεύσεις αφού κατηγόρησε τη Μόσχα ότι αναπτύσσει στρατεύματα στην περιοχή της Κριμαίας.

"Ανησυχούμε πολύ για τις σημερινές πληροφορίες ότι η Ρωσία αρνήθηκε να συμμετάσχει" σε συνομιλίες, τόνισε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας.

Οι τελευταίες πληροφορίες από την Κριμαία θέλουν τις ρωσικές δυνάμεις να έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο στην πόλη Κιρόφσκογε, το  οποίο χρησιμοποιείται κυρίως από στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη.

Μια ουκρανική στρατιωτική πηγή που μίλησε στο πρακτορείο Ιντερφάξ είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να καταλάβουν μια βάση αντιαεροπορικών πυραύλων στην Κριμαία και πως  20 στρατιώτες έχουν ήδη μπει σε αυτή, τονίζοντας πως είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις.

Επίσης, ενοπλοι άνδρες έχουν καταλάβει το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Μπελμπέκ κοντά στη Σεβαστούπολη, μετά το διεθνές αεροδρόμιο της Συμφερόπολης, της πρωτεύουσας της Κριμαίας.

Τις τελευταίες ώρες δεκάδες κουκουλοφόροι οπλισμένοι με καλάζνικοφ πραγματοποιούν περιπολίες στο κέντρο της Συμφερούπολης.

Οι άνδρες που φορούν στολή χωρίς χωρίς όμως διακριτικά που να επιτρέπουν την αναγνώρισή τους, έλαβαν θέση κοντά στο κοινοβούλιο της Κριμαίας στη Συμφερούπολη, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Δύο οπλοπολυβόλα έχουν τοποθετηθεί επίσης κατά τρόπο έτσι ώστε να μπορεί να προστατευθεί το κτίριο του κοινοβουλίου.

Εξάλλου, ουκρανικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει ότι έχουν νεκρώσει οι τηλεπικοινωνίες στη Συμφερόπολη ενώ η μεγαλύτερη ουκρανική αεροπορική εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι έχει κλείσει και ο εναέριος χώρος πάνω από την περιοχή.

Ρωσική βοήθεια ζήτησε ο πρωθυπουργός της Κριμαίας - Θα τη δώσουμε απαντά το Κρεμλίνο

Ο νέος πρωθυπουργός της Κριμαίας ζήτησε σήμερα τη βοήθεια της Ρωσίας για την αποκατάσταση της "τάξης και της ηρεμίας" σε αυτή την αυτόνομη φιλορωσική δημοκρατία της νότιας Ουκρανίας.

"Λαμβάνοντας υπόψη την ευθύνη μου για τη ζωή και την ασφάλεια των πολιτών, ζητώ από τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να βοηθήσει στη διασφάλιση της ειρήνης και της ηρεμίας στο έδαφος της Κριμαίας", δήλωσε ο Σεργκέι Ακσένοφ --που διορίστηκε μετά την καθαίρεση την Πέμπτη της τοπικής κυβέρνησης ύστερα από ψηφοφορία στην τοπική βουλή-- σε ομιλία του που μεταδόθηκε πλήρης από τη ρωσική τηλεόραση.

Από την πλευρά της η Ρωσία σε ανακοίνωση που εξέδωσε λίγη ώρα μετά το αίτημα της Κριμαίας αναφέρει ότι «η προεδρική διοίκηση της Ρωσίας δεν θα αδιαφορήσει για την έκκληση του πρωθυπουργού της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ».

Ουκρανία: Δεν θα ενδώσουμε στις ρωσικές προκλήσεις

Η Ουκρανία κάλεσε σήμερα τη Ρωσία να σταματήσει τις μετακινήσεις στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή της Κριμαίας. Ο ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιάτσενιουκ τόνισε ότι η χώρα του δεν θα ενδώσει στις ρωσικές "προκλήσεις" στην Κριμαία και αρνείται να δώσει στρατιωτική απάντηση σε αυτές".

Ο Γιάτσενιουκ δήλωσε ότι η Ουκρανία αρνείται να απαντήσει "δια της στρατιωτικής ισχύος" στη ρωσική "πρόκληση" που είναι η ανάπτυξη ρώσων στρατιωτών στο έδαφος της αυτόνομης δημοκρατίας της Κριμαίας.

"Η αδικαιολόγητη παρουσία ρώσων στρατιωτών στην Κριμαία είναι μια πρόκληση" αλλά "οι απόπειρες προκειμένου η Ουκρανία να αντιδράσει δια της στρατιωτικής ισχύος απέτυχαν", δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά την έναρξη του πρώτου υπουργικού συμβουλίου της νέας ουκρανικής κυβέρνησης που πραγματοποιείται με φόντο τις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Κριμαία.

Το Κίεβο καταγγέλλει "ρωσική ένοπλη εισβολή" στην Κριμαία, τη ρωσόφωνη χερσόνησο στο νότο της Ουκρανίας που μαστίζεται από αποσχιστικές τάσεις και όπου έχει τη βάση του ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας.

Πηγή: NewPost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: