Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Τα νέα σενάρια που φέρνει το... καθαρό zastava

ΤΑ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ

Γράφει η Αναστασία Γαλάνη

Νέα δεδομένα εξετάζουν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. για την υπόθεση της εν ψυχρώ δολοφονίας των δύο νεαρών ατόμων μελών της Χρυσής Αυγής και του σοβαρού τραυματισμού ενός τρίτου έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο χτες το απόγευμα.

Η βαλλιστική εξέταση έδειξε στις 5 τα ξημερώματα ότι όλοι οι κάλυκες που βρέθηκαν στο σημείο της δολοφονίας, προέρχονται από  όπλο τύπου zastava και δεν έχει χρησιμοποιηθεί σε προηγούμενη ένοπλη επίθεση. Το νέο αυτό στοιχείο ανατρέπει πολλά από τα δεδομένα καθώς τέτοιο όπλο θα μπορούσε να παραπέμπει στο οπλοστάσιο της Σέχτας Επαναστατών αλλά δείχνει περισσότερο νεοσυσταθείσα οργάνωση και ακόμη περισσότερο εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου.

Ας ξετυλίξουμε το κουβάρι από την αρχή. Πηγές της ΕΛ.ΑΣ. ανέφεραν εδώ και λίγους μήνες ότι το ενδεχόμενο ενός μεγάλου και αιματηρού τρομοκρατικού χτυπήματος είναι πολύ πιθανό και περίμεναν «ότι σύντομα θα γίνει ισχυρή επίθεση σε νέο στόχο». Μάλιστα, τέτοιο χτύπημα η Αστυνομία έχει να αντιμετωπίσει από την περίοδο δράσης της 17Ν.

Αν και την υπόθεση του Νέου Ηρακλείου αρχικά ανέλαβε η Ασφάλεια γρήγορα οι έρευνες πέρασαν στην Αντιτρομοκρατική καθώς το σενάριο του τρομοκρατικού χτυπήματος επικράτησε από νωρίς. Παρά την φιλολογία για το ποια οργάνωση σχεδίασε το αιματηρό χτύπημα, πρώτιστη σημασία για την ΕΛ.ΑΣ. αποτελεί ο εντοπισμός της μηχανής των δραστών τύπου Honda Varadero που θα δώσει πολύτιμες πληροφορίες και στη συνέχεια η σύλληψη των εκτελεστών.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., στην επίθεση χρησιμοποιήθηκε όπλο τύπου zastava και όλοι οι κάλυκες προέρχονται από το ίδιο όπλο. Επίσης, σήμερα το μεσημέρι εντοπίστηκε και δεύτερη μοτοσυκλέτα δύο χιλόμετρα από το σημείο της δολοφονίας, η οποία φαίνεται να μοιάζει πολύ στις περιγραφές που έδωσαν αυτόπτες μάρτυρες και εξετάζεται από την ΕΛ.ΑΣ.  Η βαλλιστική εξέταση διενεργήθηκε σε 12 κάλυκες  των 9 mm που βρέθηκαν στο πεζοδρόμιο έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, ενώ στο στόχαστρο της Αντιτρομοκρατικής βρίσκεται και το υλικό από κάμερες, όπου έχουν καταγραφεί χαρακτηριστικά των δραστών. Στο βίντεο φαίνεται ένας νεαρός άνδρας με καπέλο να προπορεύεται ενός δεύτερου με καλλυμένο πρόσωπο που περπάτησαν μέχρι τα γραφεία της Χρυσής Αυγής και ο πρώτος πυροβολεί προς τα τέσσερα άτομα.
Πως έδρασαν

Σε κάθε περίπτωση, η ΕΛ.ΑΣ. εξετάζει σπιθαμή σπιθαμή τα στοιχεία στην περιοχή για να συνδέσει το χτύπημα με κάποια τρομοκρατική οργάνωση.

Για την αστυνομία το χτύπημα ήταν σχεδιασμένο και είχαν προηγηθεί παρακολουθήσεις, ενώ το γεγονός ότι το περιστατικό έλαβε χώρα στις 7 το απόγευμα, όταν η λεωφόρος Ηρακλείου σφύζει από ζωή, και λίγα μέτρα από το σημείο της δολοφονίας υπάρχει αστυνομικό τμήμα υποδεικνύει ότι οι δράστες ήθελαν να θέσουν εξ απήνης και τα θύματα αλλά και την αστυνομία. Οι δράστες  έφτασαν με τη μοτοσικλέτα κοντά στα γραφεία της Χρυσής Αυγής. Περπάτησαν στο κάθετο στενό που βρίσκεται η είσοδος του κτιρίου στο οποίο στεγάζονται, στον πρώτο όροφο, τα γραφεία της οργάνωσης ενώ στο ισόγειο μια καφετέρια. Έξω από το κτίριο, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, βρίσκονταν τέσσερα άτομα. Ένας από τους δύο δράστες πυροβόλησε και δολοφόνησε τα δύο άτομα ενώ τραυμάτισε σοβαρά τον  τρίτο. Ο τέταρτος κατάφερε  να κρυφτεί στα γραφεία.  Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εκτελεστής πυροβόλησε τα θύματα και αφού έπεσαν αιμόφυρτα στο πεζοδρόμιο.

Για την Αντιτρομοκρατική ορισμένα στοιχεία του περιστατικού προσιδιάζουν με χτυπήματα συγκεκριμένης τρομοκρατικής οργάνωσης ωστόσο ακόμη όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Πιο συγκεκριμένα, χτες το απόγευμα δύο άτομα πάρκαραν την μεγάλου κυβισμού μοτοσυκλέτα τους κοντά στα γραφεία της Χρυσής Αυγής, περπάτησαν μέχρι το κτίριο και μόλις είδαν τα θύματα, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., άρχισαν να πυροβολούν. Στη συνέχεια επέστρεψαν και πάλι πεζή στη μηχανή και διέφυγαν.

Η εν λόγω περιγραφή της αστυνομίας είναι σχεδόν πανομοιότυπη με το χτύπημα στο Αστυνομικό Τμήμα της Αγίας Παρασκευής τον Οκτώβριο του 2009, όταν τέσσερα άτομα σε δύο μοτοσυκλέτες πάρκαραν κοντά στο τμήμα, προχώρησαν πεζή και «γάζωσαν» το τμήμα τραυματίζοντας επτά αστυνομικούς που άλλαζαν βάρδια. Η επίθεση είχε γίνει λίγο μετά τις 9 το βράδυ, όταν στην περιοχή κυκλοφορούσαν πολλοί περαστικοί. Τότε η ΕΛ.ΑΣ. εξέταζε τη Σέχτα Επαναστατών για το χτύπημα.

Δεν είναι λίγοι οι αξιωματικοί της Αστυνομίας που θεώρησαν ότι η δολοφονική επίθεση στο Νέο Ηράκλειο θυμίζει κάτι από τη δράση της Σέχτας Επαναστατών και του Επαναστατικού Αγώνα αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να πρόκειται  και για αντάρτικο πόλης ή πίσω από το χτύπημα να κρύβεται οργάνωση στο πλαίσιο του Σχεδίου Φοίνικας. Ωστόσο, το... καθαρό zastava δημιουργεί νέα αναπάντητα ερωτήματα για την Αντιτρομοκρατική στρέφοντας τις έρευνες και σε νέα σενάρια.

Πηγή: NewPost

Δεν υπάρχουν σχόλια: