Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Η Ολυμπιακή δάδα πήγε... διάστημα και επιστρέφει τη Δευτέρα

Το «ολυμπιακό» Soyuz εκτοξεύτηκε από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ στη στέπα του Καζακστάν   (Φωτογραφία:  Associated Press )

Με Soyuz στον ISS

Ρωσικό σκάφος Soyuz που εκτοξεύτηκε από τις στέπες του Καζακστάν έφτασε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) μεταφέροντας την ολυμπιακή δάδα για τους χειμερινούς Oλυμπιακούς Aγώνες του Σότσι.

Η δάδα θα παραμείνει σβηστή σε όλη τη διάρκεια της αποστολής για λόγους ασφάλειας. Το Σάββατο όμως δύο ρώσοι κοσμοναύτες θα κάνουν διαστημικό περίπατο κρατώντας τη στο κενό. Η δάδα είχε ταξιδέψει στο διάστημα δύο φορές στο παρελθόν, το 1996 και το 2000. Αυτή όμως θα είναι η πρώτη φορά που που θα βρεθεί στο διάστημα έξω από διαστημικό σκάφος.

Το Soyuz μεταφέρει τρία νέα μέλη για το πλήρωμα του ISS, το Ρώσο Μιχαήλ Τιουρίν, τον Αμερικανό Ρικ Μαστράκιο και τον Ιάπωνα Κοΐτσι Ουακάτα.

Το σκάφος εκτοξεύτηκε στις 06.14 ώρα Ελλάδας από το ρωσικό κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν. Φέρει το λογότυπο των Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι, οι οποίοι θα πραγματοποιηθούν το Φεβρουάριο του 2014 με κόστος γύρω στα 50 δισ. δολάρια.

Το Soyuz προσδέθηκε στο σταθμό έπειτα από εξάωρη πτήση. Θα αναχωρήσει τη Δευτέρα μεταφέροντας τη δάδα πίσω στη Γη.

Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: