Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Η συνάντηση Μέρκελ - Νίμιτς και η στάση των Γάλλων προκαλούν ανησυχία

ΚΑΤΙ ΠΕΡΙΕΡΓΟ «ΨΗΝΕΤΑΙ» ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

Γράφει ο Θέμης Δαγκλής

Όταν πριν από ένα μήνα περίπου η Κομισιόν δημοσίευσε τις εκθέσεις προόδου για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και την Τουρκία, συστήνοντας για πέμπτο συνεχόμενο χρόνο την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, στην Αθήνα κανείς δεν ανησύχησε.

Η σύσταση αυτή είχε προσκρούσει άλλωστε τα τελευταία πέντε χρόνια στο Συμβούλιο. Ένας αριθμός χωρών, ανάμεσα τους η Βουλγαρία, η Ελλάδα και η Γαλλία εξέφραζαν τις αντιρρήσεις τους και κανείς δεν αντιδρούσε.

Οι εταίροι άλλωστε υιοθετούσαν ως κοινή ευρωπαϊκή θέση την ελληνική άποψη, ότι  έπρεπε να λυθεί πρώτα το θέμα του ονόματος. Πέρσι άλλωστε δεν χρειάστηκε καν να κάνει κάτι η Ελλάδα, πολλές ευρωπαϊκές χώρες απέρριψαν την σύσταση, κρίνοντας ότι η πολιτικά, η ΠΓΔΜ δεν ήταν ώριμη να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις.

Φέτος η πρώτη ψυχρολουσία για την Αθήνα ήρθε αμέσως μετά τον τελευταίο και άγονο γύρο ανάμεσα στον Νιμιτς και τους διαπραγματευτές κάθε πλευράς στη Νέα Υόρκη. Η Γαλλική Μόνιμη Αντιπροσωπεία εκεί εξέδωσε μια σκληρή ανακοίνωση, στην οποία καταλόγιζε εξ΄ ίσου την ευθύνη και στην Ελλάδα για το ναυάγιο.

Η παρέμβαση των Γάλλων, η πρώτη από το 1994 θορύβησε την Αθήνα. Όπως αποκάλυψε η “Καθημερινή” ο Έλληνας πρέσβης στο Παρίσι έκανε διάβημα στο Γαλλικό ΥΠΕΞ (την πρώτη από το 1974) ζητώντας εξηγήσεις. Οι Γάλλοι του είπαν ότι το θέμα δεν μπορεί να διαιωνίζεται επ' άπειρον. Η Αθήνα κατάλαβε ότι έχοντας αποτύχει παντού, ο Ολάντ θέλει να παίξει τον προστάτη των Δυτικών Βαλκανίων κάτι που σημαίνει κακά ξεμπερδέματα.

Λίγες μέρες αργότερα πάντως ήρθε ένα δεύτερο σοκ, η συνάντηση Μέρκελ-Νίμιτς στο Βερολίνο. Αν και η καγκελάριος στην επίσημη ανακοίνωση επαναλάμβανε την κοινή ευρωπαϊκή θέση, η συνάντηση αυτή ήταν επίσης μια νέα εξέλιξη, που δεν προοιωνίζεται τίποτε καλό. Δεν είναι τυχαίο ότι τόσο ο Γκρουέφσκι, όσο και ο Αμερικανός πρέσβης τη χαιρέτησαν ενώ η Αθήνα απέφυγε κάθε σχόλιο.

Τα ελληνικά ΜΜΕ μπορεί να κατέγραψαν την είδηση, απέφυγαν όμως να της δώσουν συνέχεια. Αναλυτές στα Σκόπια φρόντισαν να γειώσουν τις προσδοκίες επισημαίνοντας ότι στην ανακοίνωση η Μερκελ επαναλαμβάνει αυτό που λέει η ΕΕ εδώ και χρόνια.

Θεωρούν όμως ότι η συνάντηση αποτελεί μια ένδειξη ευθυγράμμισης της ΕΕ με τις ΗΠΑ και τις γνωστές απόψεις της στο θέμα αυτό.

Μια τρίτη σκιά στο όλο θέμα αποτελεί πάντως και η πιθανότητα, να καταλήξουν ως το Δεκέμβρη οι συνομιλίες ανάμεσα σε ΠΓΔΜ και Βουλγαρία και η Ελλάδα να χάσει ένα σύμμαχο, άλλωστε οι Βούλγαροι ποτέ δεν θα επιμείνουν στο θέμα, αν υπάρξει μεταστροφή των μεγάλων χωρών.

Στο αρνητικό σενάριο, είναι ορατός ο κίνδυνος η Ελλάδα να μείνει μόνη με την άρνηση της το Δεκέμβρη και να πρέπει να βάλει βέτο σε ένα σχέδιο απόφασης, που θα δίνει στην ΠΓΔΜ ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων τον Ιούλιο του 2014 – το σχέδιο αυτό ψήνεται ήδη στις Βρυξέλλες. Αυτή η προοπτική δεν είναι καθόλου ευχάριστη.

Πηγή: NewPost

Δεν υπάρχουν σχόλια: