Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Απεβίωσε ο γάλλος συγγραφέας Ζεράρ Ντε Βιλιέ

Ο γάλλος συγγραφέας Ζεράρ Ντε Βιλιέ.

Σε ηλικία 83 ετών

 Απεβίωσε, σε ηλικία 83 ετών στο Παρίσι, ο γάλλος συγγραφέας Ζεράρ Ντε Βιλιέ, δημιουργός των διάσημων μυθιστορημάτων της σειράς «SAS», «από επιπλοκές μίας νόσου από την οποία υπέφερε χρόνια».

η δυσάρεστη είδηση ανακοίνωσε σήμερα μέσω Twitter ο δικηγόρος του, Ερίκ Μορέν. «Επιθυμία του ήταν ο θάνατός του να ανακοινωθεί με αυτόν τον τρόπο», διευκρίνισε ο Μορέν. Οι New York Times χαρακτήρισαν τον Βιλιέ ως τον συγγραφέα κατασκοπευτικών μυθιστορημάτων που «γνώριζε πάρα πολλά».

Ο ίδιος ο συγγραφέας είχε δηλώσει πρόσφατα ότι αγνοεί τον ακριβή αριθμό των πωληθέντων από το 1965 βιβλίων του, ωστόσο υπολόγιζε ότι σε όλες τις χώρες έχουν κυκλοφορήσει από 120 έως 150 εκατομμύρια αντίτυπα.

Ο Ζεράρ ντε Βιλιέ ήταν γιος του Ζακ Ντεβάλ, θεατρικού συγγραφέα και κινηματογραφιστή. Με το ψευδώνυμο αυτό με το οποίο έγινε διάσημος, διηύθυνε μια επιχείρηση της οποίας ήταν ταυτόχρονα ο διευθυντής, το στέλεχος, ο ειδικός στο μάρκετινγκ και ο εργαζόμενος, αναφέρει η Figaro. Εξηγώντας την επιτυχία των βιβλίων του έλεγε: «Είναι δημοσιογραφία σε μορφή μυθιστορήματος, ένα είδος φωτογραφίας μιας χώρας στο γεωπολιτικό πλάνο».

Ο Ζεράρ Ντε Βιλιέ, που έγινε ιδιαίτερα γνωστός χάρη στα βιβλία των περιπετειών «SAS» με κεντρικό ήρωα τον αυστριακό πρίγκιπα και μυστικό πράκτορα Μάλκο, εξηγώντας την επιτυχία της σειράς έλεγε «Είναι δημοσιογραφία σε μορφή μυθιστορήματος, ένα είδος φωτογραφίας μιας χώρας στο γεωπολιτικό πλάνο».


Τα τελευταία 50 χρόνια, ο Ντε Βιλιέ έγραφε τέσσερα με πέντε βιβλία της σειράς «SAS» τον χρόνο. Πολλά από τα βιβλία του «προέβλεπαν» δολοφονίες ξένων ηγετών, ενώ σε άλλα ο συγγραφέας χρησιμοποιούσε απόρρητες πληροφορίες, όπως για παράδειγμα συνέβη με την περίπτωση του σέρβου καταζητούμενου για εγκλήματα πολέμου Ράντοβαν Κάρατζιτς. Ταξίδευε για δύο εβδομάδες στη χώρα που τον ενδιέφερε, έγραφε για άλλες έξι και εξέδιδε τα βιβλία σε σταθερές περιόδους, κάθε Ιανουάριο, Απρίλιο, Ιούνιο και Οκτώβριο.

Το 2007 εκδόθηκε το βιβλίο του «Κόκκινος Λίβανος» με θέμα αμερικανούς, ισραηλινούς και σαουδάραβες κατασκόπους που συνεργάζονται με στόχο την απαγωγή του επικεφαλής της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, λίγο καιρό μετά την ένοπλη σύγκρουση Λιβάνου - Ισραήλ που διήρκεσε 33 ημέρες τον Ιούλιο του 2006. Τότε, ο Ντε Βιλιέ είχε δηλώσει ότι η ιστορία αυτή ήταν κατά 80% αληθινή.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια: