Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Η ΕΕ υιοθέτησε τις Ελληνικές θέσεις για τις ΑΟΖ

Χαρακτηρίζονται "κοινό θέμα" για την Ευρώπη

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δικαίωσε τη χώρα μας σε ζητήματα αλιείας στη Μεσόγειο, ανοίγοντας παράλληλα θέμα και για τις ΑΟΖ

Οι ελληνικές θέσεις για θέματα αλιείας στη Μεσόγειο υιοθετήθηκαν από την ΕΕ. Με αυτό τον τρόπο ανοίγει το θέμα και για τις ΑΟΖ, οι οποίες βαπτίζονται "κοινό θέμα" για την Ευρώπη.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να ενισχύσει πλέον την ελληνική διαπραγματευτική πλευρά στη διαμάχη με την Τουρκία.

Μέσω της συγκεκριμένης ευρωπαϊκής απόφασης η ΕΕ προτρέπει τα κράτη-μέλη να εργαστούν από κοινού για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των παράκτιων χωρικών υδάτων, οι ΑΟΖ, η υφαλοκρηπίδα, οι ναυτιλιακές υποδομές και οι θαλάσσιοι πόροι.
Επισημαίνεται ότι η ΕΕ θα πρέπει να αποτρέψει μια διεθνή διαφωνία.

Τονίζεται άλλωστε πως ο ανταγωνισμός για μειωμένα επίπεδα αποθεμάτων θαλάσσιων πόρων ενδέχεται να αποτελέσει πηγή τριβής με τρίτες χώρες.

Πλέον, κομβικά θέματα όπως είναι η υφαλοκρηπίδα, αφού το ζήτημα μπαίνει σε ευρωπαϊκό πλαίσιο κάτι που ωφελεί σε κάθε περίπτωση τη χώρα μας.

Ενίσχυση των διπλωματικών διεργασιών

Επιπλέον, το εν λόγω ψήφισμα προτρέπει την Ε.Ε. να χρησιμοποιήσει τη διπλωματία της, για να προαγάγει το διάλογο μεταξύ κρατών – μελών και τρίτων χωρών, για να καταστεί σίγουρη ότι θα εκτιμούν τις αρχές της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής της Ε.Ε.

Παράλληλα, εκπέμπει ξεκάθαρο μήνυμα προς την τουρκική πλευρά, καθώς τονίζει ότι οι υποψήφιες προς ένταξη χώρες θα πρέπει να τηρούν τις αρχές της αλιευτικής πολιτικής της Ε.Ε., καθώς και το σχετικό ενωσιακό και διεθνές δίκαιο που ισχύει για τις αλιευτικές δραστηριότητες.

Ταυτόχρονα, επισημαίνει ότι, από τα 21 κράτη της Μεσογείου, τρία δεν έχουν ούτε υπογράψει ούτε κυρώσει την UNCLOS, αναφέροντας το ειδικό πρόβλημα της Τουρκίας και ζητώντας  από την Επιτροπή να παροτρύνει αυτές τις χώρες, και ειδικά τις υποψήφιες προς ένταξη στην Ε.Ε., να προσχωρήσουν στη Σύμβαση.

Πηγή: news247

Δεν υπάρχουν σχόλια: