Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Αλ. Τσίπρας: Μνημόνιο και ΣΥΡΙΖΑ δεν συμβιβάζονται

«Όσα έλεγαν ότι θα συμβούν με τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, τελικά έγιναν με τον ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση και το μνημόνιο», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας

 Μνημόνιο και ΣΥΡΙΖΑ δεν συμβιβάζονται, ξεκαθάρισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο Star.

Όπως είπε, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ συμβιβάζονταν, αυτό θα σήμαινε την πλήρη απαξίωση της πολιτικής και θα αποτελούσε μεγάλο πλήγμα για την αξιοπιστία του κόμματος.

Παράλληλα ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για επαναδιαπράγματευση της δανειακής σύμβασης προσθέτοντας πως το κόμμα του δεν έχει τις δεσμεύσεις και τις εξαρτήσεις των άλλων κομμάτων.

Πάντως σημείωσε ότι, εάν σε περίπτωση σκληρής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, υπάρξει η απειλή διακοπής της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα, τότε το δικό μας όπλο είναι να σταματήσουμε να αποπληρώνουμε τους τόκους. Ωστόσο, όπως εκτίμησε, αυτό το σενάριο δεν θα πραγματοποιηθεί καθώς όλοι στην Ευρώπη προτιμούν τον συμβιβασμό.

Συνεχίζοντας είπε πως όσα κόμματα κυβέρνησαν από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, βαρύνονται για τη διαχείριση σκανδάλων και μιας σειράς υποθέσεων με καταστροφικά αποτελέσματα.

«Όσα έλεγαν ότι θα συμβούν με τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, τελικά έγιναν με τον ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση και το μνημόνιο», πρόσθεσε.

«Ρεαλιστική η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία»

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ελληνική οικονομία είναι «γενναία», «ρεαλιστική» και «εφαρμόσιμη».

Ο ίδιος επανέλαβε τη θέση του κόμματός του για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προηγούμενα επίπεδα, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ένα μέτρο με αναπτυξιακά αποτελέσματα.

Την ίδια ώρα, δεσμεύτηκε και για την παροχή κινήτρων προς τις επιχειρήσεις καθώς, όπως τόνισε, στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να σωθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε το ασφαλιστικό σύστημα ως μια βραδυφλεγή βόμβα που απειλεί όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και χώρες, οι οποίες νομίζουν ότι ξεπέρασαν την κρίση.

Νέα πρόταση για ντιμπέιτ με Σαμαρά

Στη διάρκεια της συνέντευξης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε εκ νέου τη διεξαγωγή τηλεοπτικής συζήτησης με τον Πρωθυπουργό, καλώντας τον κ. Σαμαρά να μην αποφεύγει τον διάλογο.

Να αποδοθεί το ταχύτερο δικαιοσύνη για Σκουριές - Marfin

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά  τις Σκουριές και την Marfin, αφού καταδίκασε κατηγορηματικά τις εγκληματικές ενέργειες, υπογράμμισε την ανάγκη να αποδοθεί το ταχύτερο δυνατό δικαιοσύνη, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι είναι επιφυλακτικός απέναντι σε όσα λέγονται και γράφονται, αν δεν υπάρξουν στοιχεία που να αποδεικνύουν την ενοχή ή όχι κάποιων προσώπων.

«Θα αποπεμφθεί όποιο στέλεχος αποδειχθεί ότι βαρύνεται με λαδώματα»

Απαντώντας σε την ερώτηση ότι διεφθαρμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν προσχωρήσει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως θα αποπέμψει όποιο στέλεχος έχει ενταχθεί στο κόμμα προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι βαρύνεται με λαδώματα και διαπλοκή.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ανοιχτός μόνο σε κόσμο που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ αλλά είναι ανοιχτός και σε μέλη της ΝΔ», συμπλήρωσε διευκρινίζοντας ότι κριτήριο είναι η εντιμότητα.

«Δεν έχει λήξει το θέμα της διαθεσιμότητας στα πανεπιστήμια»

Αναφερόμενος στο μέτρο της διαθεσιμότητας στα πανεπιστήμια, είπε ότι είναι αδιανόητο να απολύονται 1.600 διοικητικοί υπάλληλοι από τα ΑΕΙ και πρόσθεσε πως το θέμα αυτό δεν έχει λήξει ακόμη.

Τέλος, για τη διαθεσιμότητα των σχολικών φυλάκων υποστήριξε ότι οι απολύσεις αυτές είναι παράνομες και αντισυνταγματικές ενώ δεσμεύτηκε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση θα αποκαταστήσει την αδικία αυτή.

«Κεντρικό θέμα διαπραγμάτευσης με την Ε.Ε. το μεταναστευτικό»

Ερωτηθείς σχετικά με το μεταναστευτικό, δήλωσε ότι μία από τις κύριες αιτίες των μεταναστευτικών ροών είναι οι πόλεμοι και αναφέρθηκε στις ανθρωπιστικές τραγωδίες στη Μεσόγειο με θύματα ανθρώπους που θέλουν μια καλύτερη ζωή.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι στο παρελθόν ο ΣΥΡΙΖΑ, ίσως μονοδιάστατα, αναδείκνυε μόνο την ανθρωπιστική πλευρά του προβλήματος για να επισημάνει και τις άλλες πτυχές, όπως την εγκληματικότητα και την ανεργία. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι το μεταναστευτικό είναι κεντρικό θέμα διαπραγμάτευσης στην Ε.Ε. και υπογράμμισε την ανάγκη η Ελλάδα , Ιταλία και η Ισπανία να αναλάβουν κοινή πρωτοβουλία επαναδιαπραγμάτευσης της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια: