Ψυχρολουσία για Ντέιβιντ Κάμερον
Κάμερον: Είναι ξεκάθαρο ότι ο βρετανικός λαός και η βουλή δεν θέλουν στρατιωτική επέμβαση - Πλέον τίθεται το ερώτημα «τι θα κάνει ο Ομπάμα;» - «Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν την προσπάθεια για να βρουν έναν διεθνή συνασπισμό», δηλώνει σήμερα ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ
Ψυχρολουσία περίμενε χθες τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος προσπάθησε να αποσπάσει την έγκριση του κοινοβουλίου για επέμβαση στη Συρία, αλλά εισέπραξε ένα καθαρό «όχι». Το βρετανικό Κοινοβούλιο ψήφισε κατά της κυβερνητικής πρότασης, με 332 ψήφους κατά και 220 υπέρ, σε μια μαραθώνια συνεδρίαση.
Συγκεκριμένα, οι βρετανοί βουλευτές καταψήφισαν την κυβερνητική πρόταση που καταδικάζει «τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία στις 21 Αυγούστου 2013 από το καθεστώς» και «συμφωνεί να δοθεί από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας μια απάντηση ανθρωπιστική, ισχυρή, η οποία θα προβλέπει, αν κριθεί απαραίτητο, στρατιωτική δράση που θα είναι νόμιμη, προσήκουσα και με στόχο να σωθούν ανθρώπινες ζωές εμποδίζοντας κάθε μελλοντική χρήση χημικών όπλων στη Συρία».
Πολλά μέσα ενημέρωσης, μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, έκαναν λόγο για μεγάλη πολιτική ήττα του Κάμερον, καθώς δεν μπόρεσε να περάσει από τη Βουλή την πρότασή του για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.
«Είναι ξεκάθαρο για μένα ότι το βρετανικό κοινοβούλιο και ο βρετανικός λαός δεν θέλουν να δουν στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Το κατανοώ αυτό και θα πράξω αναλόγως», ήταν η πρώτη δήλωση του βρετανού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον.
Στη συνέχεια επιβεβαίωσε ότι δεν σκοπεύει να επικαλεστεί το βασιλικό προνόμιο και να πάει αντίθετα στη βούληση του κοινοβουλίου. «Σας διαβεβαιώνω για αυτό», είπε. «Πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να υπάρξει μια σκληρή απάντηση κατά της χρήσης χημικών όπλων. Πιστεύω όμως επίσης ότι πρέπει να υπάρχει σεβασμός στη βούληση του κοινοβουλίου», πρόσθεσε.
Νωρίτερα, πριν από τη ψηφοφορία, ο Κάμερον δήλωσε από το βήμα της Βουλής πως δεν προτείνει πόλεμο. Στη συνέχεια υπογράμμισε πως στόχος μιας πιθανής επέμβασης στη Συρία δεν θα είναι η καταστροφή του χημικού οπλοστασίου του Άσαντ αλλά να περιορίσει τις δυνατότητες του καθεστώτος της Δαμασκού να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα.
«Η Βρετανία δεν πρόκειται να λάβει μέρος σε οποιαδήποτε στρατιωτική δράση εναντίον της Συρίας», δήλωσε μετά τη ψηφοφορία ο υπουργός Άμυνας, Φίλιπ Χάμοντ, αφού -όπως τόνισε- η κυβέρνηση έχασε στην ψηφοφορία που διεξήχθη στο κοινοβούλιο επί του θέματος.
«Ήλπιζα ότι θα κερδίσουμε αλλά καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν μεγάλες αμφιβολίες σχετικά με την ανάμειξή μας στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Χάμοντ κατά τη διάρκεια του δελτίου ειδήσεων του τηλεοπτικού δικτύου BBC.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ένας από τους βασικούς συμμάχους της χώρας, θα απογοητευτεί με την ανακοίνωση ότι η Μεγάλη Βρετανία «δεν θα εμπλακεί στην υπόθεση», είπε και πρόσθεσε ότι «δεν νομίζω πως η αποχή της Βρετανίας θα έχει ως αποτέλεσμα να σταματήσει οποιαδήποτε δράση».
Σκεπτικισμός στις ΗΠΑ
Το ηχηρό «όχι» των βρετανών βουλευτών στην επέμβαση στη Συρία, προκαλεί σκεπτικισμό στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς οι ΗΠΑ βλέπουν τη σημαντικότερη σύμμαχό τους να μη μπορεί να αναλάβει στρατιωτική δράση.
Πλέον τίθεται το ερώτημα «τι θα κάνει ο Ομπάμα;».
Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ δήλωσε σήμερα από τη Μανίλα ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν την προσπάθεια για να βρουν έναν "διεθνή συνασπισμό" που θα θέλει να δράσει από κοινού στη Συρία προκειμένου να απαντήσει στην επίθεση με χημικά όπλα του συριακού καθεστώτος εναντίον των πολιτών του.
"Είναι ο σκοπός του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και της κυβέρνησής μας, όποια απόφαση ληφθεί, θα περιλαμβάνει έναν διεθνή συνασπισμό και μια προσπάθεια", είπε ο Χέιγκελ κατά το ταξίδι του στις Φιλιππίνες προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις με τη Βρετανία.
"Η προσέγγισή μας είναι να συνεχίσουμε την προσπάθεια για να βρούμε έναν διεθνή συνασπισμό που θα δράσει από κοινού. Και πιστεύω πως βλέπετε έναν αριθμό χωρών που δημόσια δηλώνουν τη θέση τους για τη χρήση χημικών όπλων", τόνισε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ σε συνέντευξη Τύπου στη Μανίλα.
Ο Χέιγκελ επισήμανε ότι η χώρα του σέβεται την ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο, το οποίο με 285 ψήφους κατά έναντι 272 υπέρ απέρριψε χθες βράδυ πρόταση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον που υποστήριζε την αρχή μιας στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία.
"Είναι ευθύνη κάθε χώρας να λαμβάνει τις αποφάσεις της. Εμείς συνεχίζουμε τις διαβουλεύσεις με τους Βρετανούς όπως και με τους άλλους συμμάχους μας. Η διαβούλευση αυτή περιλαμβάνει τρόπους για να προχωρήσουμε μαζί σε μια απάντηση για την επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία", διευκρίνισε.
"Δεν έχω ενημερωθεί για καμιά αλλαγή στη θέση του καθεστώτος Ασαντ σε οποιοδήποτε θέμα. Ενεργώ με αυτό που έχω χειροπιαστό. Δεν εξετάζω υποθετικές καταστάσεις", δήλωσε ο επικεφαλής του Πενταγώνου απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν η Συρία μπορεί να κάνει κάτι για να αποφύγει ενδεχόμενη αμερικανική στρατιωτική δράση εναντίον της.
Ο Χέιγκελ βρίσκεται στη Μανίλα, τελευταίο σταθμό μιας περιοδείας μιας εβδομάδας στην Ασία, η οποία πραγματοποιήθηκε στη σκιά της συριακής κρίσης.
Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του αργά το βράδυ της Πέμπτης, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ, τόνισε ότι επιδίωξη των ΗΠΑ είναι να δώσουν μία περιορισμένης κλίμακας «απάντηση» στη χρήση χημικών όπλων, και όχι να κάνουν μία επέμβαση, όπως εκείνη που έγινε στο Ιράκ. Πρόκειται για μια προσπάθεια από την πλευρά των ΗΠΑ να ρίξουν τους τόνους, την ώρα που πληθαίνουν οι επικριτικές φωνές που συγκρίνουν τις ενέργειες του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με εκείνες του προκατόχου του, Τζορτζ Μπους, ο οποίος είχε δικαιολογήσει την εισβολή με τον ισχυρισμό ότι το καθεστώς του Σαντάμ Χουσέιν διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής, τα οποία δεν βρέθηκαν ποτέ.
«Συζητάμε για κάτι πολύ ξεχωριστό και περιορισμένο» και όχι για μια ανοιχτή σύγκρουση με στόχο την αλλαγή του καθεστώτος», είπε ο Έρνεστ κατά την ενημέρωση της δημοσιογράφων στην Ουάσινγκτον.
Ερωτώμενος για τη συμβολή άλλων κρατών και οργανισμών σε μια στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, ο εκπρόσωπος απάντησε ότι πολλοί ηγέτες και οργανισμοί, όπως ο Αραβικός Σύνδεσμος, έχουν εκφράσει τον αποτροπιασμό τους για τη χρήση χημικών όπλων εκ μέρους της Συρίας. «Η γνώμη των άλλων ηγετών στο θέμα αυτό μετράει», πρόσθεσε και επανέλαβε πως όταν ο πρόεδρος Ομπάμα αποφασίσει ποιες είναι οι κατάλληλες ενέργειες που πρέπει να γίνουν, τότε οι ΗΠΑ θα παράσχουν το δικό τους νομικό έρεισμα, εφόσον χρειαστεί. «Εάν απαιτείται ένα νομικό έρεισμα για να στηριχθεί η απόφαση του προέδρου, θα το παρουσιάσουμε», κατέληξε.
Αξιωματούχοι της κυβέρνησης ανακοίνωσαν στους βουλευτές, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, ότι δεν έχουν «καμία αμφιβολία» πως έγινε χρήση χημικών όπλων στη Συρία και ότι για αυτό ευθύνεται η κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο ηγέτης των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Έλιοτ Ένγκελ.
Οι αξιωματούχοι επικαλέστηκαν αποδεικτικά στοιχεία, όπως «τις επικοινωνίες υψηλόβαθμων Σύρων αξιωματούχων» και είπαν ότι είχαν παρατηρήσει τη μετακίνηση προσωπικού γύρω από τη Δαμασκό, κάτι που υποδεικνύει ότι «προετοιμάζονταν για κάτι μεγάλο, όπως μια επίθεση με χημικά», είπε ο Ένγκελ.
Χωρίς απόφαση η συνάντηση των πέντε μόνιμων μελών του ΟΗΕ
Την ίδια στιγμή τα πέντε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη δεύτερή τους συνεδρίαση, η οποία διήρκησε μόλις 45 λεπτά, για το πώς και πότε η Δύση θα εξαπολύσει στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, μετά την εκατόμβη νεκρών στη Δαμασκό έπειτα από την επίθεση της 21ης Αυγούστου με νευροπαραλυτικό αέριο, δεν επετεύχθη σημαντική πρόοδος. Μάλιστα κανένας από τους πρεσβευτές των πέντε χωρών - Ρωσία, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία και Κίνα- δεν έκανε δηλώσεις μετά τη λήξη της συνεδρίασης.
Επιπρόσθετα η Ρωσία φαίνεται πως ενισχύει την παρουσία της, ενόψει της «προαναγγελθείσας» στρατιωτικής επέμβασης.
Παράλληλα, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι στο προσκήνιο εμφανίζεται τις τελευταίες ώρες και η Γερμανία, με την Άνγκελα Μέρκελ να έχει δύο τηλεφωνικές συνομιλίες σήμερα για το θέμα, την πρώτη με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τη δεύτερη με τον Γάλλο Φρανσουά Ολάντ. Επίσης, τηλεφωνική επικοινωνία για τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία είχε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.
Στην αντίπερα όχθη, το καθεστώς Ασαντ προειδοποιεί πώς δεν θα πέσει «αμαχητί» και οι ακούσιοι «πρωταγωνιστές», οι Σύροι πολίτες, προετοιμάζονται για το χτύπημα, ψάχνοντας καταφύγια και αγοράζοντας προμήθειες.
Αν και το σενάριο της επέμβασης στη Συρία θεωρείται δεδομένο, μετά και το «όχι» από το βρετανικό Κοινοβούλιο και τις δηλώσεις Κάμερον, διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι τα στρατιωτικά σχέδια αναβάλλονται για λίγα 24ωρα, έως ότου δηλαδή ολοκληρωθεί ο έλεγχος που διενεργούν οι επιθεωρητές του ΟΗΕ στην περιοχή όπου καταγγέλλεται ότι έγινε χρήση χημικών όπλων, έξω από τη Δαμασκό.
Αναλυτές, δηλαδή, θεωρούν πως ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία μπροστά στις αντιδράσεις των υπολοίπων χωρών, και κυρίως της Ρωσίας που υψώνει το «ανάστημά» της, αλλά και στις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί στο εσωτερικό των κρατών τους, καθυστερούν για λίγες ώρες την επίθεση, προκειμένου να έχουν στα χέρια τους το πόρισμα των επιθεωρητών, άρα και το «άλλοθι» που θα τους επιτρέψει να εξαπολύσουν την επίθεσή τους.
Σε αυτό το πλαίσιο, μόνο τυχαίες δεν μπορούν να θεωρηθούν οι δηλώσεις που έκανε χθες ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ο οποίος «έκκληση» να δοθεί στους αξιωματούχους ο απαραίτητος χρόνος να συγκεντρώσουν και να αναλύσουν τα στοιχεία.
Πηγή: Πρώτο Θέμα
Κάμερον: Είναι ξεκάθαρο ότι ο βρετανικός λαός και η βουλή δεν θέλουν στρατιωτική επέμβαση - Πλέον τίθεται το ερώτημα «τι θα κάνει ο Ομπάμα;» - «Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν την προσπάθεια για να βρουν έναν διεθνή συνασπισμό», δηλώνει σήμερα ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ
Ψυχρολουσία περίμενε χθες τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος προσπάθησε να αποσπάσει την έγκριση του κοινοβουλίου για επέμβαση στη Συρία, αλλά εισέπραξε ένα καθαρό «όχι». Το βρετανικό Κοινοβούλιο ψήφισε κατά της κυβερνητικής πρότασης, με 332 ψήφους κατά και 220 υπέρ, σε μια μαραθώνια συνεδρίαση.
Συγκεκριμένα, οι βρετανοί βουλευτές καταψήφισαν την κυβερνητική πρόταση που καταδικάζει «τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία στις 21 Αυγούστου 2013 από το καθεστώς» και «συμφωνεί να δοθεί από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας μια απάντηση ανθρωπιστική, ισχυρή, η οποία θα προβλέπει, αν κριθεί απαραίτητο, στρατιωτική δράση που θα είναι νόμιμη, προσήκουσα και με στόχο να σωθούν ανθρώπινες ζωές εμποδίζοντας κάθε μελλοντική χρήση χημικών όπλων στη Συρία».
Πολλά μέσα ενημέρωσης, μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, έκαναν λόγο για μεγάλη πολιτική ήττα του Κάμερον, καθώς δεν μπόρεσε να περάσει από τη Βουλή την πρότασή του για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.
«Είναι ξεκάθαρο για μένα ότι το βρετανικό κοινοβούλιο και ο βρετανικός λαός δεν θέλουν να δουν στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Το κατανοώ αυτό και θα πράξω αναλόγως», ήταν η πρώτη δήλωση του βρετανού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον.
Στη συνέχεια επιβεβαίωσε ότι δεν σκοπεύει να επικαλεστεί το βασιλικό προνόμιο και να πάει αντίθετα στη βούληση του κοινοβουλίου. «Σας διαβεβαιώνω για αυτό», είπε. «Πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να υπάρξει μια σκληρή απάντηση κατά της χρήσης χημικών όπλων. Πιστεύω όμως επίσης ότι πρέπει να υπάρχει σεβασμός στη βούληση του κοινοβουλίου», πρόσθεσε.
Νωρίτερα, πριν από τη ψηφοφορία, ο Κάμερον δήλωσε από το βήμα της Βουλής πως δεν προτείνει πόλεμο. Στη συνέχεια υπογράμμισε πως στόχος μιας πιθανής επέμβασης στη Συρία δεν θα είναι η καταστροφή του χημικού οπλοστασίου του Άσαντ αλλά να περιορίσει τις δυνατότητες του καθεστώτος της Δαμασκού να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα.
«Η Βρετανία δεν πρόκειται να λάβει μέρος σε οποιαδήποτε στρατιωτική δράση εναντίον της Συρίας», δήλωσε μετά τη ψηφοφορία ο υπουργός Άμυνας, Φίλιπ Χάμοντ, αφού -όπως τόνισε- η κυβέρνηση έχασε στην ψηφοφορία που διεξήχθη στο κοινοβούλιο επί του θέματος.
«Ήλπιζα ότι θα κερδίσουμε αλλά καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν μεγάλες αμφιβολίες σχετικά με την ανάμειξή μας στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Χάμοντ κατά τη διάρκεια του δελτίου ειδήσεων του τηλεοπτικού δικτύου BBC.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ένας από τους βασικούς συμμάχους της χώρας, θα απογοητευτεί με την ανακοίνωση ότι η Μεγάλη Βρετανία «δεν θα εμπλακεί στην υπόθεση», είπε και πρόσθεσε ότι «δεν νομίζω πως η αποχή της Βρετανίας θα έχει ως αποτέλεσμα να σταματήσει οποιαδήποτε δράση».
Σκεπτικισμός στις ΗΠΑ
Το ηχηρό «όχι» των βρετανών βουλευτών στην επέμβαση στη Συρία, προκαλεί σκεπτικισμό στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς οι ΗΠΑ βλέπουν τη σημαντικότερη σύμμαχό τους να μη μπορεί να αναλάβει στρατιωτική δράση.
Πλέον τίθεται το ερώτημα «τι θα κάνει ο Ομπάμα;».
Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ δήλωσε σήμερα από τη Μανίλα ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν την προσπάθεια για να βρουν έναν "διεθνή συνασπισμό" που θα θέλει να δράσει από κοινού στη Συρία προκειμένου να απαντήσει στην επίθεση με χημικά όπλα του συριακού καθεστώτος εναντίον των πολιτών του.
"Είναι ο σκοπός του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και της κυβέρνησής μας, όποια απόφαση ληφθεί, θα περιλαμβάνει έναν διεθνή συνασπισμό και μια προσπάθεια", είπε ο Χέιγκελ κατά το ταξίδι του στις Φιλιππίνες προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις με τη Βρετανία.
"Η προσέγγισή μας είναι να συνεχίσουμε την προσπάθεια για να βρούμε έναν διεθνή συνασπισμό που θα δράσει από κοινού. Και πιστεύω πως βλέπετε έναν αριθμό χωρών που δημόσια δηλώνουν τη θέση τους για τη χρήση χημικών όπλων", τόνισε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ σε συνέντευξη Τύπου στη Μανίλα.
Ο Χέιγκελ επισήμανε ότι η χώρα του σέβεται την ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο, το οποίο με 285 ψήφους κατά έναντι 272 υπέρ απέρριψε χθες βράδυ πρόταση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον που υποστήριζε την αρχή μιας στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία.
"Είναι ευθύνη κάθε χώρας να λαμβάνει τις αποφάσεις της. Εμείς συνεχίζουμε τις διαβουλεύσεις με τους Βρετανούς όπως και με τους άλλους συμμάχους μας. Η διαβούλευση αυτή περιλαμβάνει τρόπους για να προχωρήσουμε μαζί σε μια απάντηση για την επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία", διευκρίνισε.
"Δεν έχω ενημερωθεί για καμιά αλλαγή στη θέση του καθεστώτος Ασαντ σε οποιοδήποτε θέμα. Ενεργώ με αυτό που έχω χειροπιαστό. Δεν εξετάζω υποθετικές καταστάσεις", δήλωσε ο επικεφαλής του Πενταγώνου απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν η Συρία μπορεί να κάνει κάτι για να αποφύγει ενδεχόμενη αμερικανική στρατιωτική δράση εναντίον της.
Ο Χέιγκελ βρίσκεται στη Μανίλα, τελευταίο σταθμό μιας περιοδείας μιας εβδομάδας στην Ασία, η οποία πραγματοποιήθηκε στη σκιά της συριακής κρίσης.
Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του αργά το βράδυ της Πέμπτης, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ, τόνισε ότι επιδίωξη των ΗΠΑ είναι να δώσουν μία περιορισμένης κλίμακας «απάντηση» στη χρήση χημικών όπλων, και όχι να κάνουν μία επέμβαση, όπως εκείνη που έγινε στο Ιράκ. Πρόκειται για μια προσπάθεια από την πλευρά των ΗΠΑ να ρίξουν τους τόνους, την ώρα που πληθαίνουν οι επικριτικές φωνές που συγκρίνουν τις ενέργειες του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με εκείνες του προκατόχου του, Τζορτζ Μπους, ο οποίος είχε δικαιολογήσει την εισβολή με τον ισχυρισμό ότι το καθεστώς του Σαντάμ Χουσέιν διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής, τα οποία δεν βρέθηκαν ποτέ.
«Συζητάμε για κάτι πολύ ξεχωριστό και περιορισμένο» και όχι για μια ανοιχτή σύγκρουση με στόχο την αλλαγή του καθεστώτος», είπε ο Έρνεστ κατά την ενημέρωση της δημοσιογράφων στην Ουάσινγκτον.
Ερωτώμενος για τη συμβολή άλλων κρατών και οργανισμών σε μια στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, ο εκπρόσωπος απάντησε ότι πολλοί ηγέτες και οργανισμοί, όπως ο Αραβικός Σύνδεσμος, έχουν εκφράσει τον αποτροπιασμό τους για τη χρήση χημικών όπλων εκ μέρους της Συρίας. «Η γνώμη των άλλων ηγετών στο θέμα αυτό μετράει», πρόσθεσε και επανέλαβε πως όταν ο πρόεδρος Ομπάμα αποφασίσει ποιες είναι οι κατάλληλες ενέργειες που πρέπει να γίνουν, τότε οι ΗΠΑ θα παράσχουν το δικό τους νομικό έρεισμα, εφόσον χρειαστεί. «Εάν απαιτείται ένα νομικό έρεισμα για να στηριχθεί η απόφαση του προέδρου, θα το παρουσιάσουμε», κατέληξε.
Αξιωματούχοι της κυβέρνησης ανακοίνωσαν στους βουλευτές, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, ότι δεν έχουν «καμία αμφιβολία» πως έγινε χρήση χημικών όπλων στη Συρία και ότι για αυτό ευθύνεται η κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο ηγέτης των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Έλιοτ Ένγκελ.
Οι αξιωματούχοι επικαλέστηκαν αποδεικτικά στοιχεία, όπως «τις επικοινωνίες υψηλόβαθμων Σύρων αξιωματούχων» και είπαν ότι είχαν παρατηρήσει τη μετακίνηση προσωπικού γύρω από τη Δαμασκό, κάτι που υποδεικνύει ότι «προετοιμάζονταν για κάτι μεγάλο, όπως μια επίθεση με χημικά», είπε ο Ένγκελ.
Χωρίς απόφαση η συνάντηση των πέντε μόνιμων μελών του ΟΗΕ
Την ίδια στιγμή τα πέντε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη δεύτερή τους συνεδρίαση, η οποία διήρκησε μόλις 45 λεπτά, για το πώς και πότε η Δύση θα εξαπολύσει στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, μετά την εκατόμβη νεκρών στη Δαμασκό έπειτα από την επίθεση της 21ης Αυγούστου με νευροπαραλυτικό αέριο, δεν επετεύχθη σημαντική πρόοδος. Μάλιστα κανένας από τους πρεσβευτές των πέντε χωρών - Ρωσία, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία και Κίνα- δεν έκανε δηλώσεις μετά τη λήξη της συνεδρίασης.
Επιπρόσθετα η Ρωσία φαίνεται πως ενισχύει την παρουσία της, ενόψει της «προαναγγελθείσας» στρατιωτικής επέμβασης.
Παράλληλα, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι στο προσκήνιο εμφανίζεται τις τελευταίες ώρες και η Γερμανία, με την Άνγκελα Μέρκελ να έχει δύο τηλεφωνικές συνομιλίες σήμερα για το θέμα, την πρώτη με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τη δεύτερη με τον Γάλλο Φρανσουά Ολάντ. Επίσης, τηλεφωνική επικοινωνία για τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία είχε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.
Στην αντίπερα όχθη, το καθεστώς Ασαντ προειδοποιεί πώς δεν θα πέσει «αμαχητί» και οι ακούσιοι «πρωταγωνιστές», οι Σύροι πολίτες, προετοιμάζονται για το χτύπημα, ψάχνοντας καταφύγια και αγοράζοντας προμήθειες.
Αν και το σενάριο της επέμβασης στη Συρία θεωρείται δεδομένο, μετά και το «όχι» από το βρετανικό Κοινοβούλιο και τις δηλώσεις Κάμερον, διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι τα στρατιωτικά σχέδια αναβάλλονται για λίγα 24ωρα, έως ότου δηλαδή ολοκληρωθεί ο έλεγχος που διενεργούν οι επιθεωρητές του ΟΗΕ στην περιοχή όπου καταγγέλλεται ότι έγινε χρήση χημικών όπλων, έξω από τη Δαμασκό.
Αναλυτές, δηλαδή, θεωρούν πως ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία μπροστά στις αντιδράσεις των υπολοίπων χωρών, και κυρίως της Ρωσίας που υψώνει το «ανάστημά» της, αλλά και στις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί στο εσωτερικό των κρατών τους, καθυστερούν για λίγες ώρες την επίθεση, προκειμένου να έχουν στα χέρια τους το πόρισμα των επιθεωρητών, άρα και το «άλλοθι» που θα τους επιτρέψει να εξαπολύσουν την επίθεσή τους.
Σε αυτό το πλαίσιο, μόνο τυχαίες δεν μπορούν να θεωρηθούν οι δηλώσεις που έκανε χθες ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ο οποίος «έκκληση» να δοθεί στους αξιωματούχους ο απαραίτητος χρόνος να συγκεντρώσουν και να αναλύσουν τα στοιχεία.
Πηγή: Πρώτο Θέμα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου